Jahody, třešně, meruňky a jáhly: jahelník s čerstvým ovocem

11. 7. 2019

Jáhly s aktuálně zralým ovocem vhodně doplní a zpestří náš jídelníček. Nasladko upravené a zapečené chutnají dětem i dospělým.

Pro organismus jsou jáhly významným přínosem, obsahují vitaminy řady B, minerály hořčík, fosfor, železo, zinek a jsou lehce stravitelné. Jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu. Jáhly se pomalu vracejí na náš stůl a jejich obliba stoupá. Jsou dobré nejen jako samostatný pokrm, ale i do polévek, jogurtů a ovocných salátů.

Jahelník

Ovocný jahelník

Sezonní ovocný jahelník

  • 200 g jáhel
  • 50 g másla, mléko
  • 4 až 5 polévkových lžic tmavého cukru – podle kyselosti ovoce
  • 3 vejce
  • 750 ml mléka, špetka soli, špetka skořice
  • 400 g ovoce – jahody, vypeckované třešně a meruňky

Osolené a skořicí ochucené mléko přivedeme k varu. Jáhly dvakrát spaříme přes cedník vroucí vodou, zbaví se případné hořkosti. Spařené jáhly nasypeme do vroucího mléka a zvolna vaříme na mírném ohni, až se rozvaří na kaši. Občas zamícháme a dáme pozor, aby se jáhly nepřipálily.

Do jahelníku použijeme jakékoli sezonní ovoce. Můžeme začít rebarborou, postupně použít jahody, maliny, jablíčka, švestky a v zimě přidáme do jáhel klasiku z dob našich babiček – sušené ovoce a ořechy.

Připravíme si menší pekáček a vymažeme jej máslem a vysypeme strouhankou. Vyšleháme bílky do pevné pěny. Změklé máslo ušleháme se žloutky a polovinou cukru, přidáme mírně zchladlou jáhlovou kaši a zlehka vmícháme bílky. Polovinu hmoty dáme do pekáčku, rozhrneme do stejnoměrné vrstvy a posypeme ovocem nakrájeným na menší kousky.

Přidáme druhou část jáhlové kaše, urovnáme a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 170 °C asi 45 minut.

Foto autorka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

Zahrádkář 7/2019 titul Zahrádkářka 7/2019 titul předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

16. 7. 2019

Větve přetížené ovocnými plody podepřeme, aby se nezlomily

Ovocné stromy obtěžkané plody tak, že hrozí odlomení větví, včas opatříme oporami. Konce podpěr zakryjeme kusem pryže či hadice, aby nepoškodily kůru větví.

zobrazit další rady a tipy