Dřín ozdobí zahradu, dřínky sklidíte nebo je necháte kosům

24. 9. 2020

Prastará dřevina bývala ceněna v minulosti kvůli dřevu, které se používalo pro výrobu zbraní –  kopí, oštěpů, šípů. Dnes nás dřín těší svou krásou i obsahem vitaminů v plodech.

Dřín roste zplaněle a pěstuje se také jako okrasný, časně zjara žlutě kvetoucí keř nebo stromek výšky 2,5–3,5 metru. Dřevina roste velmi pomalu, dosahuje vysokého věku, až 100 let.

Na zelenavých výhonech jsou hráškovitě kulovité pupeny, z nichž se často již v únoru před olistěním rozvíjejí drobné, sírově žluté květy. Ty vylučují ve velkém množství nektar, který láká nejen první včely, ale také jiný hmyz. Listy jsou celokrajné a na podzim vybarvují do žluta.

Květy dřínu

Dřín kvete brzy

Dřínky obsahují vitamin C, pektin a další látky

Rubínově červené, podlouhlé dřínky (peckovičky) mají zpočátku jasně červenou barvu, s přibývající zralostí tmavě červenou. Tehdy jsou také plody nejchutnější.

Dužnina je trpce kyselá, osvěživá. Obsahuje 70–90 (200) mg% vitaminu C, dále 1–2,5 % organických kyselin (především kyseliny jablečné), okolo 7–8 % cukrů, zejména glukózy a fruktózy. Cenný je i obsah pektinů v dužnině, třísloviny, vonné a barvicí látky.

  • V parcích bývá k vidění žlutoplodá forma dřínu obecného (Cornus mas Flava). Na podzim vytváří obdobně použitelné jedlé plody svítivě žluté barvy.

Skromná dřevina

Nároky na stanoviště jsou nepatrné Původem na okrajích lesů si dřín vystačí s málem. Svědčí mu humózní, vápenité, nejlépe hlinité půdy a polostín. Můžeme ho pěstovat od nížin až po horské polohy. V extrémních případech zpevňuje i suchá kamenitá nebo štěrkovitá stanoviště, tam však nemůžeme počítat s vysokou a kvalitní úrodou plodů.

Jak dřín množit

Na přelomu června a července se odebírají ze střední části letorostu zelené řízky se třemi až čtyřmi páry listů. Spodní listy se odstraní. Řízky se nahusto vysadí 10 až 20 milimetrů hluboko na záhon do substrátu ze směsi písku a perlitu, kde při stálém mlžení do podzimu zakoření.

Při eventuálním množení semenem získáme nevyrovnané potomstvo.

Jak se o dřín starat, jak ho tvarovat

Dřeviny se vysazují na trvalé stanoviště, popřípadě se ještě předtím přeškolkují, aby zesílily. Vzdálenost rostlin při výsadbě je 3–4 m, při založení živého plotu z keřů v řadě jen 0,5–1 m.

Dřín můžeme pěstovat nejen jako keř, ale také ho tvarovat jako stromek. Po zapěstování tvaru však omezujeme řez plodící dřeviny na minimum. Stárnoucí dřín lze zmladit. Obvykle stačí průběžné odstranění některé z nejstarších větví brzy zjara. Dřín snáší i hluboký zpětný řez a dobře regeneruje.

Tradiční odrůdy

Ze Slovenska pocházejí rozšířené odrůdy Devín 
a Titus. Mají obdobné nároky, jsou cizosprašné, vzájemně se však dobře opylují. Devín má o málo menší plody, zraje v polovině září, poněkud později než Titus, který bývá zralý koncem srpna.

  • Vysokou nutriční hodnotu plodů potvrzují i hodnoty obsahu vitaminu C (nad 200 mg%). Netrpí chorobami a škůdci.
Plody dřínu

Dřínky dozrávají

Kdy sklízet, proč nechat dřínky odležet

Dřín zraje postupně. S úrodou se dá počítat obvykle od 6. roku po výsadbě, pozvolna se pak zvyšuje. Z jednoho keře (stromku) sklidíme 5–10 kg, u starších dřevin v plné kondici a v příznivém roce i 40 (80) kg plodů.

Zralé, sytě červené plody padají na zem, aniž by došlo k jejich poškození. Proto se doporučuje položit na zem před sklizní plachtu nebo fólii, popřípadě lehce potřást plodnými větvemi.

Tvrdší sebrané plody se nechají ještě asi 7 až 10 dnů uležet. Během tohoto dozrávání měknou a mění trpce kyselou chuť na příjemně sladkokyselou, s typickou jemnou vůní.

Pro zpracování je většinou třeba dužninu doslova seškrabat z pecičky. Získáme vynikající želé, sirupy nebo zavařeniny, zejména ve směsi s jinými druhy ovoce – s jablky nebo hruškami.

Celé plody lze sušit, proslazovat (kandovat), připravovat z nich osvěžující nápoje (šťávy, sladké mošty, limonády) nebo kvalitní víno.

  • Naložené sladkokyselé dřínky se mohou podávat ke zvěřině stejně jako brusinky.
  • Mnozí pojídají poněkud trpčí, ale chuťově výrazné plody syrové.
  • V lidovém léčitelství se využívají jak čerstvé, tak sušené dřínky na přípravu osvěžujícího barevného čaje pro snížení krevního tlaku.
  • Plody mají antiseptické účinky.

Foto autor

Přihlášení k odběru komentářů
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Mějte ze zahrady radost

2v1: tipy na zahradu i do kuchyně

předplatit →darovat předplatné →

Kalendárium

7. 7. 2022

Jahodník po sklizni potřebuje letní péči: čištění, pletí, výživu

Po sklizni pečujeme o jahodník podle stáří porostu. Buď odstraňujeme šlahouny, okopáváme a plejeme, nebo záhon rušíme, případně plánujeme výsadbu.

zobrazit další rady a tipy
0
Oceníme váš názor či připomínku. Komentujte.x
()
x