Fyziologickou skvrnitost neboli hořkou pihovitost jablka poznáme na slupce podle tmavších, 2–6 mm velkých, mírně propadlých hnědavých skvrnek. Jejich vinou plod hořkne.
Příčinou hořké pihovitosti je nedostatek vápníku v plodech. Kořeny nedostatečně zásobují plod tímto prvkem. Příčinou může být buď sucho a chybějící voda, nebo naopak dlouhodobější zamokření půdy. Výživová porucha se může objevit i kvůli nadbytku dusíku a draslíku v půdě.
Vápník lze dodat už při prvních příznacích v podobě listového hnojiva na počátku léta a opakovaně tuto mimokořenovou výživu aplikovat ve dvoutýdenních intervalech. Důležitý je postřik ještě dva týdny před sklizní.
Sklovitost dužniny se vyskytuje hlavně u odrůd James Grieve, Jonathan a Coxova reneta. Jedná se o fyziologickou poruchu k níž dochází v době dozrávání při náhlém zvýšení slunečního záření a teploty vzduchu. Vedle jiného se proti sklovitosti doporučuje včasná sklizeň a rovněž zajištění dobrého zásobení plodů vápníkem.
Foto Jaroslav Rod
Zejména jarní období, na které se všichni tolik těšíme, může být pro alergiky obdobím opačně vnímaným. Senná rýma se vyskytuje u citlivých osob od předjaří do časného podzimu. Příčinou je pyl poletující v ovzduší těchto dřevin (pravidelné pylové …