Jablka Newton Wonder, anglické odrůdy z roku 1870
22. 10. 2020Na velkých výstavách, jako je Zahrada Čech, se objevují plody historických odrůd. Přivážejí je pěstitelé i ze zahraničí.
Málokterá rostlina má tak široké využití jako kokosová palma, botanicky správně kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera).
Pěstuje se především ve vlhkých tropech a při jejich pobřežích.
Kmen se využívá ke stavbám, listy jako střešní krytina, plody poskytují kokosové vlákno na výrobu některých zahradnických substrátů, dále pak výživné kokosové mléko, které se vyzráním přeměňuje na tvrdou bílou vrstvu uvnitř semene známou jako kopra, která se strouhá na kokosovou moučku. Ta se v naší kuchyni používá asi nejčastěji, především však při výrobě cukrovinek.
Tato palma se štíhlým, proužkovaným kmenem dorůstá výšky obvykle 5–30 m. Typická je svými 4–6 m dlouhými, zpeřenými listy, které vytvářejí rozvolněný listový chochol na konci kmene.
Druh je jednodomý, což znamená, že na jedné rostlině vytváří odděleně květy samčí a květy samičí.
Plodem je jednosemenná peckovice s vnějším kožovitým oplodím, tlustým vláknitým středem a tvrdým vnitřním oplodím, v němž se nachází zárodek nové rostliny.
Pěstování této palmy není v bytových podmínkách jednoduché. Přesto se semenáče s jedním či dvěma pravými listy často v obchodech nabízejí. Kokosovník jednak dorůstá velkých rozměrů a zároveň potřebuje vyšší vzdušnou vlhkost a stabilní teplotu, která neklesá příliš dlouho pod 20 °C. Na půdu není náročný a dobře roste v běžném zahradnickém substrátu. Během vegetace však musíme pravidelně přihnojovat a to alespoň jednou za čtrnáct dní komplexním hnojivem nebo speciálním hnojivem určeným pro palmy.
Zajímavou a bezesporu exotickou ingrediencí pro přípravu netradičních pokrmů je kokosové mléko prodávané v plechovkách. Plechovka s kokosovým mlékem obvykle obsahuje řídkou a hustou konzistenci. Jejím protřepáním ještě před otevřením se obě konzistence smíchají a vznikne krémová substance s příjemným kokosovým aroma.
Kokosové mléko se používá také k přípravě jídel, například jako příměs ke šťávě z pokrajeného kuřecího masa opečeného na oleji. Stačí přidat nakrájenou papriku a cibulky, nasekanou chilli papričku, plátky česneku, sůl, kari kokosové mléko, podle chuti sójovou omáčkou a šťávu z nastrouhaného zázvoru a povařit.
Foto autor
Správná sklizňová zralost nastává zpravidla při snadné odlučitelnosti stopky od větévky. Jsou však odrůdy u kterých to neplatí, potom se hodnotí ostatní znaky: barva jadérek, vybarvení slupky a i větší propad plodů za bezvětří.