Jablečná zavařenina ochucená růžovými lístky

27. 9. 2019

Koláče, štrúdly, kompoty, pyré… Úrodu jablek využijeme na mnoho způsobů. Experimenty a netradiční recepty zpestří zásoby zavařeného ovoce.

Zajímavá a neobvyklá je jablečná marmeláda s růžovými lístky. Růže stolisté rozkvétají i koncem léta. Nemají už tolik květů jako v červenci, ale na přípravu marmelády budou stačit. Lístky růží jsou při sběru světle růžové, svařením a louhováním pustí krásně růžovou barvu a zesílí jejich aroma. Jablka dodají nakyslost, obě chutě a vůně se propojí, vzájemně zvýrazní a nepotlačí jedna druhou.

Štáva z růží

Také samotnou růžovou šťávu lze želírovat a konzervovat

  • půllitrová sklenice mírně namačkaných růžových lístků, může být i víc
  • 3–4 nakyslá jablka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ želírovacího cukru
  • špetka kyseliny citronové

Oloupaná, na kousky nakrájená jablka podlijeme trochou vody a rozvaříme. Pak je rozmixujeme na jemné pyré.

Růžové lístky zalijeme asi 400 ml vody a za stálého míchání krátce povaříme. Lístky varem ztratí barvu a svaří se na menší množství. Necháme vychladnout a vylouhovat několik hodin nebo přes noc. Postupně se voda z lístků zbarví dorůžova, přidáním špetky kyseliny citronové se barva zvýrazní. Lístky vymačkáme a vzniklou šťávu přecedíme přes sítko.

Jablečná zavařenina s růžovým výluhem

Zavařenina z jablek obarvená a ochucená výluhem z lístků růže

Čistou růžovou marmeládu bez jablek připravíme tak, že odměříme množství růžové šťávy, které jsme vylouhovali. Přidáme přiměřené množství želírovacího prášku a cukr podle chuti. Povaříme 5–8 minut a plníme do sklenic.

Smícháme s rozvařenými jablky. Za stálého míchání přidáme želírovací cukr a vaříme přibližně osm minut. Marmeládu nalijeme do horkých skleniček, uzavřeme, necháme chladnout, aby víčka vznikajícím podtlakem na těsno přilnula ke sklu.

Foto autorka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

15. 12. 2019

Studené pařeniště v prosinci: Zeminu vyměníme za suché listí

Koncem roku vybereme z pařeniště zeminu, kterou jsme používali během sezony pro pěstování rostlin. V zahradě ji můžeme použít k různým účelům. Část zeminy z lože pařeniště necháme promrznout.

zobrazit další rady a tipy