
Jak připravit sadbu, abychom měli brambory své a co nejdříve
14. 2. 2021K jídlu se nejvíc hodí brambory velmi rané, rané, polorané. Naopak polopozdní a pozdní se využívají hlavně jako zdroj škrobu například pro pudinky.
Tak jsem koukal na televizi. A bylo tam i něco o skladování brambor. Dva odborníci, jeden za mikrofonem a druhý za bramborami.
Jeden se ptal, druhý odpovídal. Možná to bylo tak, že se ten za mikrofonem nejdříve zeptal, na co se má ptát.
A na co se ptal? Na co se hodí velmi rané a rané brambory. Strašně jednoduchá otázka a též strašně jednoduchá odpověď. Přehrajme si to: Na co jsou dobré rané brambory? Můžeme je uskladnit? A odpověď: Rané brambory se na uskladnění nehodí.
Rozeberme si to. Rané brambory sklizené ve stádiu, kdy mají loupající se slupku, tedy sklízené před vyzráním, jsou opravdu určené jen k přímé spotřebě, nedají se uskladnit déle než několik dní. Po dosti krátkém čase vadnou, popřípadě zahnívají. Zejména, pokud jsou umyté, a tak trochu i otlučené.
Ale: Velmi rané i rané brambory se dají uskladnit. Kdyby to nešlo, bylo by to s nimi těžké. Asi bychom neměli další rok co sázet. Když nejdou uskladnit, tak jak bychom je uchovali jako sadbu? Vlastně by nám zbyly pro příště k sázení jen polorané a pozdnější.
No a taky bychom mohli přicházet o chuťový zážitek, jejž některé z velmi raných a raných poskytují v zimě během skladování.
Velmi rané a rané brambory se od sebe liší dobou vegetace. Od výsadby do prvních sklizní stráví v zemi ty nejranější v případě, že jsou předklíčené, méně než 80 dní. Odrůdu – krom barvy dužniny, slupky, tvaru, velikosti, výnosu a třeba odolnosti vůči chorobám a suchu – specifikuje délka vegetační doby. To je druhý výklad slova ranost!
Takže, když vysazujeme, rozmysleme si, co od brambor čekáme. Jestli nám půjde jen o to, abychom bramboru měli co nejdříve k použití v kuchyni, nebo chceme pěstovat odrůdu, kterou lze hodně brzo vytahovat zpod keřů a která zároveň po vyzrání vydrží v chuti třeba až do brambor nových.
No a pro příklad nabízím obrázky několika odrůd velmi raných až raných, na kterých si pochutnáme během skladování i po Vánocích.
Příště si řekneme něco o vegetační době a o výši sklizní některých odrůd nebo jejich skupin. Je totiž nesmysl, že by existovaly triky, které zvýší výnosy čehokoliv třeba desetkrát. Mít při dobré péči dvojnásobek, to možná, ale co vymýšlejí (nebo předkládají) některé weby, jsou věci, které se hodí na apríla, ne do informací běžného roku.
Foto autor
Týká se keřů kvetoucích na loňských výhonech, u nichž nesmíme proto dělat řez v období vegetačního klidu, neboť bychom odstranili ty části, na nichž se květy tvoří. Proto, pokud je u těchto keřů nutný, musíme řezat ihned po odkvětu.