
Cibule kuchyňská; jak ji pěstovat, aby chutnala a vydržela
4. 12. 2021Vyváženou chuť a vůni dává řadě pokrmů cibule. Pro pěstování na zahradě můžeme odrůdy vybírat i podle toho, jak ji používáme v kuchyni.
Cibuli ze sazečky a zimnímu česneku svědčí, když dozrají v sušší půdě. Zlepší se tím jejich skladovatelnost. Proto před sklizní končíme se zavlažováním.
Česnek sklízíme tak, aby palice byly plně vyzrálé, ale nepřezrálé. Tím získají kvalitu pro dlouhou skladovatelnost. Česnekové palice rozpadající se na stroužky jsou mnohem náchylnější na tzv. trouchnivění a nehodí se již ke skladování. Česnek tedy není dobré sklízet až po úplném odumření natě.
Než se palice na česnekovém stvolu narovná, česnek sklídíme. Tedy v okamžiku zachyceném na prostřední kresbě. Někteří pěstitelé doporučují okamžik, kdy je palice zhruba v pravém úhlu ke stonku. Kresba Shutterstock
Vždy se vyplatí aspoň po dvou až třech letech nakoupit novou bezvirózní sadbu uznané odrůdy se zdravotním certifikátem.
Za termín vhodný pro sklizeň cibule kuchyňské ze sazečky je považována fáze, kdy se na záhoně začíná pokládat nať. Nebo jinými slovy – nať se v krčku láme a polehne u 2/3 rostlin. Sklízíme za suchého počasí a vytaženou cibuli necháme, pokud to počasí dovolí a je slunečno, ještě na záhoně několik dnů ležet.
Přezrálá cibule kuchyňská je mnohem náchylnější ke krčkové hnilobě.
S osázením nádob a truhlíků nemusíme čekat až po ledových mužích – od března je mnoho květin k tomuto účelu vhodných. Patří sem především macešky, sedmikrásky a chejr vonný (Cheiranthus), použít můžeme trvalky – prvosenky, z cibulovin narcisy a další.