Jahody, třešně, meruňky a jáhly: jahelník s čerstvým ovocem

11. 7. 2019

Jáhly s aktuálně zralým ovocem vhodně doplní a zpestří náš jídelníček. Nasladko upravené a zapečené chutnají dětem i dospělým.

Pro organismus jsou jáhly významným přínosem, obsahují vitaminy řady B, minerály hořčík, fosfor, železo, zinek a jsou lehce stravitelné. Jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu. Jáhly se pomalu vracejí na náš stůl a jejich obliba stoupá. Jsou dobré nejen jako samostatný pokrm, ale i do polévek, jogurtů a ovocných salátů.

Jahelník

Ovocný jahelník

Sezonní ovocný jahelník

  • 200 g jáhel
  • 50 g másla, mléko
  • 4 až 5 polévkových lžic tmavého cukru – podle kyselosti ovoce
  • 3 vejce
  • 750 ml mléka, špetka soli, špetka skořice
  • 400 g ovoce – jahody, vypeckované třešně a meruňky

Osolené a skořicí ochucené mléko přivedeme k varu. Jáhly dvakrát spaříme přes cedník vroucí vodou, zbaví se případné hořkosti. Spařené jáhly nasypeme do vroucího mléka a zvolna vaříme na mírném ohni, až se rozvaří na kaši. Občas zamícháme a dáme pozor, aby se jáhly nepřipálily.

Do jahelníku použijeme jakékoli sezonní ovoce. Můžeme začít rebarborou, postupně použít jahody, maliny, jablíčka, švestky a v zimě přidáme do jáhel klasiku z dob našich babiček – sušené ovoce a ořechy.

Připravíme si menší pekáček a vymažeme jej máslem a vysypeme strouhankou. Vyšleháme bílky do pevné pěny. Změklé máslo ušleháme se žloutky a polovinou cukru, přidáme mírně zchladlou jáhlovou kaši a zlehka vmícháme bílky. Polovinu hmoty dáme do pekáčku, rozhrneme do stejnoměrné vrstvy a posypeme ovocem nakrájeným na menší kousky.

Přidáme druhou část jáhlové kaše, urovnáme a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 170 °C asi 45 minut.

Foto autorka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *