Zahrádkář v únoru: řízkování, rouby, výživa záhonu, výsevy…

27. 1. 2021

V nejkratším a zároveň nejdynamičtějším z měsíců roku začíná na zahradě nová sezona. Probouzí se tak, jak mrazivé dny ustupují těm jarním. S nimi přichází i příležitost k akci.

Řízkování balkonových květin

V domácích podmínkách si lehce namnožíme sazenice. Řízky odebíráme ze zdravých rostlin. Úspěšně zakoření čerstvé vrcholové řízky dlouhé 3–5 cm. Zakořenění se dá podpořit válečky rašeliny v obalu, kterým se říká paperpoty. Jsou vzdušné, což svědčí vývoji kořenů, ale je třeba je den předem opakovaně zalít, aby nasály vodu. Osvědčený pro řízkování je též sadbovač naplněný substrátem s obsahem perlitu.

Množení řízkováním

Stimulátor pomůže kořínkům na svět; foto Josef Černý

Řeznou plochu řízku ošetříme práškovým nebo gelovým stimulátorem.
První týden potřebují řízky teplotu 22–24 °C a především 100% vzdušnou vlhkost, aby intenzivně kořenily. Proto truhlík či sadbovač pro začátek obalíme mikrotenovou fólií. Za dva až tři týdny je řízek zakořeněn a začal růst. Přišel čas přesadit ho do květináče o průměru 8–10 cm.

  • Přečtěte si podrobnosti a tipy na další únorové činnosti v okrasné zahradě, jak je přibližuje tištěný časopis Zahrádkář 2/2021. Je v prodeji od posledního lednového týdne a je dobré mít ho po ruce hned na začátku sezony.

Víte například, které okrasné dřeviny se nehodí řezat v únoru a proč? Druhy, které kvetou na jaře, třeba zlatice, řežeme až začátkem léta, po odkvětu. Neřežeme ani břízy, javory nebo sakury, protože by v březnu silně ronily a mohly by i namrznout, připomíná šlechtitel a známý jaroměřský zahradník Josef Černý.

Odběr roubů hrušní

V teplejších slunných dnech února odebíráme rouby ze zdravých jabloní a hrušní. Použijeme je k přeroubování těch odrůd jádrovin, se kterými nejsme spokojeni.

Vyzrálé jednoleté výhony s dobře vyvinutými pupeny odřezáváme z jižní strany relativně řídké koruny. Ve svazečcích s označením odrůdy je založíme na vhodné místo. Buď do půdy na severní straně budovy, do chladného a větraného sklepa, nebo do ledničky v mikrotenovém sáčku.

V únoru připravíme rouby z hrušní pro jarní roubování

V teplejších dnech února je čas na odběr roubů ze zdravých hrušní; foto J. Sus

Musíme mít jistotu, že stromy, z nichž řežeme rouby, ale i ty, které chceme přeroubovat, jsou zcela zdravé. Někdy vyvstává problém latentních viróz, které se pak projeví na nové odrůdě. Nejsme-li si jisti perfektním zdravotním stavem matečného stromu, nakupujeme raději certifikované (uznané) bezvirózní rouby ze šlechtitelských stanic nebo jiných specializovaných pracovišť.

  • Možná jste roubování zatím nevyzkoušeli, ale tato rada z únorového vydání tištěného Zahrádkáře roku 2021 vás k tomu pobídla. Pokud pro letošek s tímto krokem stále nepočítáte, určitě najdete na stránkách věnovaných tematice ovocného pěstitelství mnoho dalších užitečných informací.

Mimochodem, začišťujete nožem žabkou ránu po odříznuté větvi? Má se to dělat vždy, místo se lépe zahojí, doporučuje ovocnářský pedagog Josef Sus v kalendáriu ovocné zahrady na únor.

Příprava zeleninových záhonů na jaro

V únoru hnojíme ty záhony, do kterých budeme v březnu vysévat. Pod hrášek hodíme raději jen hnojiva bez obsahu dusíku, aby hlízkové bakterie začaly na kořenech brzy pracovat, nelenivěly. Tam, kde budou rajčata, papriky a okurky, strojená hnojiva nedáváme, to až tak tři týdny před výsevem, sázením.

Kompost vylepší stav živin v půdě

Bez znalosti obsahu živin v půdě bývá kompost nejvhodnějším hnojivem; foto Shutterstock

Můžeme však – pokud přeje počasí a máme co – zarýt organické hnojení. Dobře rozložený hnůj nebo živný kompost zarýváme i do záhonů, kde budeme sázet předklíčené či jinak přirychlené brambory. Na tyto záhony můžeme koncem února natáhnout černou fólii, aby se půda začala dřív prohřívat.

  • Brambory ve studené zemi nerostou, jen leží a čekají, poznamenává zkušený pěstitel a odborný zahrádkářský poradce Ivan Dvořák pod titulkem Zeleninová zahrada v únoru.

