Cibule kuchyňská; jak ji pěstovat, aby chutnala a vydržela
4. 12. 2021Vyváženou chuť a vůni dává řadě pokrmů cibule. Pro pěstování na zahradě můžeme odrůdy vybírat i podle toho, jak ji používáme v kuchyni.
Cibuli ze sazečky a zimnímu česneku svědčí, když dozrají v sušší půdě. Zlepší se tím jejich skladovatelnost. Proto před sklizní končíme se zavlažováním.
Česnek sklízíme tak, aby palice byly plně vyzrálé, ale nepřezrálé. Tím získají kvalitu pro dlouhou skladovatelnost. Česnekové palice rozpadající se na stroužky jsou mnohem náchylnější na tzv. trouchnivění a nehodí se již ke skladování. Česnek tedy není dobré sklízet až po úplném odumření natě.
Vždy se vyplatí aspoň po dvou až třech letech nakoupit novou bezvirózní sadbu uznané odrůdy se zdravotním certifikátem.
Za termín vhodný pro sklizeň cibule kuchyňské ze sazečky je považována fáze, kdy se na záhoně začíná pokládat nať. Nebo jinými slovy – nať se v krčku láme a polehne u 2/3 rostlin. Sklízíme za suchého počasí a vytaženou cibuli necháme, pokud to počasí dovolí a je slunečno, ještě na záhoně několik dnů ležet.
Přezrálá cibule kuchyňská je mnohem náchylnější ke krčkové hnilobě.
Je-li teplo, rostliny schované pod chvojím začínají růst a vytahovat se. Navíc hrozí nebezpečí rozšíření plísní. Pod chvojím se také schovávají hlodavci. Proto za teplého počasí chvojí nadzvedneme a větráme.