
Miroslav Přasličák žije a sadaří u česko-polské hranice v podhůří Nízkého Jeseníku. Hodnotí, kterým odrůdám jabloní se u něj na Bruntálsku daří nejlépe.
„Jabloně pěstuji v Krnově–Chomýži v nadmořské výšce 330 metrů. Výsadbu mám v říčním údolí řeky Opavice na rovině, kde máme těžší naplavené půdy se štěrkovým podložím. Poloha je otevřená od severu poměrně silným zimním mrazům, je zde srážkový stín. Dlouhodobá průměrná roční teplota je zde 7,9° C, roční srážkový úhrn 520 mm, v posledních letech je však výrazně nižší. Jabloně pěstuji na podnožích M9, J-OH-A, M26 a P14.
Pokud mám vybrat nejchutnější odrůdy z mého sortimentu jabloní, tak snad následující:
Jablka střední velikosti, základní barva žlutá, krycí červená, nanesená formou žíhání. Slupka velmi jemná, dužnina chruplavá, velmi šťavnatá, aromatická, výborné jemné sladkokyselé chuti. Jde o typickou zahrádkářskou odrůdu, která se nikdy nerozšířila do velkovýroby pro svou jemnou slupku, která se otlačuje.
Plody střední až větší, ploše kulovité. Základní barva zelenožlutá, překryta celoplošně červenou barvou ve formě žíhání. Dužnina aromatická, silně voňavá, výborné chuti. Slupka tenká. Chuťově u mě patří k nejlepším z celého sortimentu. Odrůda je středně plodná, strom se velice snadno tvaruje. Je rezistentní ke strupovitosti podmíněné genem Vf.
Plody střední velikosti, atraktivní, celoplošně překryty červenou barvou. Chuť je výborná, oblíbená u milovníků sladkých jablek. Dužnina aromatická, chruplavá, šťavnatá. Jedná se o velice úrodnou, pravidelně plodící odrůdu. Sklízím ji počátkem října, skladovatelnost je do února. Ve středních polohách se nesmí podtrhnout, jinak nedosáhne své špičkové chuti.
Ve středních polohách jde bezesporu o špičkové odrůdy. Rostou silně. Sklizeň většinou na přelomu září a října. Skladovatelnost do března. Plody jsou velké, kulaté, velice atraktivní. Chuť navinule sladká, výborná, silně aromatická s medovou příchutí. Slupka je tenká. Základní barva u Rubínu je žlutá, překryta červenou ve formě žíhání.
Dark Rubín je mutací, u níž se vybarvují i špatně osluněné plody uvnitř koruny. Strupovitostí trpí středně. Při dozrávání, zejména v teplejších oblastech jsou napadány vosami. Často zahrádkáři této odrůdě vyčítají, že je málo plodná. Toto však může tvrdit pouze ten, kdo nezvládne řez. Rubín plodí na dlouhém dřevě. Tak je nutno přistupovat i k jeho řezu. Každoroční předjarní zakracování jednoletých výhonů způsobí nadměrný růst nových letorostů. Odstraněním květního pupenu na konci letorostu zabraňujeme nástupu do plodnosti. Pokud koncový pupen necháme, i vyholený výhon zpětně obrůstá plodonoši. Proto doporučuji spíše omezený řez s uplatněním časně letního řezu.
Je středního až silnějšího růstu. Sklízím ji kolem 10. října, skladovatelnost je do března. Plody jsou velké, kulovitého tvaru. Základní barva je zelená, později žlutá, v některých létech překryta nevýrazným červeným líčkem. Chuť je velmi dobrá až výborná, navinule sladká. Dužnina je křehká, slupka středně silná. Odrůda je rezistentní ke strupovitosti, rezistence je podmíněná genem Vf. U mne je málo napadaná padlím.Při přeplození vyžaduje probírku plůdků.
Sentima – syn. HL VI-37-8. Zimní odrůda z křížení James Grieve x Jonathan, uvádí se trvanlivost do února.
Ze širokého sortimentu odrůd jabloní je velice těžké vybrat pouze pět nejchutnějších. Většího rozšíření v našich zahradách si zaslouží spousta dalších, například Red Jonaprince a další klony Jonagoldu, Sirius, Santana, Sentima, Lipno, Topaz, Rubinola, Rubinstep, Luna, Rafzubin a Pinova. Všechny tyto odrůdy sklizené v optimální sklizňové zralosti většinou překonávají předčasně sklízená jablka nabízená v supermarketech.“
Foto autor
Během dubna je již nutné první sečení, sekejte hodně nízko, podpoříte tím odnožování trav. Můžete začít i s přihnojováním, ale – na jaře mají traviny obrovskou růstovou sílu, ke které jim pomáhají uložené zásobní látky. Přirozené živiny vystačí zhruba do června.
Ať se daří! Já jsem také vloni a letos něco (23+16) vybral do nového sadu a zahrady-netradičně i 2 stromky mandloní…