Semínko na cestě do světa

Všechna zahrádkářova činnost vede k velkému finále – ke sklizni. Existuje však jedna aktivita, která je takovým malým svátkem, neřkuli zázrakem. Výsev.

Semenáčky

Zázrak zrození; foto Shutterstock

Když položíte semínko do půdy, zakryjete jej a zalijete, je to, jako byste vypravovali syna do světa. Nebo spíše přivítali malého človíčka do rodiny. To malé, netečné a spící semeno se začne probouzet, vytvoří klíček, vytáhne nad povrch zeminy děložní lístky. nastartuje se proces jednoho života a vy jste u toho a jste tak trošku stvořiteli tohoto zázraku.

  • Píše v únorovém vydání časopisu Zahrádkář ročníku 2021 odborník na osiva Peter Gajdoštin v druhé části Malé školy začínajícího zelináře.
  • V časopise najdete i další jeho rady včetně zamyšlení, kam na zahrádce vysazovat rajčata a jak vybírat odrůdy. Autor přidal i své povzbuzení pro ty případy, kdy dobrou pověst odrůdy pošpiní počasí.

A ještě ochutnávka fejetonu Václava Větvičky

… Hlad jako vlk jste už jistě každý z vás měli. A což takhle Homo hominis lupus? Člověk člověku vlkem – to už mi trochu zní jako pomluva. Jako by nestačilo, že člověk člověku člověkem je samo o sobě zdůraznění dostatečně velkého nebezpečí!

Foto Shutterstock

  • Ve fejetonu Václava Větvičky se dozvíte o vlčích mácích, vlčích bobech, vlčím moru, vlčím mlíčí, vlčonoze, ale hlavně o únorových pranostikách.
  • Předplatné časopisu Zahrádkář si můžete objednat zpětně – v objednávce nastavte dostupná vydání. Třeba lednové.

Obsah Zahrádkáře 2/2021

  • Okrasná zahrada v únoru (J. Černý)

  • Stálezelené trvalky

  • Drobné cibuloviny II

  • Ze zápisníku zahradního architekta: Naše louky

  • Rozhovor Zahrádkáře: Nekonečná pestrost a barevnost koleusů

  • Symboly věčného života: cypřiš, břečťan, granátovník

  • Ovocná zahrada v únoru (J. Sus)

  • Kdoulovec, ovoce ke zpracování
  • 
Nektarinky pro chráněná stanoviště

  • Ovocnářská poradna Josefa Suse

    • Rýt, či nerýt záhon

    • Odrůda hrušně Williamsova červená

    • Kdy sklízet trnku

  • Odrůdy révy pro zahrádkáře – vinaře

  • Zeleninová zahrada v únoru (I. Dvořák)
  • 
Malá škola začínajícího zelináře II: Výsevy za oknem

  • Návody: Roubuj s námi okurky, melouny, papriky, rajčata

  • Lžičník lékařský
Jak poskládat sortiment rajčat na zahrádce

  • Proč jsem šťastný na zahradě

  • Péče o půdu a hnojení:

    • Přihnojování rostlin křemíkem

    • Sníh v zahrádce

  • Příprava strojů na novou sezonu

  • Mykologické okénko

    • Muchomůrka pošvatá

    • Čechratka podvinutá

  • Václav Větvička odpovídá

    • Dvojí kvetení kosatce

    • Proč nekvete hoja voskovka
    • 
Liliovník ze Smržovky

  • Únorový fejeton Václava Větvičky: Zvlčilý únor

  • Ochrana rostlin: Plísně nebo houbové choroby?
  • 
Odpovídá rostlinolékař Jaroslav Rod

    • Jmelí na ovocných dřevinách

    • Mušinovitost na jablkách

    • Virová mozaika cuket

    • Dlouhozobka svízelová


Zahrádkářka, příloha pro ženy, muže i děti


  • Z receptáře Květy Korečkové
: Masopust
    • 
Ovarová polévka s kroupami

    • Vepřová roláda
Boží milosti

    • Jemné masopustní koblihy

    • Tvarohové koblihy

    • Škvarkové placky se zelím

  • Luskoviny a luštěniny
  • 
Lékárna na zahradě: Kouzlo bylinných čajů VIII

  • Recepty na jablečné moučníky

  • Floristika: Makovice a slaměnky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Aby vám nic neuteklo...

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit si časopis darovat předplatné

Kalendárium

25. 2. 2021

Vyséváme letničky s dlouhou dobou předpěstování

Konec února a počátek března je důležitým obdobím pro výsev letniček s dlouhou dobou předpěstování. Ideálními podmínkami je teplý skleník, nebo jiný prosvětlený prostor s teplotami 20-22°C. Po vzejití a přepikýrování je možné teplotu snížit na 18°C.

zobrazit další rady a tipy