
Jablečný koláč z ovesných vloček: svěží a rychle připravený
13. 8. 2021Rozumně sladký, ale především osvěžující ovocný koláč uspokojí i fandy zdravé výživy. Snadná příprava dává prostor i na varianty upravené podle naší chuti.
Koláče, štrúdly, kompoty, pyré… Úrodu jablek využijeme na mnoho způsobů. Experimenty a netradiční recepty zpestří zásoby zavařeného ovoce.
Zajímavá a neobvyklá je jablečná marmeláda s růžovými lístky. Růže stolisté rozkvétají i koncem léta. Nemají už tolik květů jako v červenci, ale na přípravu marmelády budou stačit. Lístky růží jsou při sběru světle růžové, svařením a louhováním pustí krásně růžovou barvu a zesílí jejich aroma. Jablka dodají nakyslost, obě chutě a vůně se propojí, vzájemně zvýrazní a nepotlačí jedna druhou.
Oloupaná, na kousky nakrájená jablka podlijeme trochou vody a rozvaříme. Pak je rozmixujeme na jemné pyré.
Růžové lístky zalijeme asi 400 ml vody a za stálého míchání krátce povaříme. Lístky varem ztratí barvu a svaří se na menší množství. Necháme vychladnout a vylouhovat několik hodin nebo přes noc. Postupně se voda z lístků zbarví dorůžova, přidáním špetky kyseliny citronové se barva zvýrazní. Lístky vymačkáme a vzniklou šťávu přecedíme přes sítko.
Čistou růžovou marmeládu bez jablek připravíme tak, že odměříme množství růžové šťávy, které jsme vylouhovali. Přidáme přiměřené množství želírovacího prášku a cukr podle chuti. Povaříme 5–8 minut a plníme do sklenic.
Smícháme s rozvařenými jablky. Za stálého míchání přidáme želírovací cukr a vaříme přibližně osm minut. Marmeládu nalijeme do horkých skleniček, uzavřeme, necháme chladnout, aby víčka vznikajícím podtlakem na těsno přilnula ke sklu.
Foto autorka
Doba zakořeňování přezimovaných hlíz begonií je přibližně 3 až 4 týdny. Výhodné je předklíčení na sucho při teplkotě 15-20 °C a ve tmě. Zhruba po týdnu se objeví na plošší straně malé puky. Hlízky opatrně očistíme od starých zbytků kořenů a vysadíme.