
Zeleninové záhony po sklizni upravíme a ještě využijeme
13. 9. 2020Uvolněnou půdu vyčistíme, prokypříme a můžeme sít rané odrůdy ředkviček, polníček, zimní špenát, šruchu zelnou, jarní cibulku, roketu a saláty pro sklizeň mladých lístků.
Jednotlivé odrůdy tykve mají různou skladovatelnost. Obecně lépe skladovatelné jsou odrůdy s tvrdou slupkou typu hubbard.
Oblíbené tykve Hokkaido však patří k nejhůře skladovatelným a vydrží maximálně do Vánoc. Podmínky skladování jsou přitom důležitější než odrůdové rozdíly. Tykve nesnášejí v průběhu skladování vlhko a chlad. Studený sklep výborný pro jablka nebo kořenovou zeleninu je pro ně nevhodný.
Sucho a teplota nad 12 °C prodlouží délku skladování o mnoho týdnů. Při uskladnění v suchu a za pokojové teploty vydrží plody některých odrůd až do jara.
Podle použití se tykve přehledně dělí na letní a zimní.
Obě skupiny tykví se prolínají – když necháme cukety a patisony plně vyzrát, jsou rovněž výborně skladovatelné. Naopak acorny, které jsou zařazovány mezi zimní tykve, můžete sklízet postupně. Jejich mladé plody jsou jemné a křehké.
Letní tykve jsou ceněné pro opakované nasazování plodů při jejich pravidelné sklizni. Tato podpora plodnosti se využívá hlavně u cuket, kdy můžete z jedné rostliny sklidit 20 i více mladých plodů. Pokud však plody cuket pravidelně nesbíráte a necháte na rostlině 2–3 nesklizené dozrávat, zastaví se nakvétání dalších samičích květů. Ty se přestanou vyvíjet, zakrní, někdy zhnědnou a uhnijí.
Tento jev se nazývá dominance prvního plodu. Je způsoben nižší tvorbou etylénu v rostlině – látky, která podporuje tvorbu samičích květů. Rostlina cukety se prostě soustředí na výživu semen v dozrávajících plodech a obětuje další plody, které by již nezvládla vyživit.
Podobný jev je vidět i u plazivých tykví, hlavně u těch velkoplodých. Dobře opylený a zdravě se vyvíjející plod v určité míře, a po určitou dobu, blokuje nasazování dalších samičích květů. U některých velkoplodých hybridních tykví pro Halloween se na rostlině obvykle vyvine pouze jeden, zato perfektní plod.
Zkuste do slupky zarýt nehtem, tak nejlépe poznáte její tvrdost.
Vegetační doba většiny odrůd zimních tykví je od 110 do 130 dní. Plody sklízejte plně vyzrálé s co nejtvrdší slupkou.
Pokud je na dlouhém výhonu tykve nasazeno více plodů, jsou nejlépe vyzrálé ty nejstarší, nasazené blíže ke kořenu rostliny. Ty mladší, s měkkou slupkou, nebudou před příchodem prvních mrazů dostatečně zralé. Pokud však mají dobře vybarvenou slupku i dužninu, můžete je také sklidit. Pouze je sníte jako první, k delšímu skladování se nehodí.
Plody skliďte nejpozději před příchodem prvních podzimních mrazíků.
Na plodu nechte stopku 2–5 cm dlouhou, nikdy ji neulamujte. Takto vzniklá rána je nejčastější cestou průniku infekce dovnitř plodu.
Sklizené plody uložte přibližně na dobu jednoho týdne na slunci nebo na vzdušném chráněném místě a nechte jejich slupku vytvrdnout. Toto ošetření prodlouží trvanlivost plodu v případě, že i počasí napomůže k vyzrání plodu. Dlouhodobě nízké teploty a vysoká vlhkost po sklizni výrazně snižují možnost následného skladování plodů.
Foto autor
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.