Láhevník anona: Dužnina hutná jako jogurt chutná i ve zmrzlině

19. 9. 2019

„Poskytujeť bílá dužnina plodní, jsouc proniknuta sladce nakyslou šťávou, velice chutné, v tropech značně oblíbené ovoce,“ referoval český botanik v roce 1908.

František Polívka tak psal o láhevníku v knize Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí následující. Uvedl i toto: „Odvary z kůry a listů užívají se v tropech jako thé a léku.“

Domorodci v tropech skutečně jedí ovocné plody anona od nepaměti a využívají rostlinu jako léčivku.

Láhevníkem je i muďoul

Botanický rod Annona – česky láhevník nebo také anona – čítá přibližně 120 druhů patřících do čeledi Annonaceae – láhevníkovité. Ačkoliv je tato čeleď rozšířena převážně v tropech a částečně i subtropech Střední a Jižní Ameriky, Afriky, Asie, i někteří tuzemští pěstitelé mají zkušenost s ovocným druhem z této skupiny: Keřovitě rostoucí asimina trojlaločná (Asimina triloba) je známa jako muďoul či paw paw.

Muďoul trojlaločný

Ve své domovině paw paw, česky muďoul, botanicky asimina trojlaločná (Asimina triloba); foto Shutterstock

Nejznámější z anon – čerimoja

V současné době se pěstují především vyšlechtěné odrůdy tří základních druhů:

  • anona ostnitá, (Annona muricata),
  • anona šupinatá (Annona squamosa),
  • anona čerimoja (Annona cherimola).

Čerimoja se intenzivně pěstuje v nejteplejších údolích otevřených k moři v nejjižnějších oblastech Španělska. Jedná se většinou o keře, výjimečně nízké stromy, dorůstající výšky 5–8 m. Pro všechny je charakteristický tvar listu – podlouhlý až elipticky kopinatý.

Anona čerimoja v květu

Květy anony čerimoji

Dobře se odlišují v době květu, ale naprosto jednoznačným určovacím znakem jsou plody resp. souplodí. To se vytváří po opylení a oplození velkého množství pestíků. Z každého semeníku se vytvoří plod, který srůstá s ostatními. Vzniká souplodí zdužnatělých, šťavnatých měchýřků připomínající gigantickou moruši.

Annona cherimola

Srostlé a zrající souplodí čerimoji

Právě anona čerimoja je na českém trhu nejdostupnější. Její dužnina má charakteristickou jogurtovitou konzistenci, chutná sladkokysele. V tropech ji často využívají k výrobě ovocných nápojů, šťáv či jako součást míchaných alkoholických koktejlů. Obvykle se však jí čerstvá lžičkou; je třeba od dužniny oddělit poměrně velká černá semena.

Souplodí anony čerimoji v řezu

Souplodí čerimoji v řezu

Smetanově bílá, krémová dužnina je v plné zralosti vynikající chuti a často se z ní lisuje šťáva používaná k výrobě míchaných nápojů, zmrzliny či sirupu.

Anona čerimoja pochází z jihoamerických And  a je z anon zřejmě nejotužilejší a tím pádem i nejvhodnější pro pěstování v českých podmínkách jako přenosná (nádobová) rostlina. Její souplodí vejčitého tvaru má hrbolatý povrch a dosahuje obvykle hmotnosti okolo 0,5 kg.

Jak už to tak u exotického ovoce bývá, originální lahodné chuti prosycené vůní tropů si užijeme, jen když čerimoju ochutnáme v jejím rodném podnebném pásu.

Foto autor

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

16. 12. 2019

Vánoční květiny pro sváteční radost, někdy však příliš krátkou

Blíží se vánoční a novoroční svátky, mnozí si i letos uděláme radost něčím hezkým ze své zahrádky, nebo koupenou řezanou či hrnkovou květinou. Jednou z mála pokojových květin, která nás může těšit svými květy po celý rok je africká fialka Saintpaulia.

zobrazit další rady a tipy