Okurky, melouny i další zelenina potřebují v srpnu zálivku a dostatečný přísun živin
9. 8. 2023Rajčata zaštipujeme, okurky podpoříme živinami, melouny dostatečně zaléváme, plody cukety sbíráme mladé a ve skleníku dostatečně větráme.
Nejen okurky, rajčata či lilky můžeme sklízet do prvních mrazíků. Důležitá je pravidelná zálivka a především správné hnojení.
I pro září platí, že tuto plodovou zeleninu pravidelně zavlažujeme. Okurky také ještě přihnojujeme a to 1 x za dva týdny některým kompletním hnojivem. Případně můžeme přidat močovinu či ledek vápenatý.
Tyčková rajčata bráníme především proti plísni bramborové preventivními postřiky. A i nadále pokračujeme v odstraňování všech bočních výhonků.
U okurek, které pěstujeme vertikálně pokračujeme ve vyštipování bočních výhonků za prvním listem. U odrůd s krátkými plody, až za druhým listem a to i u výhonů, které necháváme volně růst dolů. Odplozené boční letorosty odstraňujeme. Okurky jsou i v tomto období náročné na dusík a hořčík. Abychom zabránili zasychání mladých plodů, je důležité i v září okurky přihnojovat jednou týdně, případně přidat i ledek nebo močovinu.
V tuto dobu bývají noci již chladné. Pokud začnou noční teploty klesat pod 10ºC a my máme plodovou zeleninu ve skleníku, na noc ho zavíráme.
Počátkem měsíce září můžeme provést preventivní postřik proti padlí některým z povolených přípravků. Prodloužíme si tím jejich plodnost.
V případě sucha cukety a patisony pravidelně zaléváme a 1 x za 10 dní přihnojíme ledkem vápenatým nebo některým kompletním hnojivem. Jejich plody pak můžeme sklízet až do konce září.
Plody sklízíme pravidelně. Pokud je necháváme přerůstat, zastavíme tím v září nasazování nových plodů.
Tykve jsou na skladování zralé tehdy, až jsou jejich stopky uschlé a dřevnaté. Proto je sklízíme co nejpozději, ale ještě před příchodem mrazíků. Plody skladujeme v suchu. Teploty snesou vyšší, dokonce až k té pokojové. Optimální skladování je v suchu, při teplotě 12–22 °C. Pozor, chladný a vlhký sklep není pro skladování tykví vhodný.
Lilky jsou poměrné náročné na vláhu hlavně v období sklizně plodů, proto je pravidelně zaléváme prakticky do konce vegetace.
Foto autor
V máji jsme našli zalíbení především díky přírodě, která je najednou pestrá a plná květů. Také listy mají mnoho příjemných odstínů.