Láhevník anona: Dužnina hutná jako jogurt chutná i ve zmrzlině

19. 9. 2019

„Poskytujeť bílá dužnina plodní, jsouc proniknuta sladce nakyslou šťávou, velice chutné, v tropech značně oblíbené ovoce,“ referoval český botanik v roce 1908.

František Polívka tak psal o láhevníku v knize Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí následující. Uvedl i toto: „Odvary z kůry a listů užívají se v tropech jako thé a léku.“

Domorodci v tropech skutečně jedí ovocné plody anona od nepaměti a využívají rostlinu jako léčivku.

Láhevníkem je i muďoul

Botanický rod Annona – česky láhevník nebo také anona – čítá přibližně 120 druhů patřících do čeledi Annonaceae – láhevníkovité. Ačkoliv je tato čeleď rozšířena převážně v tropech a částečně i subtropech Střední a Jižní Ameriky, Afriky, Asie, i někteří tuzemští pěstitelé mají zkušenost s ovocným druhem z této skupiny: Keřovitě rostoucí asimina trojlaločná (Asimina triloba) je známa jako muďoul či paw paw.

Muďoul trojlaločný

Ve své domovině paw paw, česky muďoul, botanicky asimina trojlaločná (Asimina triloba); foto Shutterstock

Nejznámější z anon – čerimoja

V současné době se pěstují především vyšlechtěné odrůdy tří základních druhů:

  • anona ostnitá, (Annona muricata),
  • anona šupinatá (Annona squamosa),
  • anona čerimoja (Annona cherimola).

Čerimoja se intenzivně pěstuje v nejteplejších údolích otevřených k moři v nejjižnějších oblastech Španělska. Jedná se většinou o keře, výjimečně nízké stromy, dorůstající výšky 5–8 m. Pro všechny je charakteristický tvar listu – podlouhlý až elipticky kopinatý.

Anona čerimoja v květu

Květy anony čerimoji

Dobře se odlišují v době květu, ale naprosto jednoznačným určovacím znakem jsou plody resp. souplodí. To se vytváří po opylení a oplození velkého množství pestíků. Z každého semeníku se vytvoří plod, který srůstá s ostatními. Vzniká souplodí zdužnatělých, šťavnatých měchýřků připomínající gigantickou moruši.

Annona cherimola

Srostlé a zrající souplodí čerimoji

Právě anona čerimoja je na českém trhu nejdostupnější. Její dužnina má charakteristickou jogurtovitou konzistenci, chutná sladkokysele. V tropech ji často využívají k výrobě ovocných nápojů, šťáv či jako součást míchaných alkoholických koktejlů. Obvykle se však jí čerstvá lžičkou; je třeba od dužniny oddělit poměrně velká černá semena.

Souplodí anony čerimoji v řezu

Souplodí čerimoji v řezu

Smetanově bílá, krémová dužnina je v plné zralosti vynikající chuti a často se z ní lisuje šťáva používaná k výrobě míchaných nápojů, zmrzliny či sirupu.

Anona čerimoja pochází z jihoamerických And  a je z anon zřejmě nejotužilejší a tím pádem i nejvhodnější pro pěstování v českých podmínkách jako přenosná (nádobová) rostlina. Její souplodí vejčitého tvaru má hrbolatý povrch a dosahuje obvykle hmotnosti okolo 0,5 kg.

Jak už to tak u exotického ovoce bývá, originální lahodné chuti prosycené vůní tropů si užijeme, jen když čerimoju ochutnáme v jejím rodném podnebném pásu.

Foto autor

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

Zahrádkář 10/2019 Zahrádkářka 10/2019 předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

15. 10. 2019

Proč a kdy vysadit na zahradě lískové keře

Vysazujeme několik keřů, aby se navzájem dobře opylovaly, obvykle na vzdálenost tři až čtyři metry od sebe. Lísku můžeme vysadit na jaře nebo na podzim.

zobrazit další rady a tipy