
Před sklizní ovoce a v jejím průběhu pravidelně kontrolujeme dozrávající jádroviny a peckoviny, zda plody neohrožují choroby nebo škůdci.
Pokud se při výskytu chorob nebo škůdců rozhodneme zakročit postřikem, volíme pouze takový, který má krátkou ochrannou lhůtu.
Spadané plody sbíráme pravidelně, abychom pod stromy nenechávali zárodky nových generací hmyzích škůdců a zdroje infekční hniloby.
Přinejmenším stejně důležité je odstraňovat zahnívající plody ze stromů. Mumifikované plody na větvích se mohou stát příčinou hniloby v příští sezoně.
Plody napadené hnilobou odstraňujeme z korun stromů a pravidelně sbíráme i ty padané až do sklizně; foto Shutterstock
Odrůdy jabloní citlivé na hořkou pihovitost – výživovou poruchu – přihnojíme vápenatým přípravkem na list. Hnojivo můžeme opakovaně aplikovat až do sklizně vždy podle termínu zrání odrůdy a typu použitého přípravku. V návodu se obvykle dočteme, že rostlinám přilepšujeme výživu v týdenních nebo dvoutýdenních intervalech.
S osázením nádob a truhlíků nemusíme čekat až po ledových mužích – od března je mnoho květin k tomuto účelu vhodných. Patří sem především macešky, sedmikrásky a chejr vonný (Cheiranthus), použít můžeme trvalky – prvosenky, z cibulovin narcisy a další.