Citronová tráva; její obliba jako léčivky a aromatické rostliny hodně roste
14. 11. 2023Bylinky nejsou jen ochucovadlo. Mají často léčivé a jiné blahodárné účinky na lidský organismus. Citronová tráva právem patří mezi ně.
V tradiční čínské medicíně je perila užívána jako antihistaminikum a pro antiseptické účinky. Výborná je ale i do pokrmů pro svou kořenitou chuť.
Perila (Perilla frutescens) patří mezi velmi dekorativní, ale především léčivé rostliny. Odedávna je ceněnou rostlinou v čínské a japonské medicíně. Pochází z Číny a Indie, kde se jí daří ve výškách okolo 1 200 m.
Svou stavbou je velmi podobná kopřivě. Je rostlinou jednoletou. Listy má na svrchní části sytě zelené, ze spodu jemně fialové. Tvar mají srdčitý se zvlněným okraje.
Posiluje celkovou imunitu, pomáhá při onemocněních dýchacích cest i gynekologických problémech. Pomáhá také při alergiích a ulevuje při astmatu.
Její listy obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, čímž pomáhají snižovat cholesterol. Výtažky z perily mají prokazatelné antibakteriální, antiseptické a především výrazné antioxidační účinky.
Vědecké pokusy prokázaly, že perila má schopnost snižovat produkci histaminu, látky odpovědné za nepřiměřenou alergickou reakci organismu na venkovní podněty. Tlumí zahlenění a napomáhá při astmatu. Jedná se o čistě přírodní antihistaminikum. Sami alergici tvrdí, že při užívání perily pociťují opravdu velkou úlevu.
Cca 2 až 4 g listů zalijeme půllitrem vody a vaříme po dobu 10 minut. Poté necháme vychladnout, přecedíme a odvar pijeme 3x denně, vždy půl hodiny před jídlem.
2 g sušených listů perily dáme do 100 ml 60% alkoholu, necháme 3 týdny ve tmě a pokojové teplotě vyluhovat, pak scedíme a přidáme 50 ml destilované vody. Získáme tím tinkturu 40% lihovosti. Doporučené dávkování je 3x denně 20 kapek do vody či čaje.
Listy se jedí převážně syrové. Do pokrmů se používají až na závěr, aby varem neztratily svou chuť a i své účinky. Hojně se používá s dalšími bylinkami ve vietnamské kuchyni.
Díky své příjemně štiplavé chuti se výborně hodí především k masům a rybám. Listy jsou výtečné do salátů, které zpestří svou kořenitou chutí a jemnou vůní připomínající citronovou trávu, ale i vizuálně. Přidat lze také do smoothie.
Thajská čočková polévka
Cibulku nakrájíme na drobné kousky, česnek, zázvor a mrkev na jemné krátké nudličky. Brambory nakrájíme na drobné kostičky. Citronovou trávu překrojíme na 3 kousky. Chilli papričku, kdo má rád pikantnější chutě, tak i se semínky, nakrájíme rovněž na drobná kolečka.
Na části másla, cca 50 g si necháme na později na jíšku, nejprve orestujeme česnek, zázvor, chilli papričku, mrkvičku a cibulku. Po orestování zasypeme kari kořením, promícháme, zalijeme vývarem, přidáme pokrájené brambory, osolíme a vložíme citronovou trávu, kterou po uvaření vyndáme.
Než se brambory a zelenina povaří, připravíme si klasickým postupem máslovou jíšku, kterou přidáme do polévky. Pak přidáme uvařenou čočku. Dochutíme případně cukrem, který také zmírní palčivost.
V našich podmínkách jde o typickou jednoletou rostlinu s rychlým růstem. Osivo doporučujeme přes noc namočit do vlažné vody a pak vyset na povrch substrátu. Zasypeme jen mělce a snažíme se udržovat vysokou vzdušnou vlhkost. Osivo vyklíčí za pár dnů.
Rostliny doporučujeme zaštipovat. Čím víc je stříháme, tím víc košatí do keříčku. Rostlina naroste až do šedesáticentimetrové výšky.
Pro bohatý růst potřebuje dobře propustnou zeminu, pravidelnou závlahu a vhodné je i přihnojování plnohodnotným hnojivem. Perile se daří na slunci a v mírném stínu.
Rostliny vypěstované z únorových výsevů, můžeme sklízet po celý rok až do podzimu. Lze ji úspěšně pěstovat i v květináči o průměru 15 až 20 cm. Jednotlivé listy sklízíme probírkou vyštipováním.
Při umístění na záhonu počítejme s jejím bujným růstem. Raději ji umístíme spíše do pozadí a necháme ji více prostoru, aby nepotlačila křehčí rostliny kolem. Perila přitahuje motýly.
Náš tip:
Perila má s bazalkou kromě širokého kuchyňského využití podobné i to, že je to rostlina velice dekorativní. V truhlíku vypadá krásně celé léto. Je krásnou letničkou s výraznými zkadeřenými listy. Zvlášť červená forma s listy fialově červenými se již léta využívá jako dominantní květina ve větších městských výsadbách.
Foto autor
Nejrůznější škůdci, ale i spory původců chorob ovocných stromů přezimují v kůře kmenů. Proto je dobré starou rozpraskanou borku z kmenů ovocných stromů lehce oškrábat na rozloženou fólii, a poté ihned spálit, aby se zamezilo šíření škůdců.
Bylo by velmi příhodné zopakovat nebo připomenout tento článek v únoru, tj. v době výsevu perily, v této době to bohužel nelze zrealizovat.
Bohužel v dvoubarevné směsi osiva od SEMA, klíčí z 99 procent pouze zelená shiso, nikoliv červená. Je to moje opakovaná zkušenost, po dobu ca 5let, vždy nové osivo. Takže to řeším tím, že prosím známé v Japonsku at mi pošlou sáček jen červeného osiva. Protože třeba na umeboshi je třeba červená perila, na další nakládáni je skvělá zas zelená je více aromatická.