
Dobře dělá, kdo má hrášek na zahradě; je chutný a zdravý
2. 4. 2020Hrách pochází ze severozápadní Asie, z oblastí Indie, Pákistánu a Afganistánu. Odtud se rozšířil do Evropy a brzy po objevení Ameriky si jej první kolonisté odvezli s sebou.
S jarem se naše chutě mění, podvědomě dáváme přednost lehčím pokrmům. Čerstvé bylinky a vajíčka, svěží barevnost i dobrá nálada je na talíři znát.
4 kuřecí prsa
Čerstvý listový špenát opereme a necháme v cedníku okapat. Několik listů dáme stranou do náplně. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, zalijeme smetanou a přidáme prolisovaný česnek. Jak se začne smetana vařit, přidáme listy špenátu a promícháme. Špenát teplem zmenší svůj objem a zvláční. Krátce vše podusíme a máme hotovo.
Omytá kuřecí prsa nařízneme na vyšší straně asi do poloviny. Vzniknou dva částečně spojené plátky, které vytvoří kapsu. Obě části (plátky) masa lehce naklepeme přes mikrotenový sáček a mírně posolíme.
Na másle osmažíme jarní cibuli, zalijeme rozšlehanými vejci a ochutíme bylinkami. Do usmažených vajec přimícháme nadrobno nakrájenou papriku a nasekaný špenát. Naplníme připravená kuřecí prsa a sepneme párátky, náplň nesmí vytékat.
Opečená a dobře propečená prsa překrojíme, odhalíme lákavou náplň a pěkně uložíme na smetanový špenát.
Foto autorka
Zdroj Zahrádkář 4/2014
Ze skalky postupně odstraníme zimní kryt z chvojí a dalšího materiálu. Na podzim vysázené skalničky bývají mrazem povytažené a je třeba je přitlačit. Začínáme s pečlivějším čištěním a pletím skalky.