Šittův řez v půli června pro plodné mladé i starší meruňky
20. 6. 2021Mnohé odrůdy meruněk velice špatně rozvětvují a tvoří málo plodonosného obrostu. Sadaři proto doporučují posílit plodnost koruny a provést Šittův řez.
Také v dubnu hrozí mrazíky, rozhodně ty přízemní, avšak mnohdy i ve vyšších vrstvách. Zejména, když se po přechodu studené fronty vyjasní. Jaro však už pomalu, ale jistě vítězí.
Začátkem měsíce zkontrolujeme zejména mladší stromky a nízkokmeny, jestli nedošlo k okusu kmínků a nízko položených kosterních větví zvěří. Jestliže ano, pak zjistíme rozsah škody. Když není kůra poškozena po celém obvodu, je šance strom zachránit. Rány zahladíme nožem žabkou a pečlivě zamažeme štěpařským voskem.
V dubnu dokončujeme řez jádrovin a chladnomilných červených a modrých peckovin.
Zpravidla začátkem měsíce – záleží na počasí – nastává vhodná doba pro řez teplomilných plodin, tedy mandloní, meruněk a broskvoní. Někdy bývá vhodnější počkat, až bude jasné, kolik toho dosavadní mráz poškodil.
Mandloně není nutno nijak detailně řezat, provedeme pouze průklest stromu pilkou, případně odstraníme vlky, pokud jsme tak neučinili letním řezem.
Stromy nevyžadují pro kvalitní úrodu nijak zvlášť řídkou korunu.
Vzhledem k tomu, že těžiště plodnosti broskvoní je na rozdíl od většiny ostatních ovocných druhů na jednoletých (loňských) výhonech, je nutno tomu řez přizpůsobit.
Provedeme základní průklest pilkou a následně detailní řez – buď jednodušší dlouhý, nebo krátký.
Řežeme-li silnější větve stromů těchto teplomilných plodin, je vhodné rány zamazat sadařským balzámem nebo latexem.
Ovocné stromy nejsou příliš náročné na přísun živin, v běžných půdách zpravidla není nutné pravidelné přihnojování, pokud nedochází k poruchám růstu a plodnosti.
Foto autor
Sasanka japonská (Anemone japonica = A. hupehensis) je krásná na podzim kvetoucí trvalka, asi metr vysoká s jednoduchými nebo i plnými květy velkými v průměru 4 až 5 cm. Většinou v jemných růžových odstínech.
Raději řežu až to odkvete, až bude po naději, že v koruně zůstalo něco, co nezmrzlo.