Domů » Zahrada » Ovoce » Exotické ovoce » Papája roste na melounovém stromě, který není stromem
Papája roste na melounovém stromě, který není stromem
4. 5. 2019
Ve světě se jí obvykle říká melounový strom nebo jednoduše papaja (papaya). V tropech a teplejších subtropech patří k nejpěstovanějšímu ovoci vůbec.
Zralé plody jsou základem nejrůznějších ovocných salátů, dezertů, zmrzlin, šťáv, nezralé se pak kandují nebo se jedí vařené jako zelenina.
Ačkoliv její stonek nápadně připomíná strom, patří papája obecná nebo-li papája melounová (Carica papaya) k dřevnatějícím bylinám. Vysoká je obvykle 4–8 m. Vyšlechtěné odrůdy jsou však mnohem menší a obvykle nedorůstají ani do výšky tří metrů.
-
-
Papája kvete
-
-
Plody odrůdy Linn
Tento druh pochází z tropických lesů jižního Mexika a Guatemaly, ovšem dnes se pěstuje ve všech tropických a teplejších subtropických zemích celého světa. Vytváří nevětvený, dutý kmen zakončený chocholem dlouze řapíkatých, dlanitosečných listů, takže může netrénovanému oku připomínat na první pohled palmu.
Ačkoliv je papája původně dvoudomá, kultivary pěstované v současné době mají kromě samčích květů i květy oboupohlavné, ze kterých se vyvíjejí plody – žluté nebo oranžovožluté bobule o hmotnosti obvykle od 0,5 do cca 2,5 kg. Tyto bobule jsou duté, dužnina je široká přibližně 4–6 cm a uprostřed se nachází velké množství hnědočerných semen obalených rosolovitým míškem.
Do kuchyně i pro farmacii a kosmetiku
Pěstováním se však zabývají intenzivně v mnoha státech tropů, přičemž produkcí vyniká americká Florida, dále Portoriko, jižní Mexiko, Brazílie a Indie. Kromě pěstování pro plody je stále častější její kultivace kvůli produkci bílého latexu, který se získává nařezáváním nezralých plodů, a který je zdrojem proteolytického enzymu papainu využívaného ve farmacii, kosmetice a potravinářství. Tento enzym štěpící bílkoviny kromě jiného podporuje trávení.
-
-
Papája v podélném řezu
-
-
V příčném řezu na trhu
Zcela vyzrálé plody mají zvláštní, nasládlou, mírně mdlou chuť. Ta může být zvýrazněna přídavkem některé zajímavé ingredience.
- Například v Mexiku se papájová dužnina podává potřená pálivou salsou a limetkou.
- V Karibiku je papája součástí mnoha míchaných alkoholických koktejlů.
- V Asii se vaří nezralé plody jako zelenina.
- Jinak se pojídá čerstvá jako dezert po jídle a nechybí takřka v žádném ovocném salátu.

V tropech patří k nejběžnějším druhům ovocných plodů
Plody se zpracovávají i průmyslově na výrobu džemů, džusů, ale také se suší a proslazují. Dužnina obsahuje asi 6–12 % sacharidů, 0,5–0,8 % rostlinných bílkovin, poměrně značné množství vitaminu C, provitaminu A a řadu cenných minerálních látek.
Pro evropský trh se papája sklízí neúplně zralá, což někdy může ovlivnit negativně její chuť.
Foto autor a Shutterstock
Zajímá toto téma vaše přátele? Dejte jim vědět!
Prosíme, nezapomeňte článek pochválit klepnutím na ❤
Může někdo být na papáju alergický?
Ano, může.