
Jak úspěšně pěstovat jahody: termín a způsob výsadby
17. 8. 2020Jahody sklízíme převážně v červnu. Pěstovat jahody a vybírat odrůdy na záhon však můžeme i tak, aby plody dozrávaly od května do listopadu.
Ale i sněženky, přírodní zahrady, soukromé arboretum, debata o jabloních odrůdy Rubín, navršené záhony a další témata přináší lednový Zahrádkář.
Budováním, výsadbou a údržbou zahrady mnozí majitelé naplňují svou představu o propojení stálého či rekreačního bydlení s přírodou. Kdy začít s výběrem a pořizováním rostlin, jak postupovat, jak rychlou realizaci volit?
K výsadbě je nejlepší přistoupit ve chvíli, kdy jsme dobudovali stavby, ať už obytné nebo zahradní, a kdy je terén připraven a vyčištěn. Stejně důležitý je i dobrý plán, který respektuje jak naše finanční možnosti, tak i síly a čas, které budeme schopni zahradě věnovat.
Nic nezkazíme, když se rozhodneme pro postupnou výsadbu. Například v prvním roce stromy a trávník. Až v následujících letech mohou přijít na řadu keře, živé ploty, trvalky…
I při nákupu rostlin se etapové plánování a postup hodí. Pobíhání po zahradnictví nebo okrasné školce a objevování neznámého má sice také kouzlo, ale vědět, co potřebuji zrovna koupit a kolik toho chci domů přivézt, to je lepší strategie.
Realizaci zahrady lze provést svépomocí nebo ji zadat zahradnické firmě, oba postupy mají své výhody. Kdo se do výsadby zahrady pustí sám, ke svému dílu pocítí intenzivnější vztah. Sebemenší pokroky přinášejí radost, první květy nadšení.
Oblíbený a nenáročný keř má široké použití. Pokud ho necháme volně růst, upoutá i svojí výškou, která je běžně okolo 2–3 m. V blízkosti zdi nebo u jiné opory může dorůst i výš. Při výsadbě bereme zřetel také na výrazné trny zvané kolce – přeměněné konce větviček – a keře nesázíme tam, kde si hrají děti nebo kde by se mohla poranit domácí zvířata.
Na jaře keř upoutá bílými květy. To nejlepší však přijde na podzim: Na temně zeleném listoví září barevné plody červené, oranžové či žluté. Barvu plodů si můžeme vybrat podle kultivaru. Například oranžový Orange Glow, žlutý Soleil d ́Or nebo červený Red Column.
Pyrostegie vznešená (Pyrostegia venusta) je v tropech a teplejších subtropech všech kontinentů světa jednou z nejčastěji vysazovaných okrasných rostlin.
„Druh je opravdovým skvostem mezi pnoucími přenosnými rostlinami a v poslední době se objevuje v nabídkách zahradnických firem poměrně často,“ píše autor článku Libor Kunte. Zakoupit a vyzkoušet pyrostegie doporučuje každému, kdo si našel zálibu v pěstování exotických rostlin. Autor se osobně setkal s domorodci z bolivijské nížinné oblasti, kde se pyrostegie vyskytuje jako původní druh. Tamní obyvatelé využívají listy jako přípravek proti střevním infekcím a průjmovým onemocněním. Pyrostegie je tedy nejen vznešená, ale i užitečná.
Jetelíček, jetýlek, jetelovec, divočák, jetel ovčí, plaňák. Tak a určitě i dalšími názvy lidé nazývali běžnou bylinku, součást většiny trávníků
V posledních letech se ozdobný jetel využívá do sesazovaných venkovních žardinier, případně jako náhrada trávníku. Lze ho pěstovat také v závěsných nádobách. V nich vyžaduje světlé stanoviště, rovnoměrnou zálivku a časté přihnojování.
Pěstitel Petr Fanta se šedesáticentimetrovou ředkví Japana F1, jejíž semínko dostal jako předplatitel časopisu Zahrádkář
Z pošty čtenářů časopisu Zahrádkář: Posílám fotografii svého tatínka Petra Fanty s ředkví Japana F1, kterou vypěstoval na svojí zahrádce v Brodku u Prostějova. Ředkev je dlouhá 60 cm a vyrostla z osiva, které jste vkládali předplatitelům.
Pavel Fanta
Kdo rád nejrůznější čaje včetně ovocných, bylinkových či s trochou alkoholu, ví, že zima bývá pbdobím, kdy chutnají nejvíc. Tak třeba:
Hrst sušených jablek, 300 ml vody, na špičku lžičky skořice, 1 hřebíček, 1 lžíce medu, 1 lžíce rumu, plátek citronu Jablečné křížaly zalijeme vodou, přidáme koření a přivedeme k varu. Přibližně 2 minuty povaříme a necháme 10 minut stát. Scedíme, dochutíme medem, citronem a rumem
Používáme jen chemicky neošetřená jablka, nejlépe z vlastní zahrady. Jablečné slupky obsahují vápník, draslík, hořčík, vitamin C a pektiny. Je tedy škoda je vyhazovat. Čerstvé slupky nakrájíme na menší kousky a usušíme v sušičce na ovoce. Kdo si chce dát práci, nakrájí slupky na malé proužky a po usušení má sypaný čaj.
Na šálek čaje dáme 2 lžičky sušených slupek, zalijeme vroucí vodou, dochutíme špetkou skořice a 10 minut louhujeme. Slupky přidáváme i do šípkového čaje, k bezinkovým květům nebo do černého čaje, doporučuje jeden z řady receptů, který přináší první Zahrádkář ročníku 2019 ve své pravidelné příloze.
Obsah časopisu Zahrádkář 1/2019
Ze skalky postupně odstraníme zimní kryt z chvojí a dalšího materiálu. Na podzim vysázené skalničky bývají mrazem povytažené a je třeba je přitlačit. Začínáme s pečlivějším čištěním a pletím skalky.