Papája roste na melounovém stromě, který není stromem

4. 5. 2019

Ve světě se jí obvykle říká melounový strom nebo jednoduše papaja (papaya). V tropech a teplejších subtropech patří k nejpěstovanějšímu ovoci vůbec.

Zralé plody jsou základem nejrůznějších ovocných salátů, dezertů, zmrzlin, šťáv, nezralé se pak kandují nebo se jedí vařené jako zelenina.

Ačkoliv její stonek nápadně připomíná strom, patří papája obecná nebo-li papája melounová (Carica papaya) k dřevnatějícím bylinám. Vysoká je obvykle 4–8 m. Vyšlechtěné odrůdy jsou však mnohem menší a obvykle nedorůstají ani do výšky tří metrů.

 

Tento druh pochází z tropických lesů jižního Mexika a Guatemaly, ovšem dnes se pěstuje ve všech tropických a teplejších subtropických zemích celého světa. Vytváří nevětvený, dutý kmen zakončený chocholem dlouze řapíkatých, dlanitosečných listů, takže může netrénovanému oku připomínat na první pohled palmu.

Ačkoliv je papája původně dvoudomá, kultivary pěstované v současné době mají kromě samčích květů i květy oboupohlavné, ze kterých se vyvíjejí plody – žluté nebo oranžovožluté bobule o hmotnosti obvykle od 0,5 do cca 2,5 kg. Tyto bobule jsou duté, dužnina je široká přibližně 4–6 cm a uprostřed se nachází velké množství hnědočerných semen obalených rosolovitým míškem.

Do kuchyně i pro farmacii a kosmetiku

Pěstováním se však zabývají intenzivně v mnoha státech tropů, přičemž produkcí vyniká americká Florida, dále Portoriko, jižní Mexiko, Brazílie a Indie. Kromě pěstování pro plody je stále častější její kultivace kvůli produkci bílého latexu, který se získává nařezáváním nezralých plodů, a který je zdrojem proteolytického enzymu papainu využívaného ve farmacii, kosmetice a potravinářství. Tento enzym štěpící bílkoviny kromě jiného podporuje trávení.

 

Zcela vyzrálé plody mají zvláštní, nasládlou, mírně mdlou chuť. Ta může být zvýrazněna přídavkem některé zajímavé ingredience.

  • Například v Mexiku se papájová dužnina podává potřená pálivou salsou a limetkou.
  • V Karibiku je papája součástí mnoha míchaných alkoholických koktejlů.
  • V Asii se vaří nezralé plody jako zelenina.
  • Jinak se pojídá čerstvá jako dezert po jídle a nechybí takřka v žádném ovocném salátu.
Carica papaya

V tropech patří k nejběžnějším druhům ovocných plodů

Plody se zpracovávají i průmyslově na výrobu džemů, džusů, ale také se suší a proslazují. Dužnina obsahuje asi 6–12 % sacharidů, 0,5–0,8 % rostlinných bílkovin, poměrně značné množství vitaminu C, provitaminu A a řadu cenných minerálních látek.

Pro evropský trh se papája sklízí neúplně zralá, což někdy může ovlivnit negativně její chuť.

Foto autor a Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Může někdo být na papáju alergický?

Ano, může.

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
2
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x