
Kysané zelí posílí imunitu, v zimě vyžene špatnou náladu
26. 10. 2023Podstatně zdravějším a silnějším spojencem v posílení imunity než mnohé zázračné pilulky nabízené v různých reklamách je kysané zelí.
Jak si dopřát dostatek vitaminů a být fit i v zimě? Skvělá varianta je zelí, které je si můžeme uskladnit nebo si z něj vyrobit kysané zelí.
Mezi zeleninu, kterou bychom se na zimu měli zcela jistě zásobit, patří zelí. Při vhodných podmínkách nám ve sklepě vydrží poměrně dlouho nebo si z něj můžeme připravit kysané zelí. Je na nás, jaké máme možnosti a které odrůdy zelí máme k dispozici.
Proč je zelí tak zdravé? Patří mezi nízkokalorickou stravu, současně má vysoký obsah vlákniny, která zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Jak červené, tak bílé zelí jsou bohaté na vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E, kyselinu listovou a řadu minerálů, zvláště pak vápník a hořčík. Červené zelí ještě navíc obsahuje antioxidanty.
Typickou chuť mu dodávají glukosinoláty. Tyto látky mohou například snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny, pozitivně působí na imunitní systém a proti bakteriím.
Hybridní odrůda polopozdního kruhárenského zelí s mohutným vzrůstem. Hlávka je kulovitá s nízkým vnitřním košťálem a jemnou sladkou krouhankou. Hlávky dosahují hmotnosti 4–5 kg, nepraskají a lze je i krátkodobě skladovat.
Jedná se o moderní hybridní odrůdou pozdního kruhárenského zelí. Zelí vydrží dlouho na záhoně a dobře snáší přímrazky. Navíc lze tuto odrůdu dlouhodobě skladovat. V dobrém sklepě až do konce ledna.
Mírně vejčité, tvrdé hlávky dosahují hmotnosti 3–5 kg. Mají malý vnitřní a vyšší vnější košťál. Hlávky jsou odolné k zahnívání, nepraskají a jsou méně napadány třásněnkami. Vegetační doba je od výsadby do sklizně 130 dní, doporučený spon je 50×60 cm.
má schopnost vytvořit hlávku o velikosti až 25 kg. Velké hlávky mají jemnou strukturu s krátkým košťálem. Výborně se hodí pro kruhárenské účely. Tento hybrid je velmi výnosný a odolný k Fusariu. Jeho další obrovskou výhodou je odolnost k praskání.
Pro dosažení velkých hlávek vyséváme již v dubnu a vysazujeme pak do sponu 60×60 cm. Vegetační doba rostlin od výsadby je 102 dní. Tuto vitální odrůdu můžeme vysévat ještě v květnu. Narostou nám však již hlávky běžné velikosti okolo 4 až 5 kg. Sazenice u těchto pozdních výsadeb vysazujeme do sponu 50×50 cm.
Stará, výnosná a osvědčená pozdní odrůda kruhárenského zelí. Poskytuje velké, kulovité, tmavě zelené hlávky s fialovým nádechem vnějších listů a středním ojíněním. Hlávky jsou pevné a dobře uzavřené.
Její nevýhodou je ovšem vyšší citlivost k praskání při přerůstání hlávek. Krouhanka z tohoto zelí poskytuje kvalitní kvašené zelí lehce šedého zabarvení, což ovšem není na závadu. Vegetační doba je 170–190 dní.
Středně pozdní až polopozdní hybrid. Odrůda pro podzimní sklizeň je určená ke kruhárenskému zpracování i přímé spotřebě. Listy jsou velké, polovzpřímené, středně až tmavě zelené barvy. Hlávka je velká, okrouhlá, středně hustá až hustá a uzavřená se středně dlouhým vnitřním košťálem. Rostlina je odolná proti vyvracení košťálu a proti praskání hlávek.
Dobře uskladněné zelí můžeme úspěšně skladovat až šest měsíců. Vyzrálé, pevné a suché hlávky zelí vyřežeme dříve, než namrznou. Optimální termín pro sklizeň je říjen, při mírnějším podzimu i začátek listopadu, v době suchého a chladného počasí.
Předčasně sklizené zelí rychleji vadne a je méně trvanlivé. Naopak opožděný sběr zase zvyšuje náchylnost k praskání hlávek.
Zelí sklízíme, když jsou hlávky tvrdé a pokud možno později odpoledne. Tehdy má nižší obsah cukru a tím i lepší skladovatelnost. Hlávky sklízíme při optimální zralosti.
Řežeme ostrým nožem těsně pod hlávkou a třemi krycími obalovými listy, které na hlávce necháváme. Skladovatelného zelí se dotýkáme co nejméně, abychom nepoškodili ochrannou voskovou vrstvičku na listech.
Kruhárenské typy s vyšším obsahem cukru nejsou ke skladování vhodné.
Optimální hmotnost hlávek na skladování je 1,5 až 2,5 kg. Před uskladněním je necháme ve studené, intenzivně větrané místnosti, kde venkovní listy oschnou. Tím se sníží riziko vzniku hniloby. V místnosti se zelím je ze začátku potřeba udržovat dostatečnou cirkulaci vzduchu větráním a teplotu okolo 0 °C. Hlávky v době skladování občas přeložíme a odstraníme listy, které jsou napadené chorobami. Průměrné ztráty při skladování jsou okolo 5 %.
Je ideální pozdní odrůda určená pro dlouhodobé skladování. Vyznačuje se mohutnějším vzrůstem, vyšším košťálem a větší manžetou. Hlávky jsou vejčité o hmotnosti 2,5–3 kg a velmi pevné. Vegetační doba od výsadby do sklizně je 145 dní. Pro dlouhodobé skladování hlávky sklízíme s vnější manžetou.
Tato odrůda je pozdní výkonná pro skladování, kruhárenské zpracování i přímý konzum. Střední až větší ploše kulovitá hlávka, dobře uzavřená, se středním vnitřním košťálem. Hlávky dosahují hmotnosti 3–4 kg. Šedozelené, silně ojíněné, nevyvracející se rostliny snesou i menší mráz. Odrůda je určená k jednorázové sklizni. Současně je nenáchylná k praskání.
Patří mezi odrůdy červeného zelí vhodného na skladování. Hlávka je velká, o hmotnosti 3 kg i více, červenofialová i na řezu, pevná, dobře uzavřená, s vnitřním širším košťálem. Pro správné vybarvení potřebuje dostatečný přísun draslíku.
Pourovo červené je výnosná a přizpůsobivá odrůda pro podzimní sklizeň. Je odolná k praskání. Vegetační doba je 170–190 dní. Odrůda je vhodná k přímé spotřebě i ke skladování až do ledna.
Pozdní skladovatelné zelí s menší, kulovitou až mírně zploštělou, pevnou a velmi hustou hlávkou o hmotnosti 2–3 kg. Má dlouhou vegetační dobu 180–186 dní, ale i velmi dobrou skladovatelnost.
Foto autor
Do našich zahrádek se v poslední době rozšířila Salix caprea Kilmarnock – otužilý, kompaktní pomalu rostoucí strom s deštníkovitou korunou a velkým množstvím kočiček v jarním období. Sazenice se prodávají jako stromky naroubované na kmínku.