Bowle nápaditě: cukroví z jablek vykrájené, alkoholem omámené

20. 7. 2019

Léto je kromě koupání a opalování i báječným obdobím sklizně. Většinu úrody zpracuji na marmelády, kompoty a zavařeniny. Zbytek naložím do alkoholu.

Bowle ve sklenici

Ovoce nakládáme do alkoholu postupně, tak jak dozrává

Do velké sklenice přidávám postupně dozrávající, cukrem mírně prosypané ovoce tak, aby bylo vždy ponořené v rumu nebo ve vodce. Kdo co má rád.

Nejdříve zraje rybíz, angrešt a josta, pak přijdou na řadu nakrájené meruňky, broskve, třešně a višně, jahody, ostružiny, blumy a nakonec jablíčka.

Nápad letně vánoční

Protože se mi nelíbily kostičky z jablek, trochu jsem jejich tvar vylepšila.

Jablka jsem nakrájela na plátky a formičkami na cukroví jsem vykrájela různé drobné tvary. Ze zbylých odřezků jsem uvařila kompot.

Už se těším, až přátelům nabídnu opojné pohoštění. Myslím, že se budou hvězdičky a jiné tvary pěkně vyjímat.

Připomeňme, že ovocná bowle…

…je oblíbený nápoj připravovaný ve skleněné nádobě, nejčastěji ze sektu nebo bílého vína, destilátu, případně likéru, celého nebo krájeného ovoce, ovocných šťáv. Dosladit ho lze cukrem klasickým, třtinovým, případně sirupem. Lze připravit i bezalkoholovou verzi.

…nejlépe chutná chlazená nebo s ledem. Komu záleží na detailech, převaří vodu určenou do ledovací formy. Var vytěsní kyslík a led bude čistě průzračný. Pro ještě zajímavější vzhled můžeme do kostky budoucího ledu vložit bobuli vína, rybízu apod.

…se hodí jak k oslavám a svátečním příležitostem, tak k posezení s přáteli. Pro letní zahradní bowle bývá základem ovoce, které právě dozrálo. Ale podobně potěší rodinu či přátele ovocná bowle ze zamrazené nebo kompotované úrody.

Zdravé cukroví

Jablečná dužnina tvarovaná vykrajovátky na cukroví

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

8. 2. 2025

Opatrně se zimním řezem choulostivých okrasných dřevin

Do konce února je dobré dokončit prosvětlovací nebo zmlazovací řez okrasných stromů, keřů, popínavých dřevin a těch, které jsme vysadili na podzim a neseřezali je. Stříháme nejprve odolné druhy, u choulostivějších, které přes zimu namrzají, s řezem počkáme.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x