
Poznáváme zahradu, abychom do ní dobře vybrali ovocné druhy
18. 4. 2021Role, které člověku přináší život, bývají různé. I pěstitelem se můžete stát až jednoho dne. Dříve či později se pak vynoří přání sklízet ovoce, které zatím nemáme.
Vlašské ořechy jsou zralé, jakmile praskne rubina plodu. Poté se dá ořech pěkně oddělit od zeleného oplodí. Zpravidla vyčkáme, až plody opadají.
Sbíráme je 2–3x týdně, očistíme a dosušíme na suchém, světlém a větratelném místě rozložené v jedné vrstvě na lískách nebo plastových bednách. Za hezkého slunného počasí je vynášíme ven, kde schnou nejlépe. Při uskladnění ne zcela dosušených ořechů nebo při nesprávném sušení hrozí, že zplesniví skořápky i jádra.
Vlašské ořechy skladujeme na vzdušném chladnějším avšak suchém místě. Po postupném vyloupání jádra spotřebováváme, případně můžeme krátkodoběji skladovat (do jednoho roku) uzavřené nejlépe ve sklenici, nebo jádra zamrazit.
Ve druhé polovině měsíce začínají postupně nazrávat mandloně. Se sklizní nespěcháme, protože před prasknutím rubiny je velmi obtížné ji oddělit od skořápky. Po sklizni vyluštíme plody od zbytků rubiny a dosušíme obdobně jako ořech vlašský. Skladování je rovněž shodné.
Podle toho, jestli oříšky padají s punčoškou nebo bez, plody sbíráme nebo češeme.
Zrají i lískové oříšky. Sklízíme je v době, kdy jdou snadno vylupovat z punčošek.
Většinou nezrají najednou, proto sklízíme ve třech etapách a neprodleně vylupujeme z punčošek a dosoušíme v jedné vrstvě na lískách nebo plastových bednách na suchém, světlém a větratelném místě, za hezkého slunného počasí ve venkovním prostředí.
S osázením nádob a truhlíků nemusíme čekat až po ledových mužích – od března je mnoho květin k tomuto účelu vhodných. Patří sem především macešky, sedmikrásky a chejr vonný (Cheiranthus), použít můžeme trvalky – prvosenky, z cibulovin narcisy a další.