Jak nejlépe využit stolní, moštové a podnožové odrůdy révy

22. 9. 2023

Při pohledu na nabídky prodejců sazenic révy je možné najít mnoho nesrovnalostí v doporučovaném využití. Pojďme si v to udělat více jasno.

Různé odrůdy révy

Porovnání velikosti bobulí různých odrůd révy

Odrůdy podnožové révy

Využívají se především jako ochrana proti mšičce révokazu. Mšička révokaz je škůdce, který poškozuje kořenový systém révy. Šlechtěním se podařilo získat odolné odrůdy k révokazu, současně se tyto podnože mohou využívat při adaptaci na rozmanité půdní podmínky.

Zahrádkáři většinou výběru podnoží nemusí věnovat pozornost, protože při výsadbě několika keřů vytvářejí révě optimální podmínky při použití kompostu nebo vylepšení půdních podmínek.

O podnože je dobré se více zajímat při zapěstování kmínků.

Na révové sazenici nebo patě kmínku mohou růst letorosty ušlechtilé odrůdy, ale také podnože. U révové sazenice podrůstá podnož vždy pod místem roubování. Jestliže se totiž při výběru vhodného letorostu pro kmínek vybere podnožový letorost, zahrádkář se bohužel hroznů nedočká nebo jsou bobule velmi malé. Podle reakcí a dotazů zahrádkářů je patrné, že se to stává poměrně často.

Jak tedy rozpoznat podnožový letorost?

Podnož má většinou velmi jednoduchý list, bez výrazných výkrojků. Zoubky na okraji listu bývají často ostré. Řapíkový výkrojek bývá často otevřený. Vrchol letorostu je uzavřený a velmi často se ohýbá směrem dolů. Takové letorosty je proto třeba odstranit a ponechat pouze letorosty ušlechtilé odrůdy.

 Odrůdy stolní révy

Charakteristické jsou pro ně velké hrozny a velké bobule. Dužnina je masitá, pevná a chrupkavá. Talisman je typickým představitelem stolní odrůdy s velmi velkými bobulemi. Hmotnost bobulí se u něj pohybuje mezi 8–10 g. Hrozen je potom také přirozeně velký a dosahuje hmotnosti 400–700 g. Je však otázkou, zda jsou skutečně hrozny o takové hmotnosti ideální. Mezi šlechtiteli je jedno pravidlo, které říká, že hrozen by měl být tak velký, že když ho pěstitel utrhne, měl by být schopný ho čerstvý sníst.

Jedním z hlavních kritérií pro rozdělení moštových a stolních odrůd je velikost bobule. 

  • Aivaz je ideální typ stolní odrůdy. Hmotnost bobule se pohybuje mezi 4–6 g a hmotnost hroznu nejčastěji okolo 400 g.

Odrůdy, které se nabízejí jako stolní, by měly mít právě tyto základní parametry. I při této hmotnosti bobule si zákazník pochutná na pevné a chrupkavé dužnině.

  • Nero, dá se zařadit jako přechodová odrůda mezi stolními a moštovými. Většinou se považuje za stolní odrůdu, ale při vysoké násadě hroznů na keři nebo při velkém suchu se velikost bobule zmenšuje. Hmotnost bobule se pohybuje mezi 3,5–4 g. Nero se také může využívat i k výrobě růžových vín s jemně ovocně-květinovým aroma. Výlisnost moštu sice není srovnatelná s typickými moštovými odrůdami, ale je výrazně vyšší než u typických stolních odrůd.

Do této skupiny odrůd, které je možné využívat jako stolní, ale také jako moštové odrůdy patří i Krystal, Iljičevskij nebo Muscat Blue.

Typické moštové odrůdy

Moštová odrůda

Solaris je typická moštová odrůda

Vyznačují se malými bobulemi, hrozen je většinou menší až střední. Uspořádání bobulí je často husté, až velmi husté. Dužnina bobulí je šťavnatá, není masitá a je chrupkavá. Výlisnost moštu je velmi vysoká.

Typickou moštovou odrůdou je například Solaris, Souvignier Gris, Mery

V minulosti se moštové odrůdy pěstovaly často v okrajových oblastech pěstování révy a využívaly se také k jídlu. Klimatické změny spojené s oteplováním a nižší četností výrazných zimních mrazů umožňuje v okrajových oblastech pěstovat i vybrané typické velkoplodé stolní odrůdy , jako například Vanjuša, Ksenia či Azalia.

Foto autor

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x