Kokos jako symbol tropických dálek i kulinářská surovina

18. 12. 2019

Málokterá rostlina má tak široké využití jako kokosová palma, botanicky správně kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera).

Pěstuje se především ve vlhkých tropech a při jejich pobřežích.

Kokosovník: ořechy i stavební materiál

Kmen se využívá ke stavbám, listy jako střešní krytina, plody poskytují kokosové vlákno na výrobu některých zahradnických substrátů, dále pak výživné kokosové mléko, které se vyzráním přeměňuje na tvrdou bílou vrstvu uvnitř semene známou jako kopra, která se strouhá na kokosovou moučku. Ta se v naší kuchyni používá asi nejčastěji, především však při výrobě cukrovinek.

 

Palma s květy samčími i samičími

Tato palma se štíhlým, proužkovaným kmenem dorůstá výšky obvykle 5–30 m. Typická je svými 4–6 m dlouhými, zpeřenými listy, které vytvářejí rozvolněný listový chochol na konci kmene.

Druh je jednodomý, což znamená, že na jedné rostlině vytváří odděleně květy samčí a květy samičí.

Plodem je jednosemenná peckovice s vnějším kožovitým oplodím, tlustým vláknitým středem a tvrdým vnitřním oplodím, v němž se nachází zárodek nové rostliny.

Peckovice kokosovníku ořechoplodého

Dozrávající peckovice kokosovníku ořechoplodého těsně před sklizní

Obtížná pokojovka

Pěstování této palmy není v bytových podmínkách jednoduché. Přesto se semenáče s jedním či dvěma pravými listy často v obchodech nabízejí. Kokosovník jednak dorůstá velkých rozměrů a zároveň potřebuje vyšší vzdušnou vlhkost a stabilní teplotu, která neklesá příliš dlouho pod 20 °C. Na půdu není náročný a dobře roste v běžném zahradnickém substrátu. Během vegetace však musíme pravidelně přihnojovat a to alespoň jednou za čtrnáct dní komplexním hnojivem nebo speciálním hnojivem určeným pro palmy.

Kokosové ořechy plné mléka

Ještě ne úplně zralé kokosové ořechy jsou plné kokosového mléka a v tropech se prodávají jako osvěžující a velmi zdravý nápoj

Kokos v kuchyni

Zajímavou a bezesporu exotickou ingrediencí pro přípravu netradičních pokrmů je kokosové mléko prodávané v plechovkách. Plechovka s kokosovým mlékem obvykle obsahuje řídkou a hustou konzistenci. Jejím protřepáním ještě před otevřením se obě konzistence smíchají a vznikne krémová substance s příjemným kokosovým aroma.

Kokosové mléko se používá také k přípravě jídel, například jako příměs ke šťávě z pokrajeného kuřecího masa opečeného na oleji. Stačí přidat nakrájenou papriku a cibulky, nasekanou chilli papričku, plátky česneku, sůl, kari kokosové mléko, podle chuti sójovou omáčkou a šťávu z nastrouhaného zázvoru a povařit.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 9. 2024

Jak poznat, že nastal čas na sklizeň jablek a hrušek

Správná sklizňová zralost nastává zpravidla při snadné odlučitelnosti stopky od větévky. Jsou však odrůdy u kterých to neplatí, potom se hodnotí ostatní znaky: barva jadérek, vybarvení slupky a i větší propad plodů za bezvětří.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x