Bramborový nákyp s cuketou, žampiony, rajčaty a nivou

25. 10. 2019

Z brambor se dají vařit úžasné věci od české klasiky po moderní kuchyni, od jednoduché přípravy po náročnou, o to pak větší chuťový zážitek.

Kdo měl štěstí, pamatuje skvělé slabounké bramborové placky našich babiček nebo i dědečků. Pečené na holé plotně voněly jako  nic jiného. Placky na sobě měly hnědé puchýřky a hotové babička mazala na podzim husím sádlem nebo plnila povidly. Jaká to byla dobrota!

A jak těžko se pečou bez plotny! Jde to i na teflonu, ale staré tály na plotně byly určitě lepší a celé pečení mělo své kouzlo.

Ovšem brambory umějí překvapit také v moderní troubě, třeba jako základ nákypu.

Bramborový nákyp

Bramborový nákyp jako dortík

Bramborový nákyp s cuketou (2)

  • 600 g brambor
  • 200 g libové anglické slaniny
  • 1 cuketa
  • 6 žampionů
  • 300 g rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml 12% smetany
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 100 g nivy
  • 3 vejce
  • pažitka na posypání
  • máslo na vymazání formy
  • pepř a sůl

Brambory uvaříme ve slupce skoro doměkka. Vychladlé oloupeme, nakrájíme na plátky.

Cuketu nakrájíme na plátky, posolíme a necháme chvíli odležet, aby pustila přebytečnou vodu.

Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem a vyložíme plátky anglické slaniny. Na dno naskládáme vrstvu brambor, pokračujeme plátky žampionů, cukety, rajčat, posypeme nadrobno nasekaným česnekem a kousky slaniny. Pokračujeme dalšími vrstvami, do vypotřebování přísad. Jako poslední vrstva by měly být brambory.

V hrnku rozšleháme vidličkou vejce a nalijeme na brambory.

Smetanu ohřejeme, přidáme na kousky rozdrobenou nivu, nasekanou pažitku a také nalijeme na brambory.

Přiklopíme víkem, nebo zakryjeme alobalem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 30 až 40 minut, sundáme alobal a pečeme ještě 10 minut, až povrch zezlátne.

Necháme chvíli odpočinout a vyklopíme na talíř. Ozdobíme rajčaty a bylinkami.

Bramborový nákyp

Bramborový nákyp se zeleninou a sýrem

Foto autorka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

15. 12. 2019

Studené pařeniště v prosinci: Zeminu vyměníme za suché listí

Koncem roku vybereme z pařeniště zeminu, kterou jsme používali během sezony pro pěstování rostlin. V zahradě ji můžeme použít k různým účelům. Část zeminy z lože pařeniště necháme promrznout.

zobrazit další rady a tipy