Brambory v kuchyni: do omelety, v haluškách, se žampiony

24. 1. 2023

Brambory považujeme za mimořádnou potravinu. V kuchyni mají rozmanité využití, jsou nutričně přínosné a velmi snadno skladovatelné.

Dnes oblíbená plodina a základ mnoha tradičních jídel má svou dávnověkou mimoevropskou historii. Staří Inkové znali a pěstovali brambory už po tisíciletí, Evropané je však poznali až ve století šestnáctém. Nová exotické plodina byla přijímána velice pozvolna a dlouhá léta zdobily její kvítky spíše zahrady šlechtických paláců.

Brambory a různé recepty

Brambory se dají upravovat na mnoho způsobů, jak příloh tak i hlavních jídel

Do kuchyně a na pole se brambory dostaly až v průběhu 18. století. Dlouho trvalo, než si získaly důvěru evropských strávníků a vydobyly si místo jedné z nejpěstovanějších plodin.

Hlízy obsahují významné množství kyseliny citronové, polyfenolů, minerálních látek (hořčík, draslík, železo a jiné) a vitamíny skupiny B, C a K. Jsou také zdrojem bílkovin. Pro svůj nízký obsah sodíku jsou vhodnou potravinou pro kojence a jako součást dietní stravy.

Brambory obsahují jedovatou látku solanin. Tuto toxickou látku lze však odbourat tepelnou úpravou.

Brambory a jejich tři varianty na talíři

Bramborová omeleta s bylinkami

bramborova omeleta

Lehká, snadná a chutná bramborová omeleta

  • Olivový olej
  • 2 velké brambory
  • 1 červená cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 5 vajec
  • 2 hrsti petrželky
  • 1 lžíce tymiánu
  • sůl a pepř

Brambory a cibuli nakrájíme na tenká kolečka, česnek prolisujeme. Na pánvi s kovovou rukojetí nebo v zapékací misce rozpálíme olej, přidáme brambory, cibuli, česnek a dobře promícháme. Opatrně přitlačíme ke dnu, přiklopíme a na středním plameni dusíme asi 10 min. Odklopíme, promícháme, znovu přitlačíme ke dnu a přiklopené dusíme dalších 10 min.

Vejce vyšleháme s najemno nasekanou petrželkou a tymiánem, ochutíme solí a pepřem. Vaječnou směs vlijeme na pánev a necháme v troubě předehřáté na 200 °C zapéci na 5–7 min.

Halušky se zelím a uzeným masem

Halušky - typické jídlo z brambor

Domácí halušky potěší i náročné strávníky

  • 1250 g syrových strouhaných brambor
  • 350 g mouky
  • 100 g slaniny
  • 100 g uzené krkovice
  • sůl

Nastrouhané brambory osolíme a smícháme s moukou. Připravenou hmotu po částech vložíme na menší prkénko s držadlem. Nožem oddělujeme a seškrabujeme malé kousky ve tvaru šištiček přímo do vroucí vody. Vaříme asi 7 min.

Po uvaření procedíme a promícháme s částí vyškvařené slaniny a kyselým zelím. Před podáváním polijeme zbytkem slaniny.

Zapečené brambory se žampiony a zeleninou

Zapečené brambory se žampiony

Zapečené brambory se dají připravit v mnoha různých variantách

  • 500 g brambor
  • 2 jarní zelené cibulky
  • 10 cm zeleného pórku
  • 1 červená paprika
  • 150 g šunky
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 vejce
  • 500 g žampionů
  • sůl, kmín, čubrica a dobromysl

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka. Zeleninu a šunku nakrájíme nadrobno, očištěné žampiony na plátky. Do zapékací mísy klademe ve vrstvách jednotlivé suroviny a průběžně dle chuti solíme a kořeníme. Nakonec zalijme smetanou s rozšlehaným vejcem. Pečeme na 170 °C cca 35–40 min doměkka.

Foto autorka a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

26. 4. 2024

Jaro vytoužené, ale i obávané kvůli alergii na pyl

Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší  těchto dřevin (pravidelné pylové …

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x