Kdy vysévat cibuli pro sklizeň na zeleno a kterou

30. 3. 2020

Do velké rodiny cibulí patří kolem 750 druhů, ze kterých se jen některé pěstují jako zelenina. Jsou mezi nimi i méně běžné, které stojí za vyzkoušení kvůli chuti a využití.

Cibule zimní – sečka

Tato cibule se pěstuje pro jemnou, biologicky cennou nať. Využívá se celoročně k řezu natě i jako velmi raná lahůdková cibule, vhodná na svazkování.

Drobně nakrájené silné duté stvoly se přidávají do pokrmů podobně jako pažitka. Používá se do polévek, omáček, k rožněným masům, do vaječných pomazánek, salátů i na pizzu. Uplatní se zejména v čínské a italské kuchyni. Díky obsahu fytoncidů a silic příznivě ovlivňuje trávení a obranyschopnost lidského organismu. Oproti cibuli kuchyňské má sečka v nati 2x vyšší obsah vitaminu C. Cibule sečka (Allium fistulosum) je úplně mrazuvzdorná.

Sečka

Cibule sečka

Osivo vyséváme na záhon od března nebo v červenci až září. Po vzejití vyjednotíme na hnízda o 3–4 rostlinách ve sponu 30 x 20 cm. Porosty z jarních výsevů je vhodné ošetřit proti vrtalce cibulové (Liriomyza cepae) a květilce cibulové (Delia antiqua) některým z dostupných přípravků.

Cibule ke svazkování

Tenké svazkové cibulky s natí jsou typickou jarní zeleninou. Na zahrádce je máme k využití za zelena právě v době, kdy je vitaminů nedostatek. Obvykle získáme cibuli na zeleno tak, že protrháme záhonek s cibulí pěstovanou na uskladnění. Sklízíme tehdy, když ještě rostliny nezačínají zvětšovat cibuli, jsou štíhlé s několika zdravými zelenými listy.

  • Jsou ale labužníci, kteří si tuto cibulku užívají a chtěli by ji co nejdéle. K tomu slouží odrůdy speciálně určené pro sklizeň na zeleno. Vyznačují se prodlouženou cibulí, která se nezakulacuje tak rychle jako klasická cibule. Mají jemnou, ne příliš palčivou cibulovou chuť.

Potřeba osiva pro tento způsob pěstování je okolo 70–100 semen na metr řádku, v řádku vyséváme 1 až 1,5 cm od sebe. Hloubka setí je 2 cm, řádky 30 cm nebo 40 cm od sebe. Termín výsevu musí být včasný, ale nikoliv předčasný. Případné silné mrazy by naklíčené semeno cibulky poškodily.

 

Pěstovat můžeme i směs červené a žluté lahůdkové cibulky. Vyséváme nahusto do řádků a sbíráme na zeleno. Barevně rozlišení semínek dovoluje ovlivnit umístění .

Tip: Výhodou cibule pěstované ke svazkování je sklizeň v raném stadiu, dřív než porost napadá plíseň cibulová a než proti chorobě použijeme chemii. Po chemickém ošetření cibulové listy již nesklízíme.

Šalotka ze semene

Jestli jsme skuteční labužníci, nebo nám vadí ostrá chuť a aroma cibule, pak je pro nás šalotka tím správným výběrem. Tato lahůdková zelenina patří do širokého rodu Allium. Na rozdíl od svých blízkých příbuzných má ale nižší obsah sirnatých látek a vyšší podíl cukrů a sušiny. Vyznačuje se lahodnou harmonickou chutí a příjemnou jemně česnekovou vůní.

Šalotka (Allium ascalonicum) pochází z Přední Asie – Palestiny a do Evropy byla dovezena v době křižáckých výprav. Zdomácněla hlavně v kulinářsky vyspělé Francii, labužníci ji ale pěstují a používají po celém světě.

Malým handicapem šalotky je složité pěstování – množí se převážně vegetativně. Pěstování ze semen přináší větší nedělené cibulky a lehčí zpracování v kuchyni.

Šalotka

Šalotka Prisma F1

Cibule jsou výborně skladovatelné a bez větších nároků vydrží až do jara.

Tip: Šalotky Prisma F1 ani Ambition nepatří k typickým odrůdám. Pěstování ze semen je v jejich případě efektivnější. Šalotka Ambition má žluté, dužnaté suknice na řezu rovněž bělavě nažloutlé.

Prisma F1 má vnější suknice načervenalé. Vyznačuje se dobrým výnosem a jemnou lahodnou vůní i chutí.

Rady k pěstování cibule

Cibuli pěstujte na pozemku, který je vystaven slunci celý den

Pamatujte, že cibule nesnáší zastínění. Zahrádky se vzrostlými ovocnými stromy a polostínem nejsou pro cibuli vhodné.

Vysejte brzy na jaře, cibule by měla být v zemi do konce března.

Zalévejte pravidelně menšími dávkami vody. Cibule má mělký kořenový systém, potřebuje pravidelnou závlahu i dostatek přístupných živin v půdě.

  • Ve vlhkých letech nezapomeňte na ochranu proti plísni cibulové
Cibulové osivo

Osivo cibule

Čím cibule prospívá lidskému zdraví

Nejvýznamnější látkou obsaženou v cibuli je alicin, silné přírodní antibiotikum s velmi širokým spektrem působení na mikroorganismy, které ničí viry i bakterie. Díky tomu má cibule stejné antibakteriální účinky jako česnek.

Cibule obsahuje množství vitaminů a minerálů. Je bohatá na kyselinu listovou, ale i jiné vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E a karoteny. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky, jako je železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód.
V lidovém léčitelství se cibule cení zejména jako přírodní prostředek při chřipce, rýmě, kašli a chorobách z nachlazení. Formy užití jsou široké od sirupů a šťáv připravovaných s přírodním hnědým cukrem či medem až po inhalaci aromatických látek z najemno nakrájené cibule.

Dezinfekční a antibiotický účinek cibule se neváže pouze na dýchací soustavu, podobně působí i v zažívacím traktu, kde navíc zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a posiluje sliznice. Povzbuzuje chuť k jídlu a na nervový systém působí sedativně.

Látky z cibule posilují srdce a krevní oběh, působí preventivně proti degenerativním změnám v oběhové soustavě. Cibule pomáhá i při poruchách s prokrvováním, při žilních potížích a hemoroidech. Je nejúčinnější ze zeleninových druhů při potížích s vysokým krevním tlakem.

Foto archiv

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

18. 9. 2024

Dozrávání rajčat uspíšíme jablky; při 13 °C vydrží do Vánoc

Plody rajčat mohou být skladovány až několik týdnů, je však třeba zohlednit teploty vhodné pro různá stadia zralosti. Dozrávání lze urychlit i zpomalit.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x