Cibule perlovka: málo trvanlivá, zato skvělá do nálevu

30. 6. 2023

Perlovka se vyznačuje jemnou kořenitou chutí a současně aromatickou vůní. Její nespornou výhodou je, že se před zpracováním nemusí loupat.

Cibule perlovka (Allium sativum subsp. ophioscorodon) je mateřskou rostlinou póru. Roste planě jako vytrvalá rostlina ve Středomoří, v Malé a Přední Asii, v Severní Africe a představuje vlastně neplodný, slabší, úzkolistý pór.

Rostliny dosahují výšky 30–40 cm a jsou tvořeny úzkými, čárkovitými listy. V zemi vytváří shluky bílých, kulovitých cibulek s lesknoucími se šupinami o průměru od několika mm do 2 cm. Perlovka má jinak nároky obdobné, jako ostatní cibuloviny. Vhodné jsou lehčí půdy dobře zásobené živinami. Na rozdíl od póru ji dáváme do II. trati

úžasná na nakládání

Cibule perlovka má úzké, čárkovité listy

Kvete zřídka, květní stonek vyrůstá po stranách cibule a je ukončen okolíkem bílých až narůžovělých kvítků. Není vhodná ke skladování, naopak se skvěle hodí k nakládání do sladkokyselých nálevů.

Perlovka a množení

Cibule perlovka se množí výhradně vegetativně. Cibulky o velikosti 2 cm vysazujeme ihned po sklizni v červenci až v srpnu do hloubky 5 cm na vzdálenost 15–20 x 5–10 cm. V září, říjnu začínají vyrůstat listy, které v mírné zimě zůstávají zelené. V příštím roce perlovku odplevelujeme a sklízíme v červenci až v srpnu, když nať začíná žloutnout a pokládá se na zem. Současně by shluk cibulek měl držet pohromadě. Pokud ji budeme sklízet příliš pozdě, budou cibulky prorostlé, což ovlivní jak chuť, tak i na kvalitu.

  • Z 1 cibulky vyroste trs několika desítek drobných cibulek. Trsy cibulek vybíráme rycími vidlemi a necháme dosušit. Výnos z 1 m² je do 2 kg.

Pozor na cibulky, které zůstanou v půdě. V následujícím roce dokáží snadno zaplevelit pozemek.

Trsy po oschnutí rozebereme, očistíme od zeminy a cibulky zpracujeme. Cibulky se krátce spaří, po promnutí v ruce se uvolněné šupiny vyplaví vodou a  následně je nakládáme do sladkokyselého nálevu.

není vhodná ke skladování

Perlovka připravená na zavaření

Malé cibulky cibule kuchyňské

Někdy se jako perlovka nesprávně označují obdobně nakládané malé cibulky bílé odrůdy cibule kuchyňské. K tomu je vhodná odrůda lahůdkové bílé cibule Pompei, která vytváří pevné cibulky o průměru asi 1 cm vhodné k nakládání. Cibulky jsou skladovatelné jen krátkodobě. Pěstuje se jako jarní cibule z hustějších přímých výsevů bez jednocení.

Nepravá perlovka z póru

Podešva J. a kol. (1952) v Encyklopedii zelinářství II. uvádí pěstování perlovky z póru, což využívají někteří praktici. Přezimované rostliny letních odrůd póru se na jaře vysadí na záhon. Jakmile začínají vyhánět do květu, květenství se průběžně odstraňuje, čímž se zabrání generativnímu množení póru a silně podpoří množení vegetativní.

Naspodu lodyhy se tak začnou tvořit malé, měkké, hranaté cibulky, které pak ztvrdnou. Sklidí se na podzim, když začnou póru žloutnout a zasychat listy.

Sklizené cibulky se ihned vysadí a v příštím roce asi v srpnu se sklidí shluky cibulek perlovky. Nejedná se o pravou perlovku, ale o reakci póru na jeho výchozí formu. Kdyby se tato nepravá perlovka vysadila, ze semene by opět vyrostly rostliny póru.

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

3. 5. 2024

Venkovní výsevy a výsadba zeleniny v květnu

Setí a ani sázení sazečky cibule kuchyňské dříve než v polovině května může ohrozit nálet květilky cibulové. Její larvy působí na cibuli velké škody. Poškozuje i pórek a některé okrasné cibuloviny. …

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x