Jak pěstovat brambořík, aby kvetl od podzimu do jara
16. 12. 2022Kvetou od podzimu do předjaří a provázejí člověka po staletí. Byla by však škoda, kybychom brambořík považovali jen za sezonní dekoraci.
Jen co zarachotí klíče v zámku, už běží děti ke dveřím a volají: Mami, mami, podívej, jaké jsme upekli perníčky. Že jsou krásné! Těsto mají i ve vlasech a září štěstím.
Nic naplat, všichni si to pamatují a rádi na Vánoce vzpomínají. Možná právě takovou situaci dětem chystáte. Krásné dárky budou tvořit s vámi.
Vraťme se na chvilku do poloviny devatenáctého století a nechme se inspirovat dobovým vánočním tvořením.
Ve východních Čechách vyráběly maminky dětem do hrnku vánoční vrkoče. Když se na Štědrý den děti probudily, čekalo je krásné, oku lahodící překvapení. V hrnku, na špejlích byla napíchána drobná jablíčka, makovičky, ořechy zabalené v pozlátku, perníčky, drobné pečivo, domácí bonbony a cukroví. Takový vrkoč si můžeme jednoduše vyrobit.
Do hrníčku nebo džbánečku vyplněného zemí, kterou pokryjeme mechovým bochánkem (můžeme použít i aranžovací hmotu) pícháme špejle s navlečenými kousky různých druhů sušeného ovoce, želé, perníčků, ptáčků, sluníček a bochánků ze sladkého těsta. Použijeme i drobnější makovičky, jablíčka, šípky apod. Prostory mezi špejlemi vyplníme větvičkami zeleně.
Naše perníčky mohou být nazdobené cukrovou polevou, mandličkami nebo semínky dýní a kandovaným ovocem. Zaručeně budou nejchutnější a našemu srdci nejbližší. Napíchneme je ještě zatepla na zašpičatělé špejle a druhý konec špejlí zapíchneme do hrníčku vyplněného pískem nebo zemí, kterou jsme před tím pokryli bochánkem mechu. Celé aranžmá můžeme přizdobit větévkami zimostrázu nebo jinou zelení a rudou mašlí.
21. prosince chodil na Chodsku Toma čili Tomáš oděný do bílého. Nosil v košíku čepeníčka ze sladkého těsta, která rozdával hodným a nevybíravým dětem, ale mlsouny praštil vařečkou a podaroval je jen hnětánkami (plackami) z černé mouky.
Čepeníčka můžeme naskládat na talíř nebo je napíchat na špejle a zapíchnout jako v předešlém případě do hrnku či dětského kyblíčku.
Sluníčka se dělala v mnoha podobách. Čepeníčka i sluníčka můžeme udělat ze stejného těsta, které si připravíme z:
Z vlažného mléka a droždí připravíme kvásek. Do mísy dáme mouku, rozpuštěné máslo, hrozinky, cukr, vejce, nastrouhané mandle. Zalijeme mlékem, přidáme kvásek a vypracujeme těsto. Posypeme moukou, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme v teple vykynout. Pak v dlaních tvoříme malé placičky, které paprskovitě nastříháme nůžkami, ozdobíme hrozinkami a mandličkami. Necháme asi 15 minut vykynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme semínky a upečeme při 180 °C dorůžova.
V době slunovratu naši předci zhotovovali řadu předmětů, různých dekorací, pečiv a sladkostí, které připomínaly slunce. Také my se můžeme inspirovat a některé si doma udělat.
Upečeme malé bochánky z kynutého nebo rohlíkového těsta, do kterých paprskovitě zapichujeme párátka, na která jsme napíchali hrozinky, nakrájené želé, kousky datlí, křížal, brusinek, fíků, sušených meruněk, švestek apod. Uvážeme je na nit a pověsíme na stromeček nebo je zavěsíme do prostoru.
Na bochánek nebo žemli, zapíchneme do tvaru malé pyramidky tři špejle s navlečeným suchým či kandovaným ovocem. Na vrchol dáme malý bochánek nebo malé jablíčko, do kterého zapícháme párátka s drobnými pamlsky. Celé aranžmá dozdobíme zelení.
Tři silné špejle obtočíme spirálovitě rudou stužkou a zapíchneme do spodní části většího červeného jablíčka. Na horní polovině jablíčka jsou napíchány krátké špejle s perníčky, ptáčky, bonbony, cukrovím, makovicemi, šípky, nabobtnalým hráškem, ořechy a snítkami zeleně.
Obdobně si můžeme zhotovit i vánoční svícen. Na horní část jablíčka zapíchneme svíčku a kolem ní párátka ozdobená sušenými švestkami, oříšky, kandovaným ovocem a dalšími ingrediencemi. Takový svícen se hezky vyjímá na vánočním stole.
Do bochánku (žemličky nebo poloviny brambory) napícháme párátka ozdobená různými dobrotami.
K jeho výrobě budeme potřebovat pletenec ze sladkého kynutého těsta, například vánočkového. Do něj zapícháme do tvaru pyramidy čtyři až šest špejlí nahusto ozdobených křížalami a sušeným ovocem. Konce špejlí zapíchneme do krásného většího jablíčka. Korunu dekorace utvoříme z pravidelně rozmístěných šikmo zapíchnutých krátkých špejlí ozdobených sušeným ovocem. Na konce špejlí pověsíme řetízek z hrozinek a nabobtnalého hrášku.
Foto autor
Sasanka japonská (Anemone japonica = A. hupehensis) je krásná na podzim kvetoucí trvalka, asi metr vysoká s jednoduchými nebo i plnými květy velkými v průměru 4 až 5 cm. Většinou v jemných růžových odstínech.