Uskladněné brambory: Zimou hodně trpí a dříve se kazí

3. 2. 2023

Přestože dnešní domácnosti počítají s místem pro uskladněné brambory méně než dřív, stále je dost těch, které okopaninu na zimu ukládají.

Někdo brambory umístí do kvalitního chladného sklepa, někdo do izolovaného boxu v kůlně a jiný zkouší s úspěchem bedny zateplené polystyrénovými deskami třeba na balkoně.

Brambory různých odrůd ve sklepě

V chladném sklípku lze vhodné odrůdy uchovat až do jara

Zkušení pěstitelé si pro skladování vybírají pozdní odrůdy, hlízy zdravé a šetrně sklizené, které si zachovávají dobrý zdravotní stav po celou dobu skladování.

Vyšší teplota = rychlejší klíčení

Ideální skladovací teplota se pohybuje okolo 5 (4) až 7 °C. Pokud nejsme schopni tyto podmínky vytvořit, nemusíme panikařit. Jen musíme počítat s tím, že hlíza bude stárnout rychleji. Slupka ztrácí pružnost, hlíza zase rychleji svou optimální konzistenci. Měknutí tak začne o několik měsíců dříve a dříve se začnou objevovat i klíčky. Proč tomu tak je?

Vyšší teplota a teplotní výkyvy větší než 0,75 °C za den, způsobují intenzivnější dýchání. Při dýchání se škrob v bramboře štěpí na oxid uhličitý a vodu (vodní páru). Rychlejší respirace pak vede ke stresu, stárnutí a předčasnému klíčení.

Brambory skladované v pytli

Brambory, které začaly v pytli předčasně klíčit

Nevhodným skladováním jednoznačně tyto procesy urychlujeme. Z tohoto důvodu věnujeme velkou pozornost větrání skladovacího prostoru. Odvádíme tím vlhkost a teplo vznikající při dýchání hlíz a snižujeme obsah CO2. Teplota vháněného vzduchu má být ideálně o 2–3 °C nižší než je ve sklepě. V zimním období proto větráme raději za teplejších slunečních dnů.

Vedle kratší životnosti hlíz se při vyšších teplotách ve skladu více daří i chorobám, jako je:

  • měkká hniloba (Erwinia carotovora),
  • fuzariová hniloba (Fusarium oxysporum f. sp. cepae),
  • hniloba vodnatá (Pythium ultimum var. ultimum).

Obzvláště pak v kombinaci s vyšší vlhkostí.

Zdravý porost brambor

Zdravé porosty brambor na uskladnění necháme přirozeně dozrát

Uskladněné brambory poškozuje mráz

Pokud brambory v zimě skladujeme v garáži nebo přístřešku, může teplota hlíz klesnout i k bodu mrazu. Jestliže se snažíme vyhnout vyšším teplotám, které způsobují předčasné klíčení, ještě důsledněji se bráníme teplotám nízkým.

Při teplotě nižší než 4 °C se v bramborách začíná přeměňovat škrob na glukózu. Chuť brambor se následně mění a sládnou. Pokud teplota klesne pod 0 °C, poškození je výraznější. Dužnina například ztmavne.

Brambory zcela zmrznou při teplotách pod –2 °C a pro konzumování se stávají zcela nevhodné. Při jejich rozmrznutí se napětí slupky snižuje a hlízy jsou na omak trochu měkké. Hlízy pak již nemají dlouhou trvanlivost a hnijí.

I při takových poklesech teplot ovšem obvykle nedochází k poškození všech hlíz. Například uvnitř bedny bývají brambory nepoškozené, ale záleží na okolnostech skladování, hloubce poklesu teplot a délce mrazového období.

Foto K. Hamouz a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

26. 4. 2024

Jaro vytoužené, ale i obávané kvůli alergii na pyl

Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší  těchto dřevin (pravidelné pylové …

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x