
Jak úspěšně pěstovat jahody: termín a způsob výsadby
17. 8. 2020Jahody sklízíme převážně v červnu. Pěstovat jahody a vybírat odrůdy na záhon však můžeme i tak, aby plody dozrávaly od května do listopadu.
Jahodové knedlíky z tvarohu a se strouhankou autorka prvně ochutnala v dívčím věku na dožínkové slavnosti. Recept pak postupně vylepšovala.
250 g tvarohu
Z 250 g tvarohu, 1 vejce, špetky soli, 2 lžic hrubé mouky a 3 lžic polohrubé mouky zpracujeme těsto, které rozdělíme asi na 12 stejných kousků (podle velikosti jahod).
Jahody očistíme, opereme a zabalíme do těsta.
Knedlíky vkládáme do vařící vody. Jakmile vyplavou, vaříme ještě 5 minut.
Mezitím na lžíci másla opražíme čerstvou strouhanku z rohlíků dorůžova. Knedlíky sypeme opraženou strouhankou, moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
Šodó s jahodami vařil tatínek nám dětem podle receptu své babičky.
V sezoně jahod jsme si na nich pochutnávali snad obden – po večeři. Místo rumu táta přidával rumovou tresť.
Na dno misky dám piškoty, zakápnu ovocnou šťávou (domácí malinovou), aby piškoty změkly. Jahody nakrájím na kousky, rozložím na piškoty a zaliji připraveným šodó. Ozdobím piškotem, rozkrojenou jahodou a mátou či meduňkou.
Foto autorka
S osázením nádob a truhlíků nemusíme čekat až po ledových mužích – od března je mnoho květin k tomuto účelu vhodných. Patří sem především macešky, sedmikrásky a chejr vonný (Cheiranthus), použít můžeme trvalky – prvosenky, z cibulovin narcisy a další.