Jablečný koláč z ovesných vloček: svěží a rychle připravený
13. 8. 2021Rozumně sladký, ale především osvěžující ovocný koláč uspokojí i fandy zdravé výživy. Snadná příprava dává prostor i na varianty upravené podle naší chuti.
Lahodné, sladké a šťavnaté hrušky rychle dozrávají, a tak bývá málo času na všechny ty křížaly, povidla, kompoty, moučníky, kvas na pálenku nebo slané chuťovky se sýrem. Nabízíme dva recepty.
Na těsto
Na náplň
Těsto na koláč si připravíme tak, že máslo ztuhlé z chladničky nakrájíme na malé kousky. Přidáme mouku a studenou vodu. Rychle vypracujeme rukama tužší těsto. Nemělo by být teplé ani lepivé. Koláč by po upečení nebyl křehký. Vypracované těsto dáme na 20 minut do chladničky odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a za stálého míchání přidáme vejce a mandle.
Odležené těsto vyválíme a vložíme do vymazané koláčové formy. Rovnoměrně rozetřeme náplň. Oloupané, jádřinců zbavené půlky hrušek částečně nakrojíme na plátky, (utvoříme zářezy), potřeme citronem a vmáčkneme je do náplně na koláči.
Troubu předehřejeme na 190 °C a pečeme 35 až 40 minut. Upečený, ještě horký koláč potřeme rozpuštěnou meruňkovou marmeládou. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou, nebo zakysanou smetanou.
Když se poštěstí a sklidíme pěknou úrodu hrušek, vymýšlíme, jak s nimi nejlépe naložit. Jedna z možností je vyrobit si netradiční domácí marmeládu s příchutí máty.
Hruškovou marmeládu můžeme ochutit také nastrouhaným čerstvým zázvorem, vanilkou, skořicí nebo badyánem. I ty dodají hruškám neobvyklou a zajímavou chuť.
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Dáme do kastrolu, trochu podlijeme vodou, přidáme snítky máty a přivedeme k varu.
Hrušky, které jsou správně vyzrálé, pustí hodně šťávy.
Postupně ji odebíráme; získáme lahodný hruškový nápoj.
Za občasného zamíchání hrušky rozvaříme a vmícháme želírovací přípravek smíchaný s trochou cukru. Dochutíme citronem, přidáme přírodní cukr – množství záleží na vyzrálosti hrušek a naší chuti. Marmeládu ještě povaříme přibližně pět minut a odstraníme mátu.
Hotovou marmeládu plníme do horkých sklenic a uzavřeme víčkem.
Foto autorka
Vybrané druhy letniček v září vysejeme na chráněná venkovní stanoviště podle aktuálního vývoje počasí. Když je příznivé, rostliny na jaře pokvetou dřív. Pokud vyklíčí už na podzim, přikryjeme je v listopadu chvojím.