
Cibule kuchyňská; jak ji pěstovat, aby chutnala a vydržela
4. 12. 2021Vyváženou chuť a vůni dává řadě pokrmů cibule. Pro pěstování na zahradě můžeme odrůdy vybírat i podle toho, jak ji používáme v kuchyni.
Psal jsem to víckrát a znovu připomenu: Bez ohně se vařit dá, bez cibule prakticky ne. Výhody cibule využijeme naplno, když jí bude doma dost.
Říjen je nejpozdější měsíc, ve kterém by měla v zemi spočinout sazečka těch odrůd cibule, které snesou zimu a mráz. Přesněji řečeno: Snesou ho tak dobře, že se na jaře probudí a porostou. A hlavně – dozrají ke sklizni dřív než cibule ze sazečky jarní nebo cibule z jarního výsevu. Proto to vlastně tak děláme. Využíváme termíny v druhé polovině roku, aby rok následující byla cibule co nejdřív. Aby se výhody cibule projevily včas.
Na podzim 2021 jsme sázeli cibuli až začátkem listopadu. Cibuli sazečky dávám těsně pod povrch záhonu. Má-li porost ozimé sazečky přezimovat pod zemí a kořenit, je třeba ji buď sázet o trochu dříve, nebo o trochu hlouběji. Vysadíme-li ji dříve, vytvoří před zimou kořeny, které ji budou držet v zemi, mráz ji nevytáhne. Pokud to nestihneme, dáme ji hlouběji z téhož důvodu – aby si s ní nehrál mráz na povrchu záhonu . Suchá část na sazečce tak zůstane skryta pod zemí.
Cibulky do jara zakoření a začínají růst v době, kdy na jaře sejeme nebo sázíme cibuli sečku, sazečku. Letos (2022) bylo sucho a dosti chladno, nástup jara nijak nenutil do rychlé práce, jarní sazečka koření a teprve se objevuje nad zemí. Ono vlastně to, že máme v zemi cibuli z podzimu, hraje svou roli. Není kam spěchat, cibule už roste….
Výsevy i podzimní výsadba mají náskok. Podařilo se mi dát dohromady více odrůd, klasického Shakespeara i odrůdy s bílou a červenou slupkou. Některé ve velikosti ovísku, jiné větší, o průměru 2 cm. Uvidíme, jak se to projeví na růstu a vývoji rostlin.
V závěru léta 2021 bylo dosti sucho, porost se začal objevovat nad zemí dosti dlouho po setí, ale nebyl mezerovitý. To bylo docela dobré znamení. Tak trochu jsme se cítili divně, když rostlinky šly do zimy možná dva tři milimetry silné, se třemi lístky. Tak jsem se ptal, jak by měla cibule na podzim a přes zimu vypadat. A ono to tak mělo být! Setá cibule má jít do zimy ve výše uvedené velikosti. Když přeroste, má sklon na jaře vykvétat, není to ono.
Prémiové NPK hnojivo bez chlóru a se stopovými prvky nebo ledek a okopávka či plečkování porostům pomohou. Setá cibule se po pohnojení a nakypření země nadechne k růstu dříve než sazečka. Časem se ukáže, jestli se dorovnají nebo sazečka předběhne setou. Nevím.
Podle toho, jak setá Winteria roste, to vypadá, že je vděčná za vyšší obsah humusu v půdě. Cibuli se daří na záhoně, kde byl kompost. Tam zůstalo v zemi více organiky, má spíše zahradní strukturu než polní.
Cibule je dvakrát větší než v okolí. Celkově vypadá porost dobře. Prakticky od výsevu do sklizně stráví na jednom místě jedenáct měsíců, takže ji nejspíše ještě jednou přihnojíme.
A jak to dělám s jarním výsevem cibule kuchyňské? Na jídlo seju cibuli kuchyňskou v březnu, na vypěstování sazečky mi stačí hustý výsev v květnu.
Foto autor
Dubnem začíná nejkrásnější roční období v té podobě, na kterou se tolik těšíme. Za tepla a bezvětří se vzduch nasycuje vůněmi země, pryskyřice, lesa, dřeva. Ptačí volání je stále slyšitelnější, světlo dne slaví převahu.