Druhá zpráva o česneku a cibuli 2023

29. 6. 2023

Jak to bylo dál s růstem česneku a i cibule, které jsem vysadil tak trochu netradičně na Vysočině, v nadmořské výšce 520 m a více.

Za dobu od první zprávy o česneku 2023 jsem dostal poměrně dost otázek ohledně výsadby a též ohledně skladování úrody. Jak to tedy je?

Samotná výsadba česneku a cibule

Ať už sázíme česnek jarní či podzimní, vždy by měl přijít do hloubky alespoň 5 cm. Někde to stačí, jinde mají lepší výsledky s hlubší výsadbou.

Vzdálenost mezi vysazovanými stroužky určuje výnos česneku na záhoně a současně velikost budoucích cibulí. Pro vyvážený poměr obojího se doporučuje asi 12 cm.

Výsadba stroužků česneku

U sazečky je trochu rozdíl. Ozimá se sází zhruba 1-2 cm pod povrch, tedy tak, aby nad cibulkou bylo trochu zeminy. Aby jí mráz, ještě než zakoření, nevytahoval.

Na jaře sázené cibulky mají být těsně pod povrchem, nevadí, když je slupička na vršku cibulky trošičku vidět. Hrozí sice riziko, že cibulky vytahají kosáci nebo jiná pernatá havěť, ale tak to prostě má být. Raději na to upozorňuji, protože i letos jsem byl na zahradě, kde sázeli ozimou cibulku do stejné hloubky jako česnek. Spousta vydané energie a vlastně na nic. To je velká škoda. A ještě k tomu to zhoršuje růst, někdy i zdravotní stav a hlavně sklizeň cibulí.

Určení cibule dle doby výsevu a výsadby

Ozimé odrůdy se sklízejí dříve než jarní. Prvotní je tedy raná sklizeň za lepší ceny, nebo naopak možnost mít cibuli v době, kdy je ta na trhu dosti drahá. Ozimá cibule není tak trvanlivá při uskladnění, jako ta z jarní výsadby a výsevů. Není tedy úplně vhodná k dlouhodobému uskladnění.

Rok 2023 na poli

Bylo zase delší období sucha. Oproti cibuli byl na tom česnek už tradičně hůře. Letos však přišla voda z nebes v pravou chvíli. Česneky se ještě zvedly, začaly solidněji růst a dostaly slušnou barvu.

V minulých letech jasně vítězil krajový česnek Vítkův. Za ním byl Dukát, a pak další odrůdy moravských paličáků. Je určitě dobré zkoušet nové odrůdy a nezatracovat odrůdy, které v dané sezoně, lidově řečeno, vybouchly.

Na podzim se na trhu objevila odrůda Rusínka, tak nějak nenápadně, bez velké slávy. A představte si to. Dopadla nejlépe! Zařadila se před Vítkův i před Dukát. Tím posunula některý z moravských paličáků na místo, odkud vede cesta jen do kuchyně. A jak to tak bývá, odrůda, která letos bude ve výsledku poslední, už se jako sadba shánět nebude. Projde kuchyní a možná bude i zapomenuta.

Porovnání Dukátu z vlastní a originální sadby

Brali jsme Dukát za odrůdu, která se i při výběru sadby z pole nemění, zůstává v růstu a výnosu stejná. Ale protože se nám na podzim nedostávalo trochu vlastní sadby, koupili jsme vedle Rusínky i Dukát. A teď se ukazuje, že ten koupený je o dost lepší, než ten náš. Takže jsme někde na hraně rozhodnutí, jestli i u Dukátu nestojí za to sázet výhradě originál, jako to děláme u jiných odrůd.

Konečné hodnocení růstu česneku

česnek

Japo II a Rusinka

  • Letos krom jmenovaných vypadá dobře Havran, k podivu i Benátčan.
  • Minulé roky dobrý Štěpán si vybírá horší sezonu.
  • Další odrůdy jako je Bjetin, JAPO II., Otakar, Karel IV., zůstaly letos v šedém průměru.

 

Jak je na tom cibule letos?

Výsadba cibule sazečky a šalotky

Jarní výsadba ve stejný čas. Vlevo sazečka, vpravo šalotka

Ozimá sazečka už je pomalu ke sklizni jako zelenačka, jarní je na začátku růstu. Pokud máte rádi nať cibule a zrovna nepěstujete sečku či ošlejch, kupte si cibule množilky (šalotky). Z podzimní i jarní výsadby narůstá oproti klasické sazečce mnohem rychleji. Nať z ní je už nějaký čas k dispozici. Ale opatrně. Máme špatnou zkušenost s odolností odrůd množilky vůči plísni cibulové. Poškození je na ní vidět dříve, než na cibuli klasické a je bohužel mnohem větší.

Pokud bychom měli ošetřovat, pak je šalotka dobrou signální rostlinou. Něco jako růže ve vinici. Jakmile se na ní objeví padlí, je třeba ošetřit. U cibule platí totéž. Jakmile se na ní ukážou první znaky plísně, je čas na preventivní zásah i u cibule kuchyňské.

Foto autor

 

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x