
Časopis Zahrádkář pomáhá se zahradou celý rok
3. 11. 2022Časopis Zahrádkář přináší každý měsíc spoustu užitečných, aktuálních rad a informací o zahradě.
S dubnovým vydáním Zahrádkáře putuje k předplatitelům osivo rané odrůdy mrkve Katrin, ale především časopis plný tipů a inspirace pro zahradu krásnou, chutnou i sváteční.
Namátkou vybíráme čtyřlístek ukázek z obsahu Zahrádkáře a jeho pravidelné přílohy:
S minimálními náklady si snadno vytvoříme nádherný letničkový záhon z přímého výsevu. Záleží jen na nás, zda sáhneme po osivu jednoho druhu, nebo po směsi.
Aksamitník, ostálka nebo měsíček jsou tou správnou volbou při výsevu pouze jednoho druhu. Vydrží kvést bez přerušení celou sezonu.
Směsi mají tu výhodu, že se záhon neustále mění, podle toho, které letničky právě kvetou. Do zahrady přinese dynamický barevný prvek, přiláká motýly, včely a další užitečný hmyz.
Vyséváme obdobně jako při založení trávníku. Doporučené jsou 2 g/m², pro hustší porost až 5 g/m². Záhon uhrabeme, osivo smícháme s pískem, vysejeme a lehce zapravíme do půdy hráběmi. Pak přejedeme lehkým válcem, nebo poplácáme plochou částí lopaty.
Celoroční cyklus pomologických diskusí o jabloních pokračuje v dubnovém Zahrádkáři 2019 odrůdou Topaz.
Takto založený záhon několikrát podle potřeby zalijeme v období, kdy osivo klíčí a než dosáhnou rostliny výšky cca 15 cm. Plevele, který vyrostl na záhoně, se zbavíme vypletím. Jinak je záhon prakticky bezúdržbový.
K nejoblíbenějším směsím patří Strakonická louka — vypadá jako skutečná rozkvetlá louka. Do měst se hodí i směs Lednická směs s velkokvětými letničkami jako jsou ostálky a krásenky.
Skupinu odrůd révy vinné s vyšší odolností vůči houbovým chorobám označují vinaři zkratkovým slovem německého původu piwi. Středně rané odrůdy révy této skupiny se dobře hodí do zahrad a řada z nich se také osvědčila. Vybírat lze i odrůdy s vůní a chutí jahod, malin a angreštu nebo bezsemenné. Stejně tak lze k pěstování vybrat odrůdy se zvlášť velkými hrozny a bobulemi.
Vybrat se dají také odrůdy pro pěstování v okrajových i nevinařských oblastech, nebo naopak náročné na dostatek slunečního záření.
Přestože jde o piwi odrůdy, při výběru je třeba pamatovat i na informace o citlivosti k houbovým chorobám a podle okolností používat doporučené, většinou ekologické přípravky.
Pořizujeme je obvykle na více let. Abychom s nimi byli beze zbytku spokojeni, zohledníme při výběru i své zvyklosti — jak tlusté větve budeme stříhat nůžkami, a které již necháme na pilku. S tím souvisí, jak velkou máme ruku. Nůžky si dobře vyzkoušíme a necháme si i poradit.
Kvalita nůžek by měla být zřejmá. Čepele nebo opěrná část nůžek k ostří by měly po dotažení těsně přisedat, aby například přestřihly i papír a poté se snadno rozevřely. Jinak hrozí nebezpečí, že se nůžky při střihu větve kousnou nebo vylomí. U nekvalitní měkčí oceli se brzy mohou objevit i zuby.
Ne všechny nově pořízené nůžky jsou nabroušené. V tom případě si je nejdříve naostříme. Použijeme navlhčený brousek. Zprvu hrubší , později jemnější. Přiložíme v mírném úhlu a krouživými pohyby brousíme. Lze použít i speciální hranolky z velmi tvrdého kovu.
Inspirativní návod na zahrádkářské kraslice je geniálně jednoduchý: Podle vybraných druhů zeleniny nebo ovoce obarvíme skořápku. Po zaschnutí přimalujeme detaily, jako je dužnina na řezu, zrníčka, stínování… Listy a stopky vyrobíme z papíru a přilepíme.
Připomeňme si nejdůležitější zásady pro řez ořešáku. Výchovný – tvarovací řez korunky stromku děláme jen pokud je nutný v období prvních pěti let po výsadbě. Řez prosvětlovací – průklest, je možný v plodném věku stromu a to vždy v několikaletém odstupu.