Hruškový koláč s nivou z francouzské rodiny quiche

19. 5. 2018

Hrušky můžeme použít také do slaného koláče z křehkého těsta. Sladké ovoce vynikne v kombinaci s nivou. 

Francouzi mají mezi svými nejslavnějšími dobrotami řadu pokladů. Patří k nim i skupina slaných koláčů s mezinárodně užívaným názvem. Říká se jim quiche a jejich historie a postavení ve francouzské kuchyni bývá připodobňováno k pozicí pizzy v Itálii. Základem je dnes nejčastěji křehké těsto a vaječná náplň například se slaninou nebo šunkou nebo některým druhem zeleniny a také se sýrem.

Právě upečený hruškový quiche s nivou

Hruškový quiche s nivou

Na křehké těsto

  • 220 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 1 žloutek
  • sůl

Na náplň

  • 4 hrušky
  • případně i sušené brusinky
  • 100 g šunky nebo libové slaniny
  • 100 g nivy
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 sýr typu lučina
  • 2 vejce a bílek
  • sůl a bylinky na dochucení

Křehké těsto je univerzální, můžeme je použít i na sladké koláče s ovocnou nebo krémovou náplní.

Z mouky, másla, žloutku a soli vypracujeme hladké nelepivé těsto.  Žloutek můžeme nahradit vodou. Máslo a žloutek musí být studené a těsto zpracujeme co nejrychleji, aby zbytečně nezměklo. Zabalené do folie necháme minimálně hodinu v lednici odpočinout. Nejlépe je nechat těsto v chladu přes noc.

Pak těstem pokryjeme dno a stěny koláčové formy. Buď těsto vyválíme na placku a podle formy, ve které budeme koláč péct, vykrojíme a položíme do formy. Nebo těsto jen prsty rozhrneme a umačkáme uvnitř formy. Těsto vytáhneme také do stran a vytvoříme okraj koláče.

Pikantní chuť dodají koláči sušené nakyslé brusinky, posypeme jimi hrušky, než je zalijeme omáčkou.

Na těsto poklademe plátky šunky, vyložíme i boky formy. Na šunku nadrobíme nivu. Oloupané na plátky nakrájené hrušky stejnoměrně naskládáme dokola po obvodu formy.

V misce rozšleháme zakysanou smetanu s dvěma až třemi vejci a lučinou. Solíme opatrně, protože niva a šunka jsou dost slané. Vmícháme ještě pro dochucení bylinky. Vzniklou omáčkou polijeme stejnoměrně celý koláč. Pečeme v předehřáté troubě 35–40 minut při 180 °C.

  • Upečený koláč můžeme dozdobit lžičkou brusinkové marmelády a lístky máty nebo tymiánu.
Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

časopis Zahrádkář 4/2024 předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

20. 4. 2024

Včelí pastva na zahradě: Jak rizikový je postřik chemií

Zahrádka ožívá květy jarních cibulovin, stromů a keřů. Pamatujeme na svých zahrádkách na včely s jarní pastvou, včelstva budou silnější a vaše zahrádka bude lépe plodit. K medonosným rostlinám patří kromě ovocných stromů např. rybíz.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x