Jahodové odrůdy révy vybíráme do zahrady tak, aby dozrály

21. 12. 2018

Některé tradiční, staré odrůdy révy se vyznačují výraznou vůní a chutí připomínající jahody. Jahodové odrůdy révy se těší oblibě u zahrádkářů i malovinařů.

Jahodové odrůdy révy pocházejí z botanického druhu Vitis labrusca, který se vyznačuje stejným aromatickým projevem. Tento druh révy pochází z Ameriky a disponuje také výraznou odolností k houbovým patogenům a révokazu. Jeho odrůdy se proto staly v 19. století oblíbené i v Evropě.

Bobule odrůdy Isabella v řezu

Řez bobulí odrůdy Isabella; struktura dužniny

Kromě jahodového aroma je typickým znakem této odrůdy velmi pevná, slizovitá dužnina, kterou je možné celou oddělit od slupky.

Othello

Na Moravě se tento typ odrůd tradičně označuje termínem chorvát nebo slovák. Na Slovensku se často mluví o samorodácích nebo othelácích. Jedna z prvních odrůd totiž nese název Othello. Termín samorodák zase souvisí s možností pěstovat tyto odrůdy pravokořenné, tzn. na svých vlastních kořenech. Odrůdy je proto možné velmi rychle a dobře rozmnožovat řízkováním.

Jahodové odrůdy révy mají větší bobule. Jsou vhodné pro přímý konzum hroznů i pro výrobu vína. Vína jsou rovněž výrazně aromatická a přecházejí až do muškátových tónů.

Většina odrůd se vyznačuje velmi bujným růstem a velkými až velmi velkými listy. Spodní strana listové čepele je často bělavá a hustě ochmýřená. Celá rostlina může působit dekorativně a to zejména modré odrůdy, u kterých se na podzim projevuje zbarvení listů dočervena.

Většina těchto odrůd je vhodná do okrajových oblastí pěstování révy a tím i pro zahrádkáře. Odrůdy mají vysokou mrazuodolnost, a proto jediným kritériem pro jejich pěstování je ranost, tedy aby daná odrůda v dané lokalitě kvalitně dozrála.

Isabella

Jednou z nejznámějších odrůd tohoto typu je Isabella. Hrozen je středně velký, válcovitě-kuželovitý, středně hustý. Bobule je velká, šedavě modrá, silně voskovitě ojíněná. Isabella dozrává ve 2. polovině září. Hrozny vydrží bez poškození na keři až do poloviny října. Jahodová vůně je velmi výrazná, ale při přezrávání hroznů dochází k jejímu zjemnění. Isabella má velmi husté olistění. Je proto vhodné v zóně hroznů vylamovat zálistky a odstranit i jeden až tři hrozny. Ty, které na keři zůstanou, je potom vhodné sklízet postupně, probírkou.

Odrůda révy Isabella

Isabella byla nejspíše první odrůdou vyšlechtěnou z Vitis labrusca (USA, 1816, šlechtitelka Isabelle Gibbs)

Jan Říha v knize České ovoce (Praha 1918) k ní poznamenává: „Rodí bohatě při každém způsobu pěstování a hodí se dobře jako rostlina dekorační na besídky apod. Zvláštní příchuť hroznů není ale každému příjemná. Kdo sází více keřů rév vinných, může si také vsaditi jeden keř Isabely.“

Champion a Campbell Early

Mezi tradiční odrůdy patří Champion, který pochází od privátního šlechtitele v USA z roku 1870. Hrozen je středně velký, bobule střední až větší. Odrůda má velmi bujný růst a podobně jako všechny ostatní se hodí pro pěstování na pergolách. Dozrává ve 2. polovině září.
O něco ranější je odrůda Campbell Early, která pochází z roku 1890. Hrozen je velký a bobule je středně velká, modrá, výrazně voskovitě ojíněná. Odrůda dozrává v první polovině září.

 

Všechny tyto tradiční jahodové odrůdy révy spojuje velmi vysoká odolnost k houbovým patogenům a je možné je pěstovat bez použití fungicidů.

Foto autor

Zdroj Zahrádkář 12/2013

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

19. 11. 2019

Jak zazimovat pampovou trávu, aby přečkala mráz i mokro

Pampovou trávu (Cortaderia selloana) je nutné zazimováním chránit proti mrazu a mokru. S příchodem mrazů sestřihneme květní stvoly a během suchého slunného dne svážeme pevně do snopu horní třetinu listů, aby dešťová voda nestékala dovnitř trsu.

zobrazit další rady a tipy