Opilý dort z Podolí připravený za studena z piškotů a likérů
21. 4. 2019Množství surovin záleží na tom, jak velký dortík chceme vytvořit. Podle toho zvolíme i velikost misky či mísy.
Rozumně sladký, ale především osvěžující ovocný koláč uspokojí i fandy zdravé výživy. Snadná příprava dává prostor i na varianty upravené podle naší chuti.
Vločky smícháme s mlékem a necháme chvíli stát.
Zatím si oloupeme a nakrájíme na plátky jablka.
Do vloček s mlékem přidáme ostatní suroviny a dobře zamícháme.
Dortovou, nebo koláčovou formu vyložíme pečicím papírem a posypeme cukrem. Na cukrem vysypané dno naskládáme plátky jablek a zalijeme připraveným vločkovým těstem.
Do vločkového těsta můžeme přidat pomleté ořechy nebo mandle.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C třicet až čtyřicet minut, až se utvoří zlatavá kůrka.
Zakysanou smetanou stačí zdobit jednotlivé porce až před podáváním, aby moučník smetanu nenasákl a nebyl příliš mokrý.
Upečený moučník necháme vychladnout, vyndáme z formy a obrátíme jablky navrch. Koláč potřeme uvařeným vanilkovým pudinkem, nebo zakysanou smetanou. Dávám oboje, naše oblíbená ovocná dobrůtka je vláčná a velmi chutná.
Foto autorka
Na jaře jsme jednoduchým hřížením postranních větví okrasného nebo ovocného keře přiměli do země ponořenou část rostliny zakořenit. Pokud se nad místem zakořenění objevil nový výhon, můžeme výmladek oddělit.