V průběhu března přihnojíme ovocné dřeviny

24. 3. 2022

Do konce března můžeme vápnit a hnojit ovocné stromy a keře kompostem, fosforem a draslíkem v minerálních hnojivech.

Tam, kde jsme nedali kompost, použijeme hnojivo v dávce a ve složení, které odpovídá výsledkům půdního rozboru. Při dalším přihnojení bychom měli rostlinám poskytnout méně dusíku – v polovičním množství.

Také ovocné dřeviny potřebují doplňovat živiny

Hnojením doplňujeme živiny, které rostliny spotřebovaly na svůj růst a na vývoj a zrání plodů; foto Shutterstock

Plná kombinovaná hnojiva rozhazujeme u starších stromů po obvodu koruny lehce směrem ven, tedy do míst, kde se nachází nejvíce kořenového vlášení. Jeho prostřednictvím ovocné dřeviny přijímají živiny.

  • Poté hnojiva lehce zapravíme motyčkou do půdy, aby je déšť splavil ke kořenům.

K zásobení ovocné rostliny na volné půdě je nutné základní hnojení během března. Nejdříve se hodí aplikovat je na těžkých půdách. Rozhození hnojiva v blízkosti kmene nemá potřebný efekt.

Hnojivo v substrátu

V březnu nebo dubnu přidáváme živiny do půdy hlavně pod obvod koruny ovocného stromu; foto Shutterstock

Pro správné a dostatečné zásobení ovocných stromů rostoucích v trávníku je výhodné hloubkové hnojení, optimálně v březnu nebo dubnu.

Stromy nikdy nehnojíme do hloubky za sucha.

Největší význam má hloubkové hnojení v zatravněných sadech. K tomuto účelu použijeme roztok minerálních hnojiv. Lze použít i močůvku. Je však nutné, aby půda byla vlhká. Do travnaté vrstvy půdy pod korunou ovocného stromu vrtáme nebo dutou trubkou hloubíme díry pro snazší vpravení roztoku ke kořínkům.

Foto Shutterstock

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

22. 3. 2023

Klejotok mívá různé příčiny včetně přehnojení nebo škůdců

Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x