Když se řekne velmi raná brambora aneb o skladování

24. 9. 2021

Tak jsem koukal na televizi. A bylo tam i něco o skladování brambor. Dva odborníci, jeden za mikrofonem a druhý za bramborami.

Jeden se ptal, druhý odpovídal. Možná to bylo tak, že se ten za mikrofonem nejdříve zeptal, na co se má ptát.

A na co se ptal? Na co se hodí velmi rané a rané brambory. Strašně jednoduchá otázka a též strašně jednoduchá odpověď. Přehrajme si to: Na co jsou dobré rané brambory? Můžeme je uskladnit? A odpověď: Rané brambory se na uskladnění nehodí.

Rozeberme si to. Rané brambory sklizené ve stádiu, kdy mají loupající se slupku, tedy sklízené před vyzráním, jsou opravdu určené jen k přímé spotřebě, nedají se uskladnit déle než několik dní. Po dosti krátkém čase vadnou, popřípadě zahnívají. Zejména, pokud jsou umyté, a tak trochu i otlučené.

Raná nebo velmi raná brambora skliizena opravdu raně a druhá na uskladnění

Vlevo raná nebo velmi raná brambora sklizená opravdu raně a vpravo po sklizni k uskladnění

Ale: Velmi rané i rané brambory se dají uskladnit. Kdyby to nešlo, bylo by to s nimi těžké. Asi bychom neměli další rok co sázet. Když nejdou uskladnit, tak jak bychom je uchovali jako sadbu? Vlastně by nám zbyly pro příště k sázení jen polorané a pozdnější.

Brambory odrůd Sunita, Bella Rosa, Anabela

Odrůdy brambor Sunita, Bella Rosa, Anabela

No a taky bychom mohli přicházet o chuťový zážitek, jejž některé z velmi raných a raných poskytují v zimě během skladování.

Také rané mohou vydržet do jara

Velmi rané a rané brambory se od sebe liší dobou vegetace. Od výsadby do prvních sklizní stráví v zemi ty nejranější v případě, že jsou předklíčené, méně než 80 dní. Odrůdu – krom barvy dužniny, slupky, tvaru, velikosti, výnosu a třeba odolnosti vůči chorobám a suchu – specifikuje délka vegetační doby. To je druhý výklad slova ranost!

  • Také rané a velmi rané odrůdy se šlechtí na délku období, kdy jsou určeny k jídlu. Některé, ač velmi rané, jsou chutné do Vánoc, jiné klidně až do Velikonoc, do Marka.
Brambora odrůdy Gala

Brambora odrůdy Gala. Jmenuje se jako jabloňová odrůda, třeba časem bude stejně slavná.

Takže, když vysazujeme, rozmysleme si, co od brambor čekáme. Jestli nám půjde jen o to, abychom bramboru měli co nejdříve k použití v kuchyni, nebo chceme pěstovat odrůdu, kterou lze hodně brzo vytahovat zpod keřů a která zároveň po vyzrání vydrží v chuti třeba až do brambor nových.

No a pro příklad nabízím obrázky několika odrůd velmi raných až raných, na kterých si pochutnáme během skladování i po Vánocích.

Až bude apríl

Příště si řekneme něco o vegetační době a o výši sklizní některých odrůd nebo jejich skupin. Je totiž nesmysl, že by existovaly triky, které zvýší výnosy čehokoliv třeba desetkrát. Mít při dobré péči dvojnásobek, to možná, ale co vymýšlejí (nebo předkládají) některé weby, jsou věci, které se hodí na apríla, ne do informací běžného roku.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

25. 4. 2024

Výsevy a zeleninová zahrada ve vyšších polohách koncem dubna

I ve vyšších polohách již v těchto dnech vyséváme na záhony kořenovou a jinou zeleninu. V příznivých podmínkách sejeme do volné půdy pod netkanou textilii okurky nakládačky. Sklízíme první řapíky reveně, květní stvoly včas odstraňujeme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x