Jablečná zavařenina ochucená růžovými lístky
27. 9. 2019Koláče, štrúdly, kompoty, pyré… Úrodu jablek využijeme na mnoho způsobů. Experimenty a netradiční recepty zpestří zásoby zavařeného ovoce.
Z brambor se dají vařit úžasné věci od české klasiky po moderní kuchyni, od jednoduché přípravy po náročnou, o to pak větší chuťový zážitek.
Kdo měl štěstí, pamatuje skvělé slabounké bramborové placky našich babiček nebo i dědečků. Pečené na holé plotně voněly jako nic jiného. Placky na sobě měly hnědé puchýřky a hotové babička mazala na podzim husím sádlem nebo plnila povidly. Jaká to byla dobrota!
A jak těžko se pečou bez plotny! Jde to i na teflonu, ale staré tály na plotně byly určitě lepší a celé pečení mělo své kouzlo.
Ovšem brambory umějí překvapit také v moderní troubě, třeba jako základ nákypu.
Brambory uvaříme ve slupce skoro doměkka. Vychladlé oloupeme, nakrájíme na plátky.
Cuketu nakrájíme na plátky, posolíme a necháme chvíli odležet, aby pustila přebytečnou vodu.
Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem a vyložíme plátky anglické slaniny. Na dno naskládáme vrstvu brambor, pokračujeme plátky žampionů, cukety, rajčat, posypeme nadrobno nasekaným česnekem a kousky slaniny. Pokračujeme dalšími vrstvami, do vypotřebování přísad. Jako poslední vrstva by měly být brambory.
V hrnku rozšleháme vidličkou vejce a nalijeme na brambory.
Smetanu ohřejeme, přidáme na kousky rozdrobenou nivu, nasekanou pažitku a také nalijeme na brambory.
Přiklopíme víkem, nebo zakryjeme alobalem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 30 až 40 minut, sundáme alobal a pečeme ještě 10 minut, až povrch zezlátne.
Necháme chvíli odpočinout a vyklopíme na talíř. Ozdobíme rajčaty a bylinkami.
Foto autorka
Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.