Jak napravit, když nesprávným řezem snížíme plodnost jabloní
16. 2. 2022K častým chybám při jarním řezu dospělých jabloní patří krácení nových přírůstků. Takovým řezem omezujeme úrodu. Proč strom tak reaguje?
Sloupcové tvary stromků získávají mezi zahrádkáři na populáritě, ve světě přibývá komerčních ovocnářů, kteří využívají dřevinu kvůli snazšímu ošetřování i jednodušší sklizní.
To se ovšem týká hlavně sloupcových neboli kolumnárních odrůd jabloní, které obsahují gen CO. Ostatní sloupcové formy různých ovocných dřevin pocházejí ze superkompaktních růstových forem, nebo jsou tak tvarovány celoročním zaštipováním a řezem nevhodného obrostu.
V katalozích různých firem se setkáváme s nádhernými sloupcovitými formami slivoní, hrušní, meruněk, rybízů, angreštů i jiných ovocných druhů. Je třeba připomenout, že to ve skutečnosti není pro tyto druhy charakteristické. Chceme-li pěstovat tyto „štíhlé tvary“, nepůjdeme cestou omezení množství ošetření, ale jejich maximalizací. To znamená, že během vegetace budeme neustálým zaštipováním zapěstovávat obrost a i v době vegetačního klidu tyto stromky budeme muset oproti sloupcovým odrůdám mnohem náročněji prořezávat.
Historicky první generace záměrného šlechtění vzbudila svými vlastnostmi, zejména úrodností a vzhledem velký zájem, zejména pak u drobných pěstitelů. Většina odrůd vznikla ve známé šlechtitelské stanici East Mailing v Anglii. Tyto odrůdy měly řadu nedostatků, zejména byly náchylné na houbové choroby a jejich chuť byla jen průměrná. Dosud je řada školek nabízí pod obchodním názvem Balerina, nebo Tanečnice. U nás se vžívá odborný název odrůdy sloupcové či kolumnární, ve světě jsou označovány také iniciálovou zkratkou CATS (columnar apple tree systém).
Druhá vlna šlechtění vzniká v dalších státech a jejich odrůdy jsou většinou chuťově kvalitnější a řada z nich má vyšší odolnost k houbovým chorobám a ke spále růžokvětých. Jsou to především odrůdy z Německa z Geisenheimu, Lipska-Pilnitz, ale i z Francie a dalších států.
Postupně přibývající odrůdy vylepšují chuťové parametry, skladovatelnost, kvalitu dužniny. Většina odrůd je rezistentní ke strupovitosti díky genu Vf. Očekává se vyšlechtění odrůd s kombinací dalších genů, které dále zvýší odolnost proti houbovým chorobám, zejména proti strupovitosti.
I když úspěchy zahraničních šlechtitelů jsou základem, domnívám se, že je třeba zahrádkářské veřejnosti doporučovat, aby dala přednost zejména našim českým odrůdám. Jsou ceněny i v zahraničí a řada států koupila práva licenčního množení řady českých odrůd. Všechny české odrůdy dosahují velmi dobré chuti a jsou rezistentní ke strupovitosti. Výjimkou je odrůda Pidi, která vedle toho, že není rezistentní, je považována za odrůdu superkompaktního růstu, ne tedy za odrůdu sloupcovou, vyžaduje častější řez. Stojí však za pozornost díky své chuti. Málo zahraničních šlechtitelů nabízí odrůdy s delší skladovatelností.
Větvení na stromku je možné ponechat přirozenému růstu. Vytvoří se topolovitá koruna s různým množstvím nekosterních zahušťujících větviček. Pokud vůbec neřežeme, budou plody menší a místy hůře vybarvené.
Pokud se rozhodneme udržovat elegantní štíhlý tvar, pak během celé vegetace i na jaře nežádoucí obrost odstraňujeme úplně, nebo ho zkracujeme na krátké jedno až dvouočkové čípky. Ovoce bude lépe vybarvené a bude větší.
Nezbytná je probírka plodů do poloviny června na vzdálenost asi 10 cm, abychom předešli alternativní plodnosti (někdy stromy při přeplození v následujícím roce úplně vynechají kvetení). Probírka po polovině června alternaci nezabrání, plody však budou větší.
Chceme-li vytvořit pěkný ovocný živý plot, pak vybírejme odrůdy podle charakteru růstu a podle svých chuťových a estetických požadavků. Mějme na paměti, že vzhledem k vysoké specifické plodnosti jsou nároky na výživu kořenovou, listovou i doplňkovou vyšší než u odrůd klasických.
Při omezování výšky stromů musíme počítat s tím, že zkrácením odstraníme terminální pupen, který reguluje sloupcovitý růst a ve vrcholové části dochází k silnému rozvětvení. Z těchto výhonů ponecháme jako nový terminál nejvyšší svislý výhon a ostatní na větevní kroužek odstraníme.
Ke kvalitním tuzemským zimním odrůdám patří zejména odrůdy Goldline a Moonlight.
Foto autor a I. Dvořák
Nejrůznější škůdci, ale i spory původců chorob ovocných stromů přezimují v kůře kmenů. Proto je dobré starou rozpraskanou borku z kmenů ovocných stromů lehce oškrábat na rozloženou fólii, a poté ihned spálit, aby se zamezilo šíření škůdců.