Jahodové odrůdy révy vybíráme do zahrady tak, aby dozrály

10. 12. 2019

Některé tradiční, staré odrůdy révy se vyznačují výraznou vůní a chutí připomínající jahody. Jahodové odrůdy révy se těší oblibě u zahrádkářů i malovinařů.

Jahodové odrůdy révy pocházejí z botanického druhu Vitis labrusca, který se vyznačuje stejným aromatickým projevem. Tento druh révy má svou domovinu v Americe a disponuje také výraznou odolností k houbovým patogenům a révokazu. Jeho odrůdy se proto staly v 19. století oblíbenými také v Evropě.

Bobule odrůdy Isabella v řezu

Řez bobulí odrůdy Isabella; struktura dužniny

Kromě jahodového aroma je typickým znakem této odrůdy velmi pevná, slizovitá dužnina, kterou je možné celou oddělit od slupky.

Othello a otheláci

Na Moravě se tento typ odrůd tradičně označuje termínem chorvát nebo slovák. Na Slovensku se často mluví o samorodácích nebo othelácích. Jedna z prvních odrůd totiž nese název Othello. Termín samorodák zase souvisí s možností pěstovat tyto odrůdy pravokořenné, tzn. na svých vlastních kořenech. Odrůdy je proto možné velmi rychle a dobře rozmnožovat řízkováním.

Jahodové odrůdy révy mají větší bobule. Jsou vhodné na stůl k jídlu i pro výrobu vína. Vína jsou rovněž výrazně aromatická a přecházejí až do muškátových tónů.

Většina odrůd se vyznačuje velmi bujným růstem a velkými až velmi velkými listy. Spodní strana listové čepele je často bělavá a hustě ochmýřená. Celá rostlina může působit dekorativně a to zejména modré odrůdy, u kterých se na podzim projevuje zbarvení listů dočervena.

Většina těchto odrůd je vhodná do okrajových oblastí pěstování révy a tím i pro zahrádkáře. Odrůdy mají vysokou mrazuodolnost, a proto jediným kritériem pro jejich pěstování je ranost, tedy aby daná odrůda v dané lokalitě kvalitně dozrála.

Isabella

Jahodová vůně je velmi výrazná, ale při přezrávání hroznů dochází k jejímu zjemnění.

Jednou z nejznámějších odrůd tohoto typu je Isabella. Hrozen je středně velký, válcovitě-kuželovitý, středně hustý. Bobule je velká, šedavě modrá, silně voskovitě ojíněná. Isabella dozrává ve 2. polovině září. Hrozny vydrží bez poškození na keři až do poloviny října.

Isabella má velmi husté olistění. Je proto vhodné v zóně hroznů vylamovat zálistky a odstranit i jeden až tři hrozny. Ty, které na keři zůstanou, je potom vhodné sklízet postupně, probírkou.

Odrůda révy Isabella

Isabella byla nejspíše první odrůdou vyšlechtěnou z Vitis labrusca (USA, 1816, šlechtitelka Isabelle Gibbs)

Jan Říha v knize České ovoce (Praha 1918) k ní poznamenává: „Rodí bohatě při každém způsobu pěstování a hodí se dobře jako rostlina dekorační na besídky apod. Zvláštní příchuť hroznů není ale každému příjemná. Kdo sází více keřů rév vinných, může si také vsaditi jeden keř Isabely.“

Champion a Campbell Early

Mezi tradiční odrůdy patří Champion, který pochází od privátního šlechtitele v USA z roku 1870. Hrozen je středně velký, bobule střední až větší. Odrůda má velmi bujný růst a podobně jako všechny ostatní se hodí pro pěstování na pergolách. Dozrává ve 2. polovině září.

O něco ranější je odrůda Campbell Early, která pochází z roku 1890. Hrozen je velký a bobule je středně velká, modrá, výrazně voskovitě ojíněná. Odrůda dozrává v první polovině září.

 

Všechny tyto tradiční jahodové odrůdy révy spojuje velmi vysoká odolnost k houbovým patogenům a je možné je pěstovat bez použití fungicidů.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Perfektně vysvětlené, co jsou jahodové hrozny, a navíc i odrůdy, které se vyskytují.
Děkuji za rozšíření obzoru.

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
1
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x