Jahody, třešně, meruňky a jáhly: jahelník s čerstvým ovocem

1. 7. 2022

Jáhly s aktuálně zralým ovocem vhodně doplní a zpestří náš jídelníček. Nasladko upravený a zapečený jahelník chutná dětem i dospělým.

Pro organismus jsou jáhly významným přínosem, obsahují vitaminy řady B, minerály hořčík, fosfor, železo, zinek a jsou lehce stravitelné. Jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu. Jáhly se pomalu vracejí na náš stůl a jejich obliba stoupá. Jsou dobré nejen jako samostatný pokrm, ale i do polévek, jogurtů a ovocných salátů.

Jahelník

Ovocný jahelník

Sezonní ovocný jahelník

  • 200 g jáhel
  • 50 g másla, mléko
  • 4 až 5 polévkových lžic tmavého cukru – podle kyselosti ovoce
  • 3 vejce
  • 750 ml mléka, špetka soli, špetka skořice
  • 400 g ovoce – jahody, vypeckované třešně a meruňky

Osolené a skořicí ochucené mléko přivedeme k varu. Jáhly dvakrát spaříme přes cedník vroucí vodou, zbaví se případné hořkosti. Spařené jáhly nasypeme do vroucího mléka a zvolna vaříme na mírném ohni, až se rozvaří na kaši. Občas zamícháme a dáme pozor, aby se jáhly nepřipálily.

Do jahelníku použijeme jakékoli sezonní ovoce. Můžeme začít rebarborou, postupně použít jahody, maliny, jablíčka, švestky a v zimě přidáme do jáhel klasiku z dob našich babiček – sušené ovoce a ořechy.

Připravíme si menší pekáček a vymažeme jej máslem a vysypeme strouhankou. Vyšleháme bílky do pevné pěny. Změklé máslo ušleháme se žloutky a polovinou cukru, přidáme mírně zchladlou jáhlovou kaši a zlehka vmícháme bílky. Polovinu hmoty dáme do pekáčku, rozhrneme do stejnoměrné vrstvy a posypeme ovocem nakrájeným na menší kousky.

Přidáme druhou část jáhlové kaše, urovnáme a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 170 °C asi 45 minut.

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

11. 7. 2025

Trávník sečeme podle počasí, při výskytu jetele ho přihnojíme

Trávníky prorostlé jetelem plazivým napovídají, že půdě chybí dusík. Traviny zpravidla strádají, jetel se naopak rozrůstá. Jakmile trávník přihnojíme dusíkem, jetel plazivý zmizí.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x