
Jahody velmi raných odrůd jahodníku: chuť, velikost, výnos
9. 3. 2022Nabízím charakteristiky velmi raných odrůd jahodníku ověřené vlastní zkušeností. Týkají se chuti, velikosti, výnosu a odolnosti k chorobám.
Jahodník lze nakupovat, aby byly jahody, ale i tak, aby sklizeň trvala co nejdéle. Nabízíme další tipy a rady pro úspěšné odrůdy jahodníku.
Vybíráme další odrůdy jahodníku ze skupiny osvědčených. Po velmi raných a raných středně zrající. Také tentokrát zmíníme odrůdy, které lze považovat za překonané.
Jahody odrůdy Sonata jsou na začátku sklizně velké, později střední velikosti, barva červená ale nikoli tmavá. Středně pevné, kulovité plody mají pěkný vzhled, výbornou chuť. Patří mezi nejchutnější odrůdy, avšak za dlouhé horké periody plody měknou a chuť se zhoršuje. Vyžaduje pak častější sběr.
Výnos je střední až vyšší v závislosti na kvalitě půdy. Snadno se sbírá. Je náchylná na kořenové choroby a vyžaduje panenské půdy, proto není vhodná pro zahrádkáře, kteří ji nemohou nabídnout humózní půdu, kde se jahody nikdy nepěstovaly. Avšak máte-li takovou půdu, pak je pro vás Sonata dobrou volbou kvůli své chuti. Je odolná proti vymrzání.
Mezi úspěšné holandské odrůdy jahodníku se řadí Vivaldi. Vyhovují mu chladnější polohy. Má pravidelné, pevné, zářivě lesklé plody střední velikosti. Velmi chutná odrůda, výnos je střední až vyšší. Je málo citlivá na kořenové choroby, což je velká výhoda při výsadbě po jahodách.
Nedoporučuji odrůdu do teplých oblastí, protože pak zraje příliš krátce na úkor velikosti plodů. Květní stvoly leží pod listy, které díky tomu chrání květy před nočními mrazíky. Plody jsou odolné proti dešti a šedé hnilobě, což je výhodou v chladnějších deštivých oblastech. Odrůda je intenzivně testována pro různé půdní a klimatické podmínky.
Stará holandská odrůda výborné chuti má měkké, středně velké až menší plody tmavě červené barvy, ale s nízkou trvanlivostí. Na konci sklizně plody dost zdrobňují, zvláště u starších hustých porostů. Sklizňová perioda je velmi dlouhá, za vhodných podmínek jsou výnosy vysoké. Jahody je třeba rychle sníst nebo zpracovat. Protože jsou plody menší, opravdu měkké a sladké, zachutnají malým dětem.
První rok je velikost plodů vyhovující, druhým rokem ovšem jahody výrazně zdrobňují. Dost trpí šedou hnilobou i antraknózou, bývá napadána sviluškou. Porost se nesmí nechat přehustit, protože se napadení zhoršuje. Nicméně v příhodném roce bez větších dešťů může být zahrádkář s jednoletým porostem velmi spokojen.
Korona je odolná proti kořenovým chorobám, dobře roste v teplejších i chladnějších polohách. Nevymrzá, je vhodná na jižní Moravu i do hor, pěstuje se i ve Švédsku za polárním kruhem, obecně ve Skandinávii je stále velmi oblíbena.
Tato holandská odrůda má střední až vysoký výnos. Plody na začátku sklizně velké, na konci středně velké, žádné malé plody. Chuť je dobrá až výborná, typicky ovocná, někomu chutná po pomerančích. Pevnost plodů je střední, atraktivní vzhled. Rostliny jsou silně rostoucí, lze je sázet i po jahodách. Vyžaduje dobrou humózní půdu a pravidelnou zálivku, pak jsou výnosy vysoké. Je třeba bránit porost před přehuštěním.
Holandská odrůda má velké, světle červené pevné plody. Je vhodná do nejteplejších oblastí Česka. Chuť je za chladného počasí podprůměrná, za teplého počasí dobrá. Plody jsou málo náchylné na plísně. Snáší dobře teplejší počasí, protože se pomaleji vybarvuje, proto se může sbírat ve větších odstupech, což je za horka výhoda.
Výnos je vysoký. Bohužel je odrůda hodně náchylná na kořenové choroby. Musí se sázet na panenské půdy a případně ještě ošetřit proti fytoftorovým hnilobám. Doporučuji sázet pouze do půd, kde nikdy jahody nepěstovaly a pouze do teplých poloh.
Karmen, nejúspěšnější česká odrůda, má velké taštičkovité plody, později kuželovité, tmavě karmínově červené, atraktivní, ke konci sklizně jde velikost plodů hodně dolů. Výborná chuť, avšak je-li příliš vlhko a chladno, jsou plody této odrůdy jahodníku vodové a ztrácejí sladkost. Velké plody jsou překvapivě lehké, měkké a snadno se rozplývají v ústech.
Výnos je průměrný, za deštivého počasí odrůda trpí na plísně plodů a zdravé plody měknou, nesmí se nechat přehustit. Kvůli měkkým plodům absolutně nesnáší přepravu, musí se zpracovat v den sběru. Dobrá odrůda za pěkného počasí, za dešťů selhává.
Senga Sengana bývala dříve královnou jahod, avšak bohužel kvůli chybnému udržovacímu šlechtění se nepodařilo udržet její vlastnosti a dnes je to jiná jahoda než před padesáti lety. Plody jsou malé a velmi trpí šedou hnilobou, výnosy jsou dnes nižší, než bývaly.
Elista má středně velké až menší plody, podprůměrné chuti.
Dagmar má podobné vlastnosti jako Senga Sengana.
Redgauntlet je velmi odolný proti kořenovým chorobám, může se sázet po jahodách, má vysokou úrodu, avšak nevýrazné až nakyslé plody.
Tenira má středně velké chutné plody, silně zdrobňující, což je dáno velmi krátkou dobou sklizně.
Dukat je velmi odolný proti kořenovým chorobám, může se sázet po jahodách, avšak trpí šedou hnilobou kvůli silnému přehuštění porostu, plody jsou pak malé. Nesnáší horko, plody rozměknou. Když prší, plody také měknou a zahnívají v trsech. V chladnějším roce bez deště s ní bude zahrádkář spokojen.
Roxana má velmi vysoký výnos, je vhodná i pro sázení po jahodách, ale má podprůměrnou chuť.
Foto M. Kožešník, M. Hanč
Je obecně známé, že většina soukromých zahrádek je přehnojena draselnými hnojivy a zejména fosfáty. V těchto případech je přihnojování plnými hnojivy zbytečné, až škodlivé. Pak je nejvhodnějším řešením přihnojení jen organickými