Jahody, třešně, meruňky a jáhly: jahelník s čerstvým ovocem
1. 7. 2022Jáhly s aktuálně zralým ovocem vhodně doplní a zpestří náš jídelníček. Nasladko upravený a zapečený jahelník chutná dětem i dospělým.
Léto je kromě koupání a opalování i báječným obdobím sklizně. Většinu úrody zpracuji na marmelády, kompoty a zavařeniny. Zbytek naložím do alkoholu.
Do velké sklenice přidávám postupně dozrávající, cukrem mírně prosypané ovoce tak, aby bylo vždy ponořené v rumu nebo ve vodce. Kdo co má rád.
Nejdříve zraje rybíz, angrešt a josta, pak přijdou na řadu nakrájené meruňky, broskve, třešně a višně, jahody, ostružiny, blumy a nakonec jablíčka.
Protože se mi nelíbily kostičky z jablek, trochu jsem jejich tvar vylepšila.
Jablka jsem nakrájela na plátky a formičkami na cukroví jsem vykrájela různé drobné tvary. Ze zbylých odřezků jsem uvařila kompot.
Už se těším, až přátelům nabídnu opojné pohoštění. Myslím, že se budou hvězdičky a jiné tvary pěkně vyjímat.
…je oblíbený nápoj připravovaný ve skleněné nádobě, nejčastěji ze sektu nebo bílého vína, destilátu, případně likéru, celého nebo krájeného ovoce, ovocných šťáv. Dosladit ho lze cukrem klasickým, třtinovým, případně sirupem. Lze připravit i bezalkoholovou verzi.
…nejlépe chutná chlazená nebo s ledem. Komu záleží na detailech, převaří vodu určenou do ledovací formy. Var vytěsní kyslík a led bude čistě průzračný. Pro ještě zajímavější vzhled můžeme do kostky budoucího ledu vložit bobuli vína, rybízu apod.
…se hodí jak k oslavám a svátečním příležitostem, tak k posezení s přáteli. Pro letní zahradní bowle bývá základem ovoce, které právě dozrálo. Ale podobně potěší rodinu či přátele ovocná bowle ze zamrazené nebo kompotované úrody.
Foto autorka
Sasanka japonská (Anemone japonica = A. hupehensis) je krásná na podzim kvetoucí trvalka, asi metr vysoká s jednoduchými nebo i plnými květy velkými v průměru 4 až 5 cm. Většinou v jemných růžových odstínech.