
Cibule kuchyňská; jak ji pěstovat, aby chutnala a vydržela
4. 12. 2021Vyváženou chuť a vůni dává řadě pokrmů cibule. Pro pěstování na zahradě můžeme odrůdy vybírat i podle toho, jak ji používáme v kuchyni.
Svojí cibuli můžeme mít i na Šumavě nebo na Vysočině. V méně klimaticky příznivých podmínkách. Ze sazečky.
Oblibu sazečky nejspíš podporuje skutečnost, že si předem můžeme zvolit její velikost podle toho, jak ji použijeme v kuchyni.
Cibule patří do slunných, vzdušných poloh, vhodnou půdou je spíše ta lehčí, propustná.
Při výsadbě cibulky jen zatlačíme do půdy tak, aby byla těsně pod povrchem, suchý koneček může koukat. Láká to sice kosáky, kteří cibulky vytahují, ale hlubší výsadba se nedoporučuje. Někdy se jako sazečka používají rostlinky z výsevů ve skleníku.
Při pěstování obří cibule (nejznámější je asi odrůda Globo), se výsevy pod sklem dělají již v únoru. Cibule pak naroste do hmotnosti přes půl kilogramu. Z výsevu má okolo 300 g.
O cibuli projevují zájem hmyzáci drátovci a květilka cibulová.
Porosty by neměly být přehoustlé. Plíseň cibule se projevuje zejména na těžší nepropustné půdě, tam, kde příliš dlouho zůstává vlhko ze srážek. Na listech i cibuli se objevují světlezelené až žluté skvrny, nať „plesniví“, cibule krkatí.
Krčková hniloba ničí cibuli směrem od krčku dovnitř. Na povrchu později bývá šedý povlak.
Fusariová hniloba cibule a česneku se projevuje úhynem mladých rostlinek. Kořeny napadne růžová hniloba.
Stříbřité tečky na listech, tvrdé a seschlé vnější suknice cibule jsou od třásněnek. Osobně si myslím, že je lepší včas ošetřit kvalitním přípravkem, než sledovat, jak nám cibule před očima odchází.
Občas se dočítáme, že to, co běžně jíme, je superpotravinou. I obyčejná cibule, kterou dáváme do každého vývaru, pod maso, do salátů, smažíme jí jako ozdobu třeba čočky, je v této VIP skupině.
Nevím, jestli kombinace stejného množství cibule a masa v guláši dokáže upravit krevní tlak, cukr v krvi, ale cibule syrová to umí.
Cibule obecně dezinfikuje ústní dutinu, působí antibakteriálně. Dokáže zklidnit stav po bodnutí hmyzem. Když vás zobne vosa do úst (dostane se tam třeba na melounu nebo zmrzlině) rozkousejte kus cibule, než se dostanete k doktorovi, může vám to zachránit život.
Červená cibule snižuje křehkost cév. Pomáhá prokrvování končetin, nebudete mít studené nohy… Cibule může tělu doplnit trochu železa a zinku. Pokud jsou v půdě, kde rostla.
Foto R. Pokluda a autor
Týká se keřů kvetoucích na loňských výhonech, u nichž nesmíme proto dělat řez v období vegetačního klidu, neboť bychom odstranili ty části, na nichž se květy tvoří. Proto, pokud je u těchto keřů nutný, musíme řezat ihned po odkvětu.