Zahrádkář v březnu: zeleniny, květy, réva, líska i štěstí

1. 3. 2021

Kopr někdo miluje, a jiný nesnáší. V každém případě je nejvyšší čas na výsev kopru. Nejlépe do řádků, což usnadní likvidaci plevele. Při výsevu na široko plevel využije šanci a přeroste kopr.

Také tuto drobnou radu nabízí březnové vydání časopisu Zahrádkář. Konkrétně rubrika kalendária pro zeleninové záhony. A stejně tak si můžete udělat představu o tom, jak je možné na relativně malé ploše pěstovat po celou sezonu různé druhy zeleniny pro zvlášť pestrý jídelníček.

Mizuna, hrášek, kopr…

Kdo upřednostňuje v domácím jídelníčku co nejpestřejší zastoupení zeleniny, dělá dobře. Ale jak toho dosáhnout, když pozemek není širým lánem? Můžeme pěstovat zeleninu na smíšených záhonech. Vysejeme nebo vysadíme vedle sebe například salát, kopr, ředkvičky, kedlubny.

Optimální je, když druhy průběžně doplňujeme tak, abychom čerstvou zeleninu sklízeli postupně: Na uvolněná místa vysazujeme rostlinky další. Každý den pak jednotlivé sklízíme. K pěstování by nám mohl postačit záhon o velikosti 1×2 m. Takové minipolíčko pohodlně obsloužíme.

Hmyz na kvetoucím kopru

Kopr potěší i hmyz, foto Pixabay

  • „Pro pěstování různých zelenin se dobře hodí vyvýšené záhony,“ doporučuje autorka čkánku Lenka Brožová v Zahrádkáři na březen.

Nejslavnější pórková polévka se jí i studená

Pochází z francouzských lázní Vichy a jmenuje se Vichyssoise [višisoas]. Podává se zastudena (v parném létě i na ledové tříšti), ale klidně si ji můžeme ohřát.

Potřebujeme 3 lžíce másla, 1 střední cibuli nakrájenou najemno, 350 g pórku (jenom bílá část) nakrájeného na plátky + pár koleček pórku nebo pažitky na ozdobu, 1,5 l kuřecího vývaru, přibližně 1 kg brambor oloupaných a nakrájených na kostky, 250 ml sladké smetany, sůl a bílý pepř.

Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a do měkka (ne do hněda) na něm osmažíme cibuli a pórek. Jakmile jsou cibule i pórek dostatečně měkké, zalijeme je vývarem. Přivedeme k varu, přidáme kostičky brambor a vaříme, dokud nezměknou (asi čtvrt hodiny). Odstavíme, a až polévka trochu vychladne, rozmixujeme ji. Poté ji dáme tak na dvě hodiny do ledničky.

Pórková polévka

Krémová pórková polévka po francouzsku; foto Shutterstock

  • „Vychlazenou polévku podle chuti okořeníme a vmícháme smetanu. Před podáváním ozdobíme osmahnutými kolečky pórku nebo pažitkou,“ radí Jan Prášil v březnovém Zahrádkáři s odkazem na odrůdy hybridních pórů Moravín, Odrín a Bystrín.

Řepy a mangoldy, dobří příbuzní

Některé druhy zeleniny mají velice úzké příbuzenské vztahy. Například košťáloviny – zelí, kedlubny, květák či brokolice jsou pouze tvarově odlišné formy jedné rostliny. Tato nejužší příbuznost platí i pro řepy (Beta vulgaris). Řepa salátová, krmná řepa a cukrovka patří do jednoho klanu společně s bratrancem – mangoldem.

  • Druhy jsou si tak blízké, že se mezi sebou snadno kříží. Zkuste si vysypat na ruku semena řepy a mangoldu, jsou stejná a nerozlišíte je od sebe.

Řepu známe hlavně červenou. Jsou však i velmi chutné řepy žluté, bílé nebo dvoubarevné. Boldor F1 má oranžovo červenou slupku a jasně žlutou dužninu. Ta je kompaktní, jednotně vybarvená, sladká a velmi chutná. Bulva je kulovitá, středně velká s hladkým povrchem. Listy jsou vzpřímené a zelenožluté, mladé se dají použít na saláty nebo na špenát podobně jako mangold.

Odrůdy řepy Avalanche F1 a Boldor F1

Hybridní odrůdy řepy Avalanche a Boldor; foto P. Gajdoštin

  • Avalanche F1 je netradiční bílá salátová řepa. Je pro ty, kteří nemusí typickou, trochu zemitou řepovou chuť. Dá se sníst i syrová jako jablko,“ píše v březnovém Zahrádkáři Peter Gajdoštin.

