Jablečná zavařenina ochucená růžovými lístky

27. 9. 2019

Koláče, štrúdly, kompoty, pyré… Úrodu jablek využijeme na mnoho způsobů. Experimenty a netradiční recepty zpestří zásoby zavařeného ovoce.

Zajímavá a neobvyklá je jablečná marmeláda s růžovými lístky. Růže stolisté rozkvétají i koncem léta. Nemají už tolik květů jako v červenci, ale na přípravu marmelády budou stačit. Lístky růží jsou při sběru světle růžové, svařením a louhováním pustí krásně růžovou barvu a zesílí jejich aroma. Jablka dodají nakyslost, obě chutě a vůně se propojí, vzájemně zvýrazní a nepotlačí jedna druhou.

Štáva z růží

Také samotnou růžovou šťávu lze želírovat a konzervovat

  • půllitrová sklenice mírně namačkaných růžových lístků, může být i víc
  • 3–4 nakyslá jablka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ želírovacího cukru
  • špetka kyseliny citronové

Oloupaná, na kousky nakrájená jablka podlijeme trochou vody a rozvaříme. Pak je rozmixujeme na jemné pyré.

Růžové lístky zalijeme asi 400 ml vody a za stálého míchání krátce povaříme. Lístky varem ztratí barvu a svaří se na menší množství. Necháme vychladnout a vylouhovat několik hodin nebo přes noc. Postupně se voda z lístků zbarví dorůžova, přidáním špetky kyseliny citronové se barva zvýrazní. Lístky vymačkáme a vzniklou šťávu přecedíme přes sítko.

Jablečná zavařenina s růžovým výluhem

Zavařenina z jablek obarvená a ochucená výluhem z lístků růže

Čistou růžovou marmeládu bez jablek připravíme tak, že odměříme množství růžové šťávy, které jsme vylouhovali. Přidáme přiměřené množství želírovacího prášku a cukr podle chuti. Povaříme 5–8 minut a plníme do sklenic.

Smícháme s rozvařenými jablky. Za stálého míchání přidáme želírovací cukr a vaříme přibližně osm minut. Marmeládu nalijeme do horkých skleniček, uzavřeme, necháme chladnout, aby víčka vznikajícím podtlakem na těsno přilnula ke sklu.

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x