Články - Jan Prášil

vína na degustaci
degustace jaro víno Výstava

Celostátní výstavy vín 2024 – tradice vinařských oblastí

29. 4. 2024 Český zahrádkářský svaz

Celostátní výstava vín navazuje na dlouholetou tradici pořádání výstav vín zájmovými zahrádkářskými spolky. (Pokračování textu…)

číst více
odrůdy okrasná slunečnice okrasné rostliny slunečnice

Kterou odrůdu okrasné slunečnice si pro letošní rok vybrat?

18. 4. 2024 Jan Prášil

Okrasné slunečnice, květiny léta, patří k těm nejžádanějším květinám. Vybírat můžeme od žluté až téměř černé, zakrslé formy i giganty. (Pokračování textu…)

číst více
V městské výsadbě je často perila využívána
alergie citronová tráva léčivé rostliny list odvar perila recept tinktura

Perila křovitá; léčiva rostlina, která najde své hojné využití i v kuchyni

19. 11. 2023 Jan Prášil

V tradiční čínské medicíně je perila užívána jako antihistaminikum a pro antiseptické účinky. Výborná je ale i do pokrmů pro svou kořenitou chuť.
(Pokračování textu…)

číst více
léčivá rostlina
aromatické rostliny čaj citronová tráva koření léčivé rostliny stonek

Citronová tráva; její obliba jako léčivky a aromatické rostliny hodně roste

14. 11. 2023 Jan Prášil

Bylinky nejsou jen ochucovadlo. Mají často léčivé a jiné blahodárné účinky na lidský organismus. Citronová tráva právem patří mezi ně. (Pokračování textu…)

číst více
zelí
kruhárenské zelí kysané zelí odrůdy posílení imunity skladování zelí zelí hlávkové

Zelí; které odrůdy si uskladnit a ze kterých si udělat kysané zelí?

7. 11. 2023 Jan Prášil

Jak si dopřát dostatek vitaminů a být fit i v zimě? Skvělá varianta je zelí, které je si můžeme uskladnit nebo si z něj vyrobit kysané zelí. (Pokračování textu…)

číst více
domácí výroba
kvašení kysané zelí kyselina mléčná posílení imunity vitamin B vitamin C zelí

Kysané zelí posílí imunitu, v zimě vyžene špatnou náladu

26. 10. 2023 Jan Prášil

Podstatně zdravějším a silnějším spojencem v posílení imunity než mnohé zázračné pilulky nabízené v různých reklamách je kysané zelí. (Pokračování textu…)

číst více
Blue Kuri Takii
dýně Hokkaido tyk tykve

Přichází čas tykví; Hokkaido na scénu prosím!

27. 9. 2023 Jan Prášil

A už je to tady. Podzimní dýňová smršť vypukla. Pro svou chuť, strukturu, barvu a skladovatelnost je Hokkaido čím dál tím žádanější. (Pokračování textu…)

číst více
Tykve ke sklizni
cukety lilek okurky patisony plodová zelenina přihnojení rajčata sklizeň tykev

Okurky či tykve v září; jak prodloužit jejich plodnost a dál sklízet?

4. 9. 2023 Jan Prášil

Nejen okurky, rajčata či lilky můžeme sklízet do prvních mrazíků. Důležitá je pravidelná zálivka a především správné hnojení.
(Pokračování textu…)

číst více
Zralý cukrový meloun
cukety cukrový meloun hnojení meloun vodní patisony plodová zelenina plody rajčata skleník sklizeň tyčková rajčata zálivka

Okurky, melouny i další zelenina potřebují v srpnu zálivku a dostatečný přísun živin

9. 8. 2023 Jan Prášil

Rajčata zaštipujeme, okurky podpoříme živinami, melouny dostatečně zaléváme, plody cukety sbíráme mladé a ve skleníku dostatečně větráme. (Pokračování textu…)

číst více
Lilek ve skleníku
cukety lilek mandelinka bramborová mšice okurky hadovky patisony přihnojení zeleniny rajčata svilušky třásněnky tyčková rajčata vedení lodyhy zálivka

Rajčata, okurky, lilky v červenci: Hnojíme, zaléváme a už i sklízíme

7. 7. 2023 Jan Prášil

Intenzivně pečujeme o papriky, rajčata, lilky a další plodovou zeleninu pěstovanou ve skleníku a těšíme se na první sklizeň.
(Pokračování textu…)

číst více
Vyvazování paprik k opoře
nedostatek živin papriky plodová zelenina rajčata vápník vylamování zálistků vyvazování

Červen ve znamení pravidelné péče o rajčata a papriky

11. 6. 2023 Jan Prášil

V červnu rajčata, papriky a další rostliny potřebují závlahu, přihnojování, vyvazování, vyštipování a ochranu proti chorobám a škůdcům. (Pokračování textu…)

číst více
1 2 3 6

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 5. 2024

Během května vyséváme na zahradě teplomilnou zeleninu

V zeleninové zahrádce nyní vyséváme už i teplomilné druhy zelenin – fazole, tykev, okurky, cukety, kukuřici cukrovou. Dále v opakovaných výsevech pěstujeme sadbu v odstupu zhruba tří týdnů.

zobrazit další rady a tipy