Jak na bojůvky s hlodavci a proč mít s krtky v zahradě trpělivost

25. 11. 2021

Ačkoliv krtky v trávníku ani na záhoně zeleniny rádi nevidíme, mnozí ctíme jejich přítomnost. Žerou škůdce. V krtčích chodbách prý udolají i hlodavce.

Co s krtky

Když člověku chybí trpělivost s krtkem, většinou se sám přesvědčí, že krtek odnesený či vypuzený ze zahrady je v krátkém čase nahrazen jiným. Juniorem, kterého pro změnu vyhnala matka ze společného hnízda.

Krtky a krtince v trávníku rádi nevidíme

Někde vyvolá krtek zlobu, jinde přiměje k toleranci; foto Shutterstock

Úživný prostor toho krásného sametového černého zvířátka je zhruba 200 m². Co ho ruší, to jsou třeba klapavé mlýnky či větrníky na duté tyčce, která hluk přenáší do země. Krtky z místa činu odrazují také nevonné kuličky, ať už roztroušené osamoceně, nebo jako součást hnojiva na trávníky. Svou účinnost má karbid, který se, tuším, stále prodává.

Je však možné, že přítomnost krtka odstrašuje myši a jim podobné býložravce.

Myši

Pokud jde o myši různých druhů a pojmenování, myslím, že do zahrady částečně přijdou vrchem, částečně se prohrabou. Myši hubím vodou. Ochotně přijímají i granule. A asi nejsou tak organizované a vzájemně se neinformují jako hryzci či potkani. Vodou se dají významně potlačit.

Myš

Myši v zahradě bývají. Jak se na ně díváme, to závisí i na jejich množství. Foto Shutterstock.

Hryzci

Hryzce vodou nevyženete. Ze záhonu s malinami, které jsem denně zavlažoval, ovšem odešli. Asi si nechtěli denně prát kožíšek ušpiněný od mokré zeminy.

  • Před hryzci lze zahradu bránit tak, že rostliny vysadíme do klecí z králičího pletiva, které vyvedeme těsně nad zem. Nefungují ani pryšec, ani řebčíky, ani lebeda – jak to v některých katalozích bývá psáno.

Ani nevím, jestli hryzci berou růžové granule nebo jinou pochoutku podobného typu. Údajně, když jim natlačíte do tunelu gel, překážkou projdou a olíznou se.

Jak je tedy eliminovat? Bzučící strojky snad někde fungují, ale já jsem toho ani změnou místa plašiče zatím nedosáhl. Hryzci zůstali, nevzdali se svých cest. Jestli okolo plašiče přebíhají rychle a s ucpanýma ušima, to nevím, ale když podzemní tunely zlikviduji, do dvou dnů jsou tam zase. Chystám se vyzkoušet plašič, který mění frekvence bzučení, délku tónů.

Kočka číhá v zahradě na kořist

Kočkám v zahradě lze leccos vytknout, ale patří k nim užitečný lov myší. Redukují tak přemnožení hlodavců. Foto Shutterstock.

Bouchací válečky

Všem dírotvorným dělám občas silvestra. Nakoupím bouchací válečky, které zapálím a šoupnu do otvorů ústících nad zem. Buď pak díru zašlápnu podrážkou nebo zasypu zemí a počkám na ránu. A pokračuju dál. Někdy mám jen dvanáct dost velkých, jindy dvacet menších, padesát malých. Podle toho trvá akce různou dobu.

Jestli vám někdy petarda třeskla pod rukama, víte, jak smrdí a bouchá. Mě by z bytu vyhnala. Takže si myslím, že na nějaký čas to vyžene i šedokožíškaté.

Chystám se vyzkoušet, co jsem slyšel z více stran. Že při užití suchého ledu (pevné formy oxidu uhličitého) do nor je v zahradě nějaký čas klid, že myši ani hryzci prostě nejsou. Zatímco po ráně petardy může utéct, suchý led mu přivodí trvalý spánek. Jen nevím, jestli nemají tihle hlodavci v sobě nějaké varování, které je vyžene ven, do okolí, než se nory odvětrají.

Zdatné v lovu jsou větší kočky a menší plemena psů, kteří nehrabou, ale jen číhají u děr a loví na povrchu. Ne pod zemí.

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

26. 4. 2024

Jaro vytoužené, ale i obávané kvůli alergii na pyl

Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší  těchto dřevin (pravidelné pylové …

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x