Hruškový koláč a hrušková marmeláda s mátou

15. 9. 2020

Lahodné, sladké a šťavnaté hrušky rychle dozrávají, a tak bývá málo času na všechny ty křížaly, povidla, kompoty, moučníky, kvas na pálenku nebo slané chuťovky se sýrem. Nabízíme dva recepty.

Hruškový koláč

Hruškový koláč

Hruškový koláč z křehkého těsta, s mandlomeruňkovou náplní

Na těsto

  • 175 g hladké mouky
  • 75 g studeného másla
  • 4–5 polévkových lžic studené vody

Na náplň

  • 75 g změklého másla
  • 75 g cukru krupice
  • 1 větší vejce
  • 75 g drcených mandlí
  • 3 stejně velké hrušky
  • citronová šťáva
  • 2 polévkové lžíce meruňkové marmelády
  • zakysaná smetana nebo vanilková zmrzlina

Těsto na koláč si připravíme tak, že máslo ztuhlé z chladničky nakrájíme na malé kousky. Přidáme mouku a studenou vodu. Rychle vypracujeme rukama tužší těsto. Nemělo by být teplé ani lepivé. Koláč by po upečení nebyl křehký. Vypracované těsto dáme na 20 minut do chladničky odpočinout.

Mezitím si připravíme náplň. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a za stálého míchání přidáme vejce a mandle.

Odležené těsto vyválíme a vložíme do vymazané koláčové formy. Rovnoměrně rozetřeme náplň. Oloupané, jádřinců zbavené půlky hrušek částečně nakrojíme na plátky, (utvoříme zářezy), potřeme citronem a vmáčkneme je do náplně na koláči.

Troubu předehřejeme na 190 °C a pečeme 35 až 40 minut. Upečený, ještě horký koláč potřeme rozpuštěnou meruňkovou marmeládou. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou, nebo zakysanou smetanou.

Hrušková marmeláda dochucená mátou

Když se poštěstí a sklidíme pěknou úrodu hrušek, vymýšlíme, jak s nimi nejlépe naložit. Jedna z možností je vyrobit si netradiční domácí marmeládu s příchutí máty.

Marmeláda z hrušek

Hrušková marmeláda dochucená mátou

Hruškovou marmeládu můžeme ochutit také nastrouhaným čerstvým zázvorem, vanilkou, skořicí nebo badyánem. I ty dodají hruškám neobvyklou a zajímavou chuť.

  • 1 ½ kg zralých hrušek
  • 400 g hnědého přírodního cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 až 3 snítky čerstvé máty
  • želírovací přípravek

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Dáme do kastrolu, trochu podlijeme vodou, přidáme snítky máty a přivedeme k varu.

Hrušky, které jsou správně vyzrálé, pustí hodně šťávy.
Postupně ji odebíráme; získáme lahodný hruškový nápoj.

Za občasného zamíchání hrušky rozvaříme a vmícháme želírovací přípravek smíchaný s trochou cukru. Dochutíme citronem, přidáme přírodní cukr – množství záleží na vyzrálosti hrušek a naší chuti. Marmeládu ještě povaříme přibližně pět minut a odstraníme mátu.

Hotovou marmeládu plníme do horkých sklenic a uzavřeme víčkem.

Foto autorka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

22. 9. 2020

Tipy k výsadbě cibulovin: skalky, záhony, trávník, truhlíky, růže…

Konec září a také měsíc říjen jsou nejdůležitějším obdobím pro výsadbu cibulovin do trvalkových záhonů, skalek, květináčů a truhlíků pro jarní a předjarní radost z květů. Nezapomeňme přitom na výsadbu ve skupinkách.

zobrazit další rady a tipy