
Velkoplodé stolní odrůdy révy: Vanjuša, Ksenia, Azalia
7. 10. 2022Velkoplodé stolní odrůdy révy jsou čím dál víc žádané. Přibývá zahrádkářů, kteří révu pěstují. Někteří i zkoušejí odrůdy, aby našli nejlepší.
Při pohledu na nabídky prodejců sazenic révy je možné najít mnoho nesrovnalostí v doporučovaném využití. Pojďme si v to udělat více jasno.
Využívají se především jako ochrana proti mšičce révokazu. Mšička révokaz je škůdce, který poškozuje kořenový systém révy. Šlechtěním se podařilo získat odolné odrůdy k révokazu, současně se tyto podnože mohou využívat při adaptaci na rozmanité půdní podmínky.
Zahrádkáři většinou výběru podnoží nemusí věnovat pozornost, protože při výsadbě několika keřů vytvářejí révě optimální podmínky při použití kompostu nebo vylepšení půdních podmínek.
O podnože je dobré se více zajímat při zapěstování kmínků.
Na révové sazenici nebo patě kmínku mohou růst letorosty ušlechtilé odrůdy, ale také podnože. U révové sazenice podrůstá podnož vždy pod místem roubování. Jestliže se totiž při výběru vhodného letorostu pro kmínek vybere podnožový letorost, zahrádkář se bohužel hroznů nedočká nebo jsou bobule velmi malé. Podle reakcí a dotazů zahrádkářů je patrné, že se to stává poměrně často.
Podnož má většinou velmi jednoduchý list, bez výrazných výkrojků. Zoubky na okraji listu bývají často ostré. Řapíkový výkrojek bývá často otevřený. Vrchol letorostu je uzavřený a velmi často se ohýbá směrem dolů. Takové letorosty je proto třeba odstranit a ponechat pouze letorosty ušlechtilé odrůdy.
Charakteristické jsou pro ně velké hrozny a velké bobule. Dužnina je masitá, pevná a chrupkavá. Talisman je typickým představitelem stolní odrůdy s velmi velkými bobulemi. Hmotnost bobulí se u něj pohybuje mezi 8–10 g. Hrozen je potom také přirozeně velký a dosahuje hmotnosti 400–700 g. Je však otázkou, zda jsou skutečně hrozny o takové hmotnosti ideální. Mezi šlechtiteli je jedno pravidlo, které říká, že hrozen by měl být tak velký, že když ho pěstitel utrhne, měl by být schopný ho čerstvý sníst.
Jedním z hlavních kritérií pro rozdělení moštových a stolních odrůd je velikost bobule.
Odrůdy, které se nabízejí jako stolní, by měly mít právě tyto základní parametry. I při této hmotnosti bobule si zákazník pochutná na pevné a chrupkavé dužnině.
Do této skupiny odrůd, které je možné využívat jako stolní, ale také jako moštové odrůdy patří i Krystal, Iljičevskij nebo Muscat Blue.
Vyznačují se malými bobulemi, hrozen je většinou menší až střední. Uspořádání bobulí je často husté, až velmi husté. Dužnina bobulí je šťavnatá, není masitá a je chrupkavá. Výlisnost moštu je velmi vysoká.
Typickou moštovou odrůdou je například Solaris, Souvignier Gris, Mery
V minulosti se moštové odrůdy pěstovaly často v okrajových oblastech pěstování révy a využívaly se také k jídlu. Klimatické změny spojené s oteplováním a nižší četností výrazných zimních mrazů umožňuje v okrajových oblastech pěstovat i vybrané typické velkoplodé stolní odrůdy , jako například Vanjuša, Ksenia či Azalia.
Foto autor
Pořídíme-li si živý jehličnan v kontejneru s úmyslem využít ho jako vánoční stromek, je důležité ho postupně přivykat na teplejší prostředí, pravidelně ho zalévat a rosit. Také povánoční návrat do venkovních podmínek musí být pozvolný.