Cibule na výběr: historie, odrůdy, pěstování, choroby, škůdci

5. 7. 2022

V České republice jsme v letech 2010 až 2019 spotřebovali mezi 9,3–11,2 kg cibule na osobu za rok. Ze zeleniny jsme jen rajčat snědli víc.

Cibule patří k oblíbeným plodinám zahrádkářů, specializovaných pěstitelů, ale také dovozců zeleniny a spotřebitelů. A tak se v posledních desetiletích snižuje podíl cibule vypěstované v tuzemsku na celkové její spotřebě. Ačkoliv spotřeba se rok od roku příliš neliší. Uvádí se nyní, že k cibulové soběstačnosti chybí v Česku vypěstovat zhruba dvě třetiny spotřebovaného množství cibule.

Dobře dělá ten, kdo cibuli pěstuje na zahradě nebo na přilehlém políčku. Zejména, pokud má kde cibuli dobře uskladnit, aby mu na jaře vydržela co nejdéle. Také cibulačka ze zahrady může být ta nejlepší, jaká se dá ochutnat…

Co se odrůd týká, je z čeho vybírat.

Cibule kuchyňská je nejstarší cibulová zelenina

Cibule pochází ze Střední Asie a má široké upotřebení při tepelné úpravě, konzervování, sušení, ale i jako syrová k přípravě salátů.

Zelenání cibule kuchyňské způsobí světlo po odstranění suchých suknic

V prvním roce pěstování vytváří zásobní orgán – cibuli, což jsou zdužnatělé báze listů neboli suknice, které vyrůstají ze zkrácené osy, z tzv. podpučí. V době zralosti několik vrchních suknic zasychá a tvoří obalové šupiny. Listy jsou trubkovité, pokryté voskovou vrstvičkou.

  • Při dozrávání se organické látky z listů stěhují do cibulí, nať žloutne, postupně zasychá a dochází k zatažení krčku cibule.

Ve druhém roce vyrůstá trubkovitá květní lodyha ukončená květenstvím složeným z velkého počtu kvítků obalených blanitým toulcem. Plodem je trojpouzdrá tobolka obsahující po dvou černých semenech s klíčivostí 1–3 roky.

Cibule obsahuje obdobně jako česnek sirnou silici alliin, z něhož vzniká allicin. Ten má antibakteriální účinky a snižuje výskyt srdečních a cévních onemocnění.

Přítomné flavonoidy mají antioxidační účinky. Kromě toho obsahuje sacharidy, vitaminy a minerální látky. Obsah sušiny se pohybuje mezi 10–15 % a souvisí se skladovatelností.

Způsoby pěstování

Z jarních výsevů pěstují cibuli nejčastěji velkopěstitelé nebo také zahrádkáři. Pro využití jarní vláhy vyséváme cibuli již v polovině března do hloubky 2–3 cm na vzdálenost v řádku přibližně 4–8 cm a při meziřádkové vzdálenosti  20–30 cm.

Výsadbu sazečky nejvíce využívají malopěstitelé. Velkou výhodou je dřívější sklizeň, avšak cibule není vhodná ke skladování. Sazečku, získanou z hustého jarního výsevu v předešlém roce, vysazujeme v březnu na vzdálenost 5-6 cm v řádku tak, aby špička sazeničky byla těsně pod půdním povrchem.

  • Ze sazenic pěstujeme odrůdy s dlouhou vegetací. Ty poskytují velké cibule určené pro průběžnou spotřebu. Sazenice se předpěstují z výsevu začátkem února.
  • Ozimé cibule jsou méně rozšířeným způsobem pěstování. Pěstují se krátkodenní odrůdy. Výsev se provádí od poloviny srpna do začátku září. Po výsevu je dobré zavlažovat a přikrýt netkanou textilií. Rostliny do zimy vytvoří 5–6 listů a v tomto stadiu přezimují. Výhodou je o 2–3 týdny dřívější sklizeň oproti cibuli z jarního výsevu. Cibule však nejsou vhodné ke skladování.
Ozimá odrůda cibule Augusta

Augusta, ozimá odrůda cibule k rané sklizni

Na jaké škůdce a choroby si dávat pozor

Larva květilky cibulové (Delia antiqua)

Larva květilky cibulové na póru; foto Shutterstock

Květilka cibulová patří mezi škůdce a napadá především přímé výsevy. Její larvy mohou za žír v kořenovém krčku, kdy se rostliny začnou kroutit a hynou. Ochranou je zakrytí porostu netkanou textilií v době náletu květilek v květnu.

