Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

11. 7. 2021

Cibuli ze sazečky a zimnímu česneku svědčí, když dozrají v sušší půdě. Zlepší se tím jejich skladovatelnost. Proto před sklizní končíme se zavlažováním.

Česnek

Česnek sklízíme tak, aby palice byly plně vyzrálé, ale nepřezrálé. Tím získají kvalitu pro dlouhou skladovatelnost. Česnekové palice rozpadající se na stroužky jsou mnohem náchylnější na tzv. trouchnivění a nehodí se již ke skladování. Česnek tedy není dobré sklízet až po úplném odumření natě.

Vývoj palice česneku paličáku

Než se palice na česnekovém stvolu narovná, česnek sklídíme. Tedy v okamžiku zachyceném na prostřední kresbě. Někteří pěstitelé doporučují okamžik, kdy je palice zhruba v pravém úhlu ke stonku. Kresba Shutterstock

  • U paličáku je vodítkem pro sklizeň období, kdy se stvoly s palicemi narovnají.
  • Nepaličák sklízíme o něco dříve. Zůstává-li v půdě déle, palice se začnou rozpadat.
Čerstvý česnek po sklizni

Česnek po sklizni; foto Shutterstock

Vždy se vyplatí aspoň po dvou až třech letech nakoupit novou bezvirózní sadbu uznané odrůdy se zdravotním certifikátem.

Cibule

Za termín vhodný pro sklizeň cibule kuchyňské ze sazečky je považována fáze, kdy se na záhoně začíná pokládat nať. Nebo jinými slovy – nať se v krčku láme a polehne u 2/3 rostlin. Sklízíme za suchého počasí a vytaženou cibuli necháme, pokud to počasí dovolí a je slunečno, ještě na záhoně několik dnů ležet.

Přezrálá cibule kuchyňská je mnohem náchylnější ke krčkové hnilobě.

Cibule polehlá ke sklizni

Cibule ke sklizni; foto Shutterstock

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x