Co čekat, když z ořechu vyroste ořešák? Jaká bude chuť jádra?
26. 6. 2022Často se mě lidé ptají, zda výsevem velkého ořechu, jenž má výtečnou chuť jádra, získají ořešák, který bude mít stejně skvělé ořechy.
Říká se, že sedm jader vlašských ořechů denně je to pravé ořechové pro zdraví. Velikost jader však vychází z odrůdy ořešáku a aktuální úrody.
Velké množství antioxidantů, například vitaminu E, zinku, nenasycených mastných kyselin, to jsou důvody, proč se o jádrech vlašských ořechů mluví jako o superpotravině. Chrání buňky těla před negativním působením volných radikálů, snižují hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.
Není proto od věci, vybírat odrůdu podle vzrůstnosti, plodnosti, velikosti ořechů nebo též podle chuti jádra. A počítat s vlašskými ořechy v celoročním jídelníčku.
Polopapírák s vejčitými plody s malou špičkou mají průměrnou výšku 43–44 mm, šířku 37–39 mm a tloušťku 35–36 mm. Hůře se luští, protože poměrně vysoké procento plodů má nestejně velké poloviny. Jádro je světle žluté, obsahuje poměrně vyšší procento vody.
Tato odrůda klade vyšší nároky při dosušování plodů, aby nezplesnivěla. Chuť je nasládlá, s osobitou příchutí, která se skladováním rychle ztrácí. Výtěžnost jádra se uvádí 51 %.
Polopapírák, který dává pěkné ořechy jen v nejteplejších polohách. Chuť je sladká aromatická, jádro je žlutavé, pěkně vyplňuje skořápku.
Pěkný oválný, široce opakvejčitý polopapírák s velmi dobrou chutí jádra zvláště v čerstvém stavu. Čerstvá slupka totiž u tohoto ořechu není tolik hořká jako u ostatních odrůd. Barva jádra je skořicově hnědá což není tolik atraktivní. Plody se dají dobře skladovat při zachování dobré chuti. Výtěžnost jádra má 51 %.
Polopapírák se široce elipsovitým tvarem a malou špičkou. Jádro je velké, zcela vyplňující skořápku, slámově žluté barvy, velmi dobré chuti, dobře se luští. Je to odrůda s nejvyšší výtěžností jádra – 53 %. Dobře se skladuje.
Polopapírák se široce vejčitým až oválným tvarem s typickou výraznou špičkou, velmi velké jádro dobře vyplňující skořápku, velmi světlé atraktivní barvy, sladké příjemné lahodné chuti s výbornou skladovatelností. Výtěžnost jádra má 52 %.
Polopapírák opakvejčitého tvaru s nepatrným hrotem, výtěžnost světle hnědého jádra je mezi 45–47 %. Velikost ořechů je velmi variabilní. Pokud je pěstován v těch nejlepších podmínkách, tak rodí velice pěkné velké plody v horších podmínkách jsou plody menší a jádra nevyplňují celou skořápku. Chuť jádra je průměrná, dobrá.
Velký polopapírák kulovitého až mírně oválného tvaru, jádro je velké světle žluté a vyplňuje téměř celou skořápku, výtěžnost jádra je 48 % celkové hmotnosti plodu. Chuť je velmi dobrá, sladká.
Velký velice úrodný polopapírák, široce vejčitý s tenkou mírně rýhovanou skořápkou, jádro je světle hnědé, příjemné, nasládlé chuti. Bohužel velice brzy raší, a tak se hodí hlavně do těch nejlepších poloh.
Má to být velký polopapírák s široce lichoběžníkovitým plodem, uvádí se, že má velké jádro, světlehnědé, dobře luštitelné. Kromě tvaru se to v našich podmínkách vůbec nepotvrzuje. Popisuje se u něj aromatická chuť, ale já mohu jen potvrdit poměrně významnou nahořklost a to po usušení. Ve středních polohách nedosahuje ani zdaleka kvalit předchozích odrůd.
Kvalitní a chutná jsou jádra odrůd s červeným osemením (Sychrov, DŘ1, OČ-TU-5 a další).
Můžeme se setkat i dalšími odrůdami. Velice zajímavou lahodnou chuť i kvalitní jádra mají maďarské odrůdy M10 a A117.
Foto T. Jan
Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší těchto dřevin (pravidelné pylové …