Háďátko zhoubné způsobuje odumírání kořenů, kroucení a žloutnutí listů. Také v tomto případě je nutné dodržet čtyřletý odstup od pěstování cibulovin.

Plíseň cibule je nejzávažnější chorobou. Na listech tvoří žluté skvrny a na nich šedavý povrch reprodukčních orgánů houby. Výskyt podporuje vlhké počasí a nižší teplota. K chemické ochraně je potřebné používat preventivně kontaktní fungicidy. Postřiky opakujeme v 10–14denních intervalech.

Choroby a škůdci cibule

Krčková hniloba se projevuje po sklizni při skladování. Cibule hnije od krčku směrem k podpučí. Později se povrch cibule pokryje šedým povlakem reprodukčních orgánů houby. Výskyt choroby podporuje vlhké počasí hlavně před sběrem, mechanické poškození cibulí, přehnojení dusíkem a nevhodné podmínky skladování. Na výskyt choroby jsou náchylnější cibule pěstované ze sazečky a běloslupké cibule.

Fuzariová hniloba zapříčiní úhyn mladých rostlin. Starším červenají a hnijí kořeny, postupně hnijí celé rostliny. Pak je třeba na pozemku dodržet čtyřletý odstup od příštího pěstování cibulovin.

Cibule odrůda Tandem, foto K. Petříková

Tandem

Rozdělení odrůd cibule podle vlastností

Doba pěstování

Odrůdy pro jarní výsev či výsadbu: jsou dlouhodenní, cibule narůstá v podmínkách dlouhého dne.

Odrůdy ozimé: jsou krátkodenní odrůdy s výsevem v srpnu, cibule se tvoří již za krátkého dne, např. Augusta, Hiberna.

Odrůdy pro jarní výsev či výsadbu se dělí podle ranosti neboli podle počtu dnů od výsevu do sklizně na:

  • rané: 100–115 dnů, odrůdy: Signum, Lusy
  • polorané: 118–130 dnů, odrůdy: Alice, Avalon, Albienka, Dagmar, Bolero F1, Karmen, Štutgartská, Unico F1, Všetana
  • polopozdní: 130–135 dnů, odrůdy:  Tandem, Tosca, Wellina
  • pozdní: 135–175 dnů, odrůdy: Amfora F1, Agostana, Globa

Skladovatelnost

Velmi dlouhou skladovatelnost mají odrůdy: Bolero F1, Alice, Amfora F1, Dagmar, Lusy, Wellina.

Vysokou skladovatelnost mají i Grenada, Karmen, Tosca, Triummf F1, Všetana a další.

Barva slupky

  • Žlutou, žlutohnědou nebo hnědou barvu má většina uvedených odrůd.
  • Bílou barvu slupky mají odrůdy: Avalon, Agostana, Albienka, Pompei, ta je vhodná pro nakládání.
  • Červenou (karmínovou) barvu slupky i dužniny má např. Karmen, Grenada, Karminka.

Tvary cibule

Odrůdy mohou mít cibuli kulovitou, vejčitou, plochou. Jsou i odrůdy, které mají oválný tvar cibule (např.: Elista, Tosca)

Způsob pěstování

  • Přímý výsev: většina odrůd
  • Ze sazečky: Alice, Albienka, Karmen, Štutgartská, Všetana
  • Z předpěstovaných sazenic: lze pěstovat jakoukoliv odrůdu. Tento způsob je nutný u pozdní odrůdy Globo. Dosahuje hmotnost více než 700 g, cibule je nasládlé chuti a je vhodná do salátů.
  • Odrůdy pro svazkování: mají prodlouženou cibuli, méně pálivou chuť a jsou určeny pro sklizeň s natí, např. Duo, Line bílá i červená

Typy odrůd

Rijnsburské typy: odrůdy velmi dlouhého dne, pěstované v oblasti mezi 50. až 60. stupněm severní šířky. Odrůdy jsou pozdní až polorané.

Americké typy: polodlouhého a dlouhého dne, pěstují se v oblasti mezi 45. až 55. stupněm severní šířky. Odrůdy jsou rané, případně polopozdní.

Španělského typu: mají velké cibule, dlouhou vegetační dobou, nejsou však skladovatelné.

Zdroje: Český statistický úřad: Spotřeba potravin – 2019. tabulka 1
časopis Zahrádkář

Foto autorka, D. Auf, I. Dvořák

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

14. 4. 2024

Jak upravit řezem broskvoň po jarní výsadbě

Nově zakoupenou broskvoň vysazujeme co nejdříve. Při výsadbě provedeme srovnávací řez koruny, aby nadzemní část rostliny odpovídala kořenové části.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x