
Jak na choroby révy bez chemie: prevence a biologické přípravky
14. 5. 2020Ekologické pěstitelské postupy se těší oblibě i mezi vinaři. Místo chemických přípravků na ochranu rostlin používají přírodní látky, šetrné k prostředí i lidskému zdraví.
Některé tradiční, staré odrůdy révy se vyznačují výraznou vůní a chutí připomínající jahody. Jahodové odrůdy révy se těší oblibě u zahrádkářů i malovinařů.
Jahodové odrůdy révy pocházejí z botanického druhu Vitis labrusca, který se vyznačuje stejným aromatickým projevem. Tento druh révy má svou domovinu v Americe a disponuje také výraznou odolností k houbovým patogenům a révokazu. Jeho odrůdy se proto staly v 19. století oblíbenými také v Evropě.
Kromě jahodového aroma je typickým znakem této odrůdy velmi pevná, slizovitá dužnina, kterou je možné celou oddělit od slupky.
Na Moravě se tento typ odrůd tradičně označuje termínem chorvát nebo slovák. Na Slovensku se často mluví o samorodácích nebo othelácích. Jedna z prvních odrůd totiž nese název Othello. Termín samorodák zase souvisí s možností pěstovat tyto odrůdy pravokořenné, tzn. na svých vlastních kořenech. Odrůdy je proto možné velmi rychle a dobře rozmnožovat řízkováním.
Jahodové odrůdy révy mají větší bobule. Jsou vhodné na stůl k jídlu i pro výrobu vína. Vína jsou rovněž výrazně aromatická a přecházejí až do muškátových tónů.
Většina odrůd se vyznačuje velmi bujným růstem a velkými až velmi velkými listy. Spodní strana listové čepele je často bělavá a hustě ochmýřená. Celá rostlina může působit dekorativně a to zejména modré odrůdy, u kterých se na podzim projevuje zbarvení listů dočervena.
Většina těchto odrůd je vhodná do okrajových oblastí pěstování révy a tím i pro zahrádkáře. Odrůdy mají vysokou mrazuodolnost, a proto jediným kritériem pro jejich pěstování je ranost, tedy aby daná odrůda v dané lokalitě kvalitně dozrála.
Jahodová vůně je velmi výrazná, ale při přezrávání hroznů dochází k jejímu zjemnění.
Jednou z nejznámějších odrůd tohoto typu je Isabella. Hrozen je středně velký, válcovitě-kuželovitý, středně hustý. Bobule je velká, šedavě modrá, silně voskovitě ojíněná. Isabella dozrává ve 2. polovině září. Hrozny vydrží bez poškození na keři až do poloviny října.
Isabella má velmi husté olistění. Je proto vhodné v zóně hroznů vylamovat zálistky a odstranit i jeden až tři hrozny. Ty, které na keři zůstanou, je potom vhodné sklízet postupně, probírkou.
Isabella byla nejspíše první odrůdou vyšlechtěnou z Vitis labrusca (USA, 1816, šlechtitelka Isabelle Gibbs)
Jan Říha v knize České ovoce (Praha 1918) k ní poznamenává: „Rodí bohatě při každém způsobu pěstování a hodí se dobře jako rostlina dekorační na besídky apod. Zvláštní příchuť hroznů není ale každému příjemná. Kdo sází více keřů rév vinných, může si také vsaditi jeden keř Isabely.“
Mezi tradiční odrůdy patří Champion, který pochází od privátního šlechtitele v USA z roku 1870. Hrozen je středně velký, bobule střední až větší. Odrůda má velmi bujný růst a podobně jako všechny ostatní se hodí pro pěstování na pergolách. Dozrává ve 2. polovině září.
O něco ranější je odrůda Campbell Early, která pochází z roku 1890. Hrozen je velký a bobule je středně velká, modrá, výrazně voskovitě ojíněná. Odrůda dozrává v první polovině září.
Všechny tyto tradiční jahodové odrůdy révy spojuje velmi vysoká odolnost k houbovým patogenům a je možné je pěstovat bez použití fungicidů.
Foto autor
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.
Perfektně vysvětlené, co jsou jahodové hrozny, a navíc i odrůdy, které se vyskytují.
Děkuji za rozšíření obzoru.