Kvašená bomba

Když už nám padnou v březnovém Zahrádkáři do oka tolik aktuální zeleninové tipy, nelze v sortimentu námětů přehlédnout tradiční přílohu Zahrádkářku. V ní najdete mj. návod a praktické rady k připravě domácí vitaminové bomby – kvašené zeleniny. Kvašení zachová cenné výživové hodnoty zelenin.

  • „Úplně nejlepší je, když máte ve sklepě uloženou kořenovou zeleninu, červenou řepu, kedlubny Gigant, cibuli, a další zeleninu ze zahrádky. Chemicky neošetřená zelenina lépe kvasí a je samozřejmě zdravější. Kdo tuto možnost nemá,použije zeleninu od farmářů, popřípadě z obchodu. K rychlému kvašení můžeme použít i jiné druhy zeleniny, například květák, brokolici, ředkvičky,“ doporučuje v březnovém vydání Zahrádkáře 2021 Květa Korečková

Líska jako zahradní šperk

Samozřejmě i okrasná a ovocná tematika patří k časopisu Zahrádkář: Tak například Skutečným šperkem probouzející se zahrady je kultivar lísky obecné (Corylus avellana) Contorta s pokroucenými větvemi. Kvete velmi časně zjara a její žluté svazečky jehněd jsou nepřehlédnutelné.

Bizarní tvar větví vnáší do zahrady neobvyklý tajemný prvek. Nepravidelné průhledy její korunou zase dávají pohledům nový rámec. Dorůstá výšky 2 až 4 m. Na podzim se vybarví do odstínů žlutohnědé. Vysazujeme ji jako solitéru na stanoviště, kde bude dobře viditelná. Své místo má i v japonských zahradách.

Líska obecná (Corylus Avellana) Contorta

Líska obecná Contorta; foto Shutterstock

Hodí se také do znečištěného městského ovzduší. Často ji nalezneme v předzahrádkách, kde je oceňován její menší vzrůst. Na kvalitu půdy není náročná, prospívá na slunci i v polostínu. Netrpí ani okusem zvěří.

„Pokroucené větve lísky Contorty si oblíbili aranžéři a floristé. Koncem léta na keři dozrávají drobné oříšky, které jsou jedlé, ale pro kuchyňské využití příliš malé. I tak si tento keř zaslouží místo na zahradě,“ doporučuje jaroměřský zahradník Josef Černý.

Jiným tipem březnového Zahrádkáře od Josefa Černého jsou sasanky: Sasanka apeninská je 12 až 20 cm vysoká, má drobnější květy a je plně zimuvzdorná. Kultivary kvetou bíle i lilačerveně. Nejrozšířenější sasanka vábná, vysoká je pouze 10 až 15 cm a pyšní se velkým květem. Hlízky jsou černohnědé a vypadají jako malý škvarek. Před příchodem mrazů jí dopřejeme dobrou přikrývku.

Zleva sasanka apeninská Alba, sasanky vábné Blue Shades a Purpleviolet

Květy trojice sasanek: odrůda Alba s. apeninské a dvě odrůdy s. vábných Blue Shades a Purpleviolet; foto J. Černý

  • „Z oblíbených odrůd musím jmenovat Blue Shades v modrých odstínech, purpurovou sasanku s bílým středem pojmenovanou Radar nebo zvlášť velký bílý květ kultivaru White Beauty. Tento druh se množí především semeny, z nich se pěstují hlízky, dodává Josef Černý.

První ovocné květy

Jaro ovšem hlásí i méně tradiční ovocná dřevina – dřín obecný. Drobné, sírově žluté kvítky se objevují ve shlucích ještě před olistěním a jsou skutečnou ozdobou zahrady.

I když dřín je znám spíše jako okrasná, až pět metrů vysoká dřevina vysazovaná v parcích, odrůdy Devín a Titus, původem ze Slovenska, plodí karmínově červené peckovice. Množí se řízkováním.

  • Přečtěte si o ovocných dřínech víc v kalendáriu tištěného časopisu Zahrádkář, v tom, které je věnováno březnové ovocné zahradě. Najdete v něm i další radami a tipy od Josefa Suse.
Květy dřínu

Dřín kvete brzy; foto J. Sus

Pozor na zhutnění půdy, varuje vinař

Základem úspěšného pěstování révy vinné je příprava půdy před výsadbou. Je třeba vytvořit podmínky, které umožní dobré zakořenění a vývoj mohutného kořenového systému, který je schopen čerpat živiny z hloubky několika metrů. Zhutněná půda bez vhodné struktury a pórovitosti však kořenům takový průnik do hloubky nedovolí a brzdí rozvoj kořenového systému. Rostlina pak trpí stresem, což se projeví velmi slabým růstem nadzemní části.

