Jablečný koláč z ovesných vloček: svěží a rychle připravený

13. 8. 2021

Rozumně sladký, ale především osvěžující ovocný koláč uspokojí i fandy zdravé výživy. Snadná příprava dává prostor i na varianty upravené podle naší chuti.

Ovesné vločky a jablka, základ koláče

Suroviny na koláč z jablek a ovesných vloček

Rozpis

  • 2 hrnky (2 dl) ovesných vloček
  • 1 hrnek mléka
  • 1 až 1 ½ hrnku cukru
  • ½ hrnku hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 5 jablek
  • podle chuti i ořechy či mandle
  • ovoce na dozdobení
  • pudink nebo smetana
Svěží ovocný koláč z vloček

Koláč z jablek a ovesných vloček zdobený pudinkem i smetanou

Postup

Vločky smícháme s mlékem a necháme chvíli stát.

Zatím si oloupeme a nakrájíme na plátky jablka.

Do vloček s mlékem přidáme ostatní suroviny a dobře zamícháme.

Dortovou, nebo koláčovou formu vyložíme pečicím papírem a posypeme cukrem. Na cukrem vysypané dno naskládáme plátky jablek a zalijeme připraveným vločkovým těstem.

Do vločkového těsta můžeme přidat pomleté ořechy nebo mandle.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C třicet až čtyřicet minut, až se utvoří zlatavá kůrka.

Koláč připrqvený na talíři ke zdobení

Jablečný koláč po upečení, vyklopený z formy

Zakysanou smetanou stačí zdobit jednotlivé porce až před podáváním, aby moučník smetanu nenasákl a nebyl příliš mokrý.

Upečený moučník necháme vychladnout, vyndáme z formy a obrátíme jablky navrch. Koláč potřeme uvařeným vanilkovým pudinkem, nebo zakysanou smetanou. Dávám oboje, naše oblíbená ovocná dobrůtka je vláčná a velmi chutná.

Foto autorka

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

22. 3. 2023

Klejotok mívá různé příčiny včetně přehnojení nebo škůdců

Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x