Nejčastější choroba zrajícího ovoce: moniliová hniloba
8. 8. 2021Choroba se projevuje hnědou hnilobou a soustřednými kruhy světlejších výtrusnic na povrchu plodů. Uskladněná jablka rychle zčernají.
Moniliovou hnilobu jablek známe jak z dozrávajících plodů, tak z těch uskladněných. Jablka na stromech hnědnou a postupně mumifikovatí. Skladovaná černají.
K infekci dochází v naprosté většině případů až po nějakém mechanickém poškození plodů. To může zavinit obaleč jablečný nebo nějaký jiný hmyz, ale také poranění od krup a jiné. Nejvíce jsou touto chorobu poškozovány odrůdy Bohemia‚ Kid‘s Orange, Ontario‚ Rubín a Šampion, ale i některé další.
Základem ochrany je včasné a důsledné odstraňování všech napadených plodů (včetně spadlých) a zábrana mechanického poškození plodů (ochrana proti živočišným škůdcům). Specifická ochrana proti moniliové hnilobě jádrovin sice neexistuje, ale chorobu omezuje pozdní ošetřování jabloní proti strupovitosti.
Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší těchto dřevin (pravidelné pylové …