Dobře dělá, kdo má hrášek na zahradě; je chutný a zdravý
2. 4. 2020Hrách pochází ze severozápadní Asie, z oblastí Indie, Pákistánu a Afganistánu. Odtud se rozšířil do Evropy a brzy po objevení Ameriky si jej první kolonisté odvezli s sebou.
Hrušky můžeme použít také do slaného koláče z křehkého těsta. Sladké ovoce vynikne v kombinaci s nivou.
Francouzi mají mezi svými nejslavnějšími dobrotami řadu pokladů. Patří k nim i skupina slaných koláčů s mezinárodně užívaným názvem. Říká se jim quiche a jejich historie a postavení ve francouzské kuchyni bývá připodobňováno k pozicí pizzy v Itálii. Základem je dnes nejčastěji křehké těsto a vaječná náplň například se slaninou nebo šunkou nebo některým druhem zeleniny a také se sýrem.
Křehké těsto je univerzální, můžeme je použít i na sladké koláče s ovocnou nebo krémovou náplní.
Z mouky, másla, žloutku a soli vypracujeme hladké nelepivé těsto. Žloutek můžeme nahradit vodou. Máslo a žloutek musí být studené a těsto zpracujeme co nejrychleji, aby zbytečně nezměklo. Zabalené do folie necháme minimálně hodinu v lednici odpočinout. Nejlépe je nechat těsto v chladu přes noc.
Pak těstem pokryjeme dno a stěny koláčové formy. Buď těsto vyválíme na placku a podle formy, ve které budeme koláč péct, vykrojíme a položíme do formy. Nebo těsto jen prsty rozhrneme a umačkáme uvnitř formy. Těsto vytáhneme také do stran a vytvoříme okraj koláče.
Pikantní chuť dodají koláči sušené nakyslé brusinky, posypeme jimi hrušky, než je zalijeme omáčkou.
Na těsto poklademe plátky šunky, vyložíme i boky formy. Na šunku nadrobíme nivu. Oloupané na plátky nakrájené hrušky stejnoměrně naskládáme dokola po obvodu formy.
V misce rozšleháme zakysanou smetanu s dvěma až třemi vejci a lučinou. Solíme opatrně, protože niva a šunka jsou dost slané. Vmícháme ještě pro dochucení bylinky. Vzniklou omáčkou polijeme stejnoměrně celý koláč. Pečeme v předehřáté troubě 35–40 minut při 180 °C.
Ač se to díky mlhám a občasnému mrholení nezdá, v říjnu může být poměrně sucho. Vláha v půdě se po horkém létě obnovuje jen pomalu. S tím musíme počítat při výsadbě nových rostlin, které důkladně zaléváme.