
Jahody, třešně, meruňky a jáhly: jahelník s čerstvým ovocem
1. 7. 2022Jáhly s aktuálně zralým ovocem vhodně doplní a zpestří náš jídelníček. Nasladko upravený a zapečený jahelník chutná dětem i dospělým.
Lehký a na přípravu nenáročný letní ovocný koláč patří k prázdninám. Spousta čerstvého vyzrálého ovoce si právem žádá rychlou akci.
Snadný, chutný, brzy hotový, to jsou jeho hlavní přednosti. Drobenkový ovocný koláč připravíme z jakéhokoliv ovoce. Tak můžeme kopírovat, co právě na zahradě sklízíme. Jahodový crumble střídá třešňový, malinový, meruňkový, ostružinový, jablečný a další.
Crumble neboli krambl buď pečeme v zapékací misce a podáváme na talířcích, nebo rovnou zapékáme jednotlivé porce v zapékacích mističkách, pro každého strávníka jednu.
Podáváme teplé se zmrzlinou, s vanilkovou omáčkou nebo ušlehanou smetanou.
Foto autorka
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.