  • V zahrádkářských podmínkách je možné před výsadbou prokypřit půdu do hloubky a vybavit ji zásobním hnojením. Podrobnosti si přečtěte v březnovém Zahrádkáři roku 2021 v článku Pavla Pavlouška.

Proč jsem šťastný na zahradě

Ani v březnovém vydání časopisu Zahrádkář nechybí odpovědi na anketní otázku z loňského roku, která čtenáře velmi zaujala. Jindřich Pošvář mj. napsal:

V okrasné části zahrady máme i malé jezírko obydlené šesti rybkami (karásky), jimž láskyplně říkáme čelisti. Letní podvečery trávíme raději u jezírka než u televizního zpravodajství. Pozitivním účinkem naší zahrady tedy je i to, že nevíme, co je nového! Jako nástroj péče o naše duševní zdraví to má cenu nedozírnou. Pozorování rybek, ptáků a rostlin velmi uklidňuje.

Odborník by v naší zahradě jistě nalezl nejednu vadu či nedokonalost; my však i takto svou zahradu máme rádi, jsme myšlenkově v ní a ona zase v nás.

  • Přečtěte si víc v březnovém Zahrádkáři. Anketní cyklus najdete také ve starších Zahrádkářích, které si lze objednat v rámci předplatného zpětně, třeba od lednového vydání.

Předplatitelé časopisu dostávají s březnovým vydáním roku 2021 pravidelnou jarní monotematickou přílohu, tentokrát věnovanou chilli paprikám.

Obsah

  • Okrasná zahrada v březnu – kalendárium
  • Rozmarýny pro nádoby i na zahradu
  • Drobné cibuloviny III: Sasasnky a talovíny
  • Ze zápisníku zahradního architekta: O tišině
  • Ovocná zahrada v březnu – kalendárium
  • Kdouloň čínská
  • Průkopník hlohu peřenoklaného
  • Příprava půdy před výsadbou révy
  • Zajímavé stolní odrůdy révy
  • Zeleninová zahrada v březnu – kalendárium
  • Smíšené záhony – Mizuna, hrášek, kopr
  • Zahrádkářská terminologie a výběr
  • MoravoSeed nejlepší odrůdy mrkve
  • Tři nové hybridní póry
  • Madie setá
  • Řepy a mangoldy
  • Dopisy čtenářů: Proč jsem šťastný na zahradě
  • Památné stromy Zlaté Koruny
  • Diagnostika hmyzích škůdců podle larev I.
  • Choroby a škůdci rostlin v minulosti
  • Odpovídá rostlinolékař
 Jaroslav Rod
    • Červená řasa Trentepohlia umbrina na kmeni
    • Kokotice v porostu mrkve
    • Larvy (ponravy) zlatohlávka zlatého
    • Kněžice páskovana
  • Mykologické okénko
  • Václav Větvička odpovídá
  • Torz
  • Březnové výsadby zeleně
  • Vybíráme z dubnového čísla
  • Křížovka o ceny

Zahrádkářka – příloha pro ženy, muže i děti

  • Z receptáře Květy Korečkové: Kvašená zelenina
    • Vitaminy proti jarní únavě
    • Červená řepa se zelím a křenem
  • Luštěninové polévky Hanky Major Sládkové

    • Čočková polévka s mrkví a slaninou
    • Fazolková polévka
    • Hrachovo-hrášková polévka s uzeným masem
    • Hráškový krém s pórkem a mátou
  • Jarní čisticí byliny
  • Věra Strnadová
: Dejte si kaši
    • Jablečná kaše s hruškou a kořením
    • Čiroková kaše s jahodami
    • Bezová varmuže
    • Ovesná slaná kaše
    • Zelená kaše
    • Ovesná kaše s chřestem a kozím sýrem
  • Jarní sesazované nádoby
Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

6. 7. 2022

Česnek a cibuli sklízíme podle vzhledu natě

Cibuli ze sazečky a zimní česnek přestáváme před sklizní zavlažovat. Jejich dozrání v sušší půdě zlepší jejich skladovatelnost. Česnek je dobré sklízet ve chvíli, kdy je plně vyzrálý, tím i dlouhodobě skladovatelný.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x