
Opilý dort z Podolí připravený za studena z piškotů a likérů
21. 4. 2019Množství surovin záleží na tom, jak velký dortík chceme vytvořit. Podle toho zvolíme i velikost misky či mísy.
Rozumně sladký, ale především osvěžující ovocný koláč uspokojí i fandy zdravé výživy. Snadná příprava dává prostor i na varianty upravené podle naší chuti.
Vločky smícháme s mlékem a necháme chvíli stát.
Zatím si oloupeme a nakrájíme na plátky jablka.
Do vloček s mlékem přidáme ostatní suroviny a dobře zamícháme.
Dortovou, nebo koláčovou formu vyložíme pečicím papírem a posypeme cukrem. Na cukrem vysypané dno naskládáme plátky jablek a zalijeme připraveným vločkovým těstem.
Do vločkového těsta můžeme přidat pomleté ořechy nebo mandle.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C třicet až čtyřicet minut, až se utvoří zlatavá kůrka.
Zakysanou smetanou stačí zdobit jednotlivé porce až před podáváním, aby moučník smetanu nenasákl a nebyl příliš mokrý.
Upečený moučník necháme vychladnout, vyndáme z formy a obrátíme jablky navrch. Koláč potřeme uvařeným vanilkovým pudinkem, nebo zakysanou smetanou. Dávám oboje, naše oblíbená ovocná dobrůtka je vláčná a velmi chutná.
Foto autorka
Klejotok je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se zejména u peckovin, nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní.