Přesazování rostlin; vybíráme nádoby a připravujeme substrát

26. 2. 2024

Připravíme si vhodný substrát, necháme ho ohřát na pokojovou teplotu, provlhčíme ho a jdeme na samotné přesazování.

Vybíráme vhodné nádoby

Květináče nejčastěji volíme plastové nebo keramické, s odtokem nebo i bez. V tomto případě ale dáme na dno vrstvu drenáže, do které protéká přebytečná voda po zálivce.

U palem chystáme květináče vyšší a užší, tzv. palmáky.

nový květináč

Nádobu bez odtoku vyplníme drenážní vrstvou

Příprava substrátu, vlhčení, sušení

Nikdy bychom neměli při přesazování chvátat. Substrát by neměl byl výrazně chladnější než teplota v místnosti a ani bychom neměli sázet do substrátu, který je suchý nebo příliš mokrý.

Při provlhčování substrátu musíme počítat s tím, že to nějaký čas trvá než do sebe organický podíl nabere dodanou vodu.

Dobře provlhčený substrát poznáme tak, že po zmáčknutí drží u sebe, ale když do zmáčknuté hrsti klepneme, rozpadne se. Zatím co suchý substrát zmáčknutím rukou nespojíme a příliš mokrý naopak drží pohromadě a špatně se rozdružuje.

Nevhodný je substrát, ze kterého můžeme vodu snadno vymáčknout. Proto ho nejdříve rozložíme na nějakou podložku a necháme ho oschnout, než dosáhne solidnější vlhkosti.

Pokud bychom do květináče ke kořenům pěchovali mokrý substrát, vytlačili bychom tím z půdy vzduch. A ani po proschnutí už by se do kapilár nevrátil v takovém množství, jaké kořeny potřebují, zejména ty poraněné a zastříhnuté po přesazení. Také okamžitý kontakt řezu kořene s mokrou zeminou není ideální. Kořeny se pak nemusí hojit a mohou zahnívat.

Přesazování do skoro suchých substrátů

Jsou případy, kdy používáme substrát sypký, s minimem vlhkosti. Bývají to substráty s vysokým obsahem minerálního podílu, potřebné pro správné přesazování kaktusů a sukulentů. Těm by mnohdy i optimální vlhkost pro běžné pokojové rostliny mohla uškodit.

U kaktusů, i ta minimální vlhkost substrátu, dokáže nastartovat probouzení základů kořenů, které budou rostlinu živit v nové sezoně. Dokonce stačí porost porosit teplou vodou a už se budou chystat kořenit.

substráty podle druhu přesazovaných rostlin

Substrát volíme podle rostlin, které budeme přesazovat

V botanické zahradě jsme je probouzeli v záhoně opravdu jen přestříknutím skoro horkou vodou, tak trochu jak zalévala princezna Krasomila. A to dvakrát, s odstupem čtrnácti dnů, kdy voda sotva navlhčila povrch. Teprve potom dostaly rostliny vody tolik, že provlhčila povrch. To už byla druhá polovina března a zvenku už sluníčko docela slušně prostor skleníku a záhon ohřívalo.

Sušší substrát a zalévání třeba až za týden doporučuji při přesazování sukulentů, které se množí odnožemi. Takto můžeme postupovat např. u aloí, agaví, krvokvětů a dalších, které roztrháme, rozsadíme a necháme je třeba týden, aby se jim rány nejdříve zahojily a teprve až pak je zalijeme.

Jdeme na samotné přesazování

křehké kořeny datle

Semenáček datle má velmi křehké kořínky

Jednotlivé rostliny přesazujeme podle vlastních zkušeností. Některým vydrolíme z kořenového balu téměř všechnu zeminu a vrátíme do něj novou, se živinami. Naklepáváním nebo třeba vtlačováním pomocí klacíku tak, aby se dostala dovnitř balu.

Někdy zakracujeme silné kořeny, které už začaly putovat okolo květináče do kruhu. To vydrží třeba ibišky, oleandry, přesazované běžnější keře. K těm jemným jsme obzvláště šetrní, aby začaly brzy prorůstat do nového substrátu.

U rostlin do deseti let věku měníme květináč za větší v rytmu přesazení 1-1-2-2-3 roky.

Později třeba už jen odhrneme z povrchu vyžilou zeminu a tu nahradíme nebo bal vyjmeme, odstřihneme zespodu dokola putující silné kořeny a bal posadíme do stejně velké nádoby na nový substrát.

Květináč, nejlépe s odtokovými otvory naspodu, měníme za větší zhruba o 2 cm větším.

Přesazování do formy

U rostlin, které mají křehké dužnaté kořeny, někdy i dřevnaté nebo naopak jemné, nesílící kořeny, které se nesmí lámat a poškozovat, je přesazení o dost problematičtější.

Osobně v úctě chovám například hrnkové azalky, begonie okrasné listem, kamélie. K těm se snažím přistupovat co nejvíce šetrně. Proto je přesazuji s celým balem, do většího květináče, do předem připravené formy. Květina tak skoro ani nepozná, že změnila prostředí a okamžitě si začne sahat pro živiny a vodu do nového okolí.

Také palmy potřebují velmi šetrné zacházení a nádoby nikoli větší, ale vyšší. Často se totiž hromaděním kořenů na dně květináče vytlačují do výšky, nad okraj toho původního. Nový květináč s trochou substrátu z formy, popřípadě s tabletou dlouho rozpustného hnojiva na dně, musí být vyšší, aby se v něm kořenový bal schoval a brzy se zase nevytlačil nad okraj.

Foto I. Dvořák a Shutterstock

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x