Léčivá aronie: jeřabiny s kořením, čaj, zavařené plody. likér

27. 10. 2019

Temnoplodec černoplodý (Aronia melanocarpa) známý jako černý jeřáb nebo černá jeřabina se stal oblíbeným zdrojem suroviny k podzimnímu zpracování.

Vyzrálým bobulkám – malvicím – neuškodí slabé mrazíky, naopak po nich získají plnou a výraznou chuť. Někdy je však problémem zralé plody uhlídat před nálety ptáků. Stačí přes část dozrávajících plodů přehodit starou záclonu a plody před ptáky uchráníme.

Původním domovem aronie je Severní Amerika. Domorodí indiáni znali a využívali léčebné účinky tmavých plodů, trpké a trochu svíravé chuti. Pravidelnou konzumací čerstvých i upravených jeřabin získáme dobrého pomocníka v boji proti mnoha potížím.

  • Černé jeřabiny jsou antioxidantem, zdrojem vitaminů skupiny B, E a pektinu.
  • Obsahují ve větší míře rutin, který zpevňuje a rozšiřuje cévy, snižuje vysoký krevní tlak, upravuje hladinu cholesterolu a působí proti skleróze.
  • Vysoký obsah jódu harmonizuje činnost štítné žlázy, léčí její nadměrnou i nedostatečnou funkci. Zklidňuje žaludek a žlučník při potížích.

Ne každému však chutnají, první pocity po rozkousnutí černé kuličky bývají smíšené a mnoho lidí si neví rady, jak s jeřabinami na podzim naložit. Léčivé účinky a blahodárný vliv na náš organismus jsou však značné, takže stojí za to plody vyzkoušet jako surovinu pro marmelády, džemy, vína, kompoty a moučníky.

Dřžem z černých jeřabin

Zavařené plody arônie se hodí i na sýrovou pomazánku na pečivu

Kuchyňsky upravené, proslazené a ochucené získají pikantní chuť. Černé jeřabiny můžeme také sušit a zamrazit pro další použití.

Trpkost plodů zmírníme povařením plodů v cukrovém roztoku. Ten si připravíme z litru vody a 1250 g cukru. Roztok ochutíme kořením – hřebíčkem, badyánem, skořicí a jak je u nás dobrým zvykem, má-li něco divnou chuť, přidáme skleničku tuzemského rumu.

Jeřabiny s kořením

  • 1 kg jeřabin
  • 650 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky skořice
  • 4 drcené hřebíčky
  • sklenka rumu
  • 1 sáček Gelfix

V kastrolu smícháme jeřabiny s cukrem, kořením a podle potřeby podlijeme vodou. Vaříme asi 20 minut, přidáme Gelfix podle návodu na sáčku. Krátce povaříme, přilijeme rum a horké plníme do skleniček.

Jíme nejen jako prevenci ráno při snídani. Jeřabiny zavařené s kořením jsou vhodnou přílohou ke grilovaným a pečeným masům.

Pečený čaj z aronie

  • 1 litr plodů
  • 700 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • celá skořice
  • 1 bio pomeranč
  • 150 ml portského vína

Jeřabiny nasypeme do pekáče, zasypeme cukrem, přidáme koření, šťávu a kousek nakrájené kůry z pomeranče a podlijeme portským vínem. Dáme do horké trouby na 200 °C, pečeme 20 minut. Změklé jeřabiny v pekáči částečně rozmačkáme a ještě 10 minut pečeme.

Horké plníme do malých skleniček. Při přípravě čaje dáme do malého šálku dvě lžičky čaje a zalijeme vroucí vodou. Zajímavá chuť a pocit, že děláme něco pro své zdraví, nás nejen v zimě určitě zahřejí.

Zavařené plody pro koláče a do jogurtu

V cukerném roztoku jeřabiny povaříme, hlídáme, aby se nerozvařily a zůstaly pružné a uvnitř šťavnaté. Zchladlé plody přecedíme, nasypeme do menších sklenic, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80 °C. Zavařené i jakkoli zpracované jeřabiny neztratí úplně svou trpkost a zvláštní chuť, která ovšem k těmto plodům patří.

Likér z černých jeřabin

  • 1 litr černých jeřabin
  • 1 litr alkoholu (vodka, žitná, brandy)
  • 1 kg cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 ks badyánu

Do velké sklenice od okurek nasypeme 1 litr opraných černých jeřabin. Zalijeme litrem jemné vodky nebo žitné. Necháme stát v chladu tři týdny a každý den zamícháme.

Po třech týdnech přilijeme 1 litr vody svařené s 1 kg cukru, dvěma vanilkovými cukry a badyánem. Smícháme, necháme stát za každodenního zamíchání 14 dnů. Slijeme do lahví a uložíme v chladu. Pijeme malou sklenku denně.

 

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x