
Nové brambory na talíři: Proč se na ně těšit a jíst je čerstvé?
23. 7. 2022Delikatesa, na kterou se těšíme každé léto. Nové brambory vítáme jako dobrotu po dlouhé době odříkání, kdy jsme museli vařit z těch loňských.
Brambory považujeme za mimořádnou potravinu. V kuchyni mají rozmanité využití, jsou nutričně přínosné a velmi snadno skladovatelné.
Dnes oblíbená plodina a základ mnoha tradičních jídel má svou dávnověkou mimoevropskou historii. Staří Inkové znali a pěstovali brambory už po tisíciletí, Evropané je však poznali až ve století šestnáctém. Nová exotické plodina byla přijímána velice pozvolna a dlouhá léta zdobily její kvítky spíše zahrady šlechtických paláců.
Do kuchyně a na pole se brambory dostaly až v průběhu 18. století. Dlouho trvalo, než si získaly důvěru evropských strávníků a vydobyly si místo jedné z nejpěstovanějších plodin.
Hlízy obsahují významné množství kyseliny citronové, polyfenolů, minerálních látek (hořčík, draslík, železo a jiné) a vitamíny skupiny B, C a K. Jsou také zdrojem bílkovin. Pro svůj nízký obsah sodíku jsou vhodnou potravinou pro kojence a jako součást dietní stravy.
Brambory obsahují jedovatou látku solanin. Tuto toxickou látku lze však odbourat tepelnou úpravou.
Brambory a cibuli nakrájíme na tenká kolečka, česnek prolisujeme. Na pánvi s kovovou rukojetí nebo v zapékací misce rozpálíme olej, přidáme brambory, cibuli, česnek a dobře promícháme. Opatrně přitlačíme ke dnu, přiklopíme a na středním plameni dusíme asi 10 min. Odklopíme, promícháme, znovu přitlačíme ke dnu a přiklopené dusíme dalších 10 min.
Vejce vyšleháme s najemno nasekanou petrželkou a tymiánem, ochutíme solí a pepřem. Vaječnou směs vlijeme na pánev a necháme v troubě předehřáté na 200 °C zapéci na 5–7 min.
Nastrouhané brambory osolíme a smícháme s moukou. Připravenou hmotu po částech vložíme na menší prkénko s držadlem. Nožem oddělujeme a seškrabujeme malé kousky ve tvaru šištiček přímo do vroucí vody. Vaříme asi 7 min.
Po uvaření procedíme a promícháme s částí vyškvařené slaniny a kyselým zelím. Před podáváním polijeme zbytkem slaniny.
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka. Zeleninu a šunku nakrájíme nadrobno, očištěné žampiony na plátky. Do zapékací mísy klademe ve vrstvách jednotlivé suroviny a průběžně dle chuti solíme a kořeníme. Nakonec zalijme smetanou s rozšlehaným vejcem. Pečeme na 170 °C cca 35–40 min doměkka.
Foto autorka a Shutterstock
Doba zakořeňování přezimovaných hlíz begonií je přibližně 3 až 4 týdny. Výhodné je předklíčení na sucho při teplkotě 15-20 °C a ve tmě. Zhruba po týdnu se objeví na plošší straně malé puky. Hlízky opatrně očistíme od starých zbytků kořenů a vysadíme.