
Shiitake je i pěstovaná jedlá dřevní houba; očkují se piliny
29. 6. 2021Houževnatec jedlý (Lentinula edodes) známý jako shiitake patří ve světě k nejpěstovanějším druhům hub. Ve velkém se pěstuje v Japonsku, Koreji a Číně.
V současnosti lze pěstovat v domácích podmínkách více druhů hub. Přibývají i varianty pěstebních substrátů, které se v srpnu očkují houbovým myceliem.
K pěstování hub lze dobře využít dřevo listnatých stromů, jehličnatých není vhodné. Hlíva ústřičná a další houby rostou pouze na dřevě listnáčů. O hlívě holubí je naopak známo, že je schopna růst i na dřevě jehličnanů.
Dřevo by mělo být čerstvé, protože jen takové je schopné poskytnout dobré vlhkostní podmínky pro správný rozvoj houbového mycelia.
Rozdíly jsou i mezi jednotlivými druhy dřeva. Některé houby rostou a plodí lépe na tvrdém dřevě, jako je buk, dub a habr, pět let, nebo na měkkém – na bříze nebo topolu – asi po dobu tří let.
Například pro houževnatce jedlého, známého pod názvem shiitake, se používají špalky z dubu, buku či habru. o průměru 10–15 cm. Sadba na pilinách nebo dřevěných kolíčcích se umisťuje do otvorů vyvrtaných do hloubky 10 až 12 mm v několika řadách po obvodu špalku.
Vhodné jsou také pařezy po odstraněných listnatých stromech, kdy je pro rozvoj houby k dispozici větší množství dřevní hmoty a naočkovaná houba může žít a dávat pravidelný výnos po delší časové období. Po naočkování je třeba zajistit hlavně dostatečnou vlhkost a ochranu před vyšším kolísáním mezi denní a noční teplotou.
Dubnem začíná nejkrásnější roční období v té podobě, na kterou se tolik těšíme. Za tepla a bezvětří se vzduch nasycuje vůněmi země, pryskyřice, lesa, dřeva. Ptačí volání je stále slyšitelnější, světlo dne slaví